Kommentarer till Marängkrisptårta

"Recept på marängkrisptårta. En ljuvligt god marängtårta med en fantastisk citronsmörkräm som fyllning. Toppad med vispad grädde och choklad."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Lotta
Hej jag brukar alltid göra den här tårtan när barnen fyller år. Såg här att man kan frysa tårtan med fyllningen emellan och funderar på om jag ska göra det ist. Har ont om plats i kylskåpet fram till servering.
När ska jag ta ut tårtan innan servering? Hur blir tårtan då? Vill inte att den ska bli för blöt...
besökare Svar till Sofia larsson penna Skrivet av Susanne
Jag har nog aldrig gjort dem mer än 1-2 dagar innan, men jag tror säkert de klarar sig en vecka åtminstone. Men det viktigaste är inte tiden utan att du förvarar dem rätt, d.v.s. torrt i rumstemperatur, jag brukar lägga över bakhanddukar bara. Fukt gör att marängen sjunker ihop, därför ska definitivt kylskåp undvikas. Jämför gärna med färdiga marängbottnar som man kan köpa i affären, de har säkert flera veckors bäst-före-datum och de förvaras ju i rumstemperatur. Lycka till och skriv gärna och berätta hur du gjorde och hur det gick!
penna Skrivet av Sofia larsson
Hej.
Jag ska göra många tårtor till ett dop och undrar därför hur långt innan jag kan göra bottnarna ? Vad är längsta tiden innan du testat?
Tack för svar!
besökare Svar till Catharina penna Skrivet av Susanne
Det är inget jag provat men generellt så rekommenderar jag att ta mindre mängd sötströ än strösocker annars blir det för sött. Alla detaljer står på sidan om sötströ. Skriv gärna hur det blev om du provar, vore jätteintressant att veta!
penna Skrivet av Catharina
Hej,
Vet du hur tårtan blir om strösocker byts ut mot sötströ? Isåfall vilken mängd?

/Catharina
besökare Svar till Ana penna Skrivet av Susanne
Du kan lägga in äggulorna i en skål med plastfolie över i kylskåpet, de håller sig ett par dagar minst, inga problem bara plastfolien sluter tätt så inte äggulorna torkar. Ja fyllningen bör också hålla sig fint i kylskåpet i flera dagar, sätt platsfolie även på den. Svaret är alltså att du kan göra på båda sätten du föreslår! Lycka till!
penna Skrivet av Ana
Hej!
Jag ska ha tårtan klar på lördag. Tänkte göra bottnarna på torsdag, idag, alltså två dagar innan. Vad gör jag av äggulorna?
Kan de stå i kylskåpet, i plastskål med folie på, till dagen efter, fredag, då jag kan göra fyllningen. Och fyllningen får sedan stå i kylskåpet till på lördag, då jag ska göra klart tårtan?
Eller ska jag göra fyllningen direkt på torsdag och låta den stå kylen till på lördag?
Hoppas att du har förstått min fråga/dilemma?
Vänligen
Ana
besökare Svar till Tove penna Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Det finns en risk att det separerar och behöver vispas upp igen, men kanske svårt att vispa upp när man blandat i rispuffar? Jag har inte provat.
penna Skrivet av Tove
alltså bara i någon timme
penna Skrivet av Tove
kan man ha marängsmeten i kylen?
besökare Svar till Nina penna Skrivet av Susanne
Låter ju hur gott som helst! Tack för tips! :)
penna Skrivet av Nina
Jättegod tårta! Jag hade i skal från 1 citron i smörkrämen (men det är nog en smaksak) och så gröpte jag ur 3 st passionsfrukter och lade över grädden samt rev chokladen istället. Tårtan blev lite syrligare för att balansera allt det söta.
penna Skrivet av Sandra
Otroligt god!
besökare Svar till Annika penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
penna Skrivet av Annika
Tips! I mitt recept på denna tårta står det att man kan frysa den färdiga botten med smörkrämen emellan! Bra om man vill förbereda några dagar i förväg!
besökare Svar till kajsa penna Skrivet av Susanne
Jag har nog gjort den här tårtan flest gånger med Vårgårdaris och tyckt det blivit riktigt bra men smaken kanske är olika. :) Jag håller helt med dig om smörkrämen, godast med citronarom!
penna Skrivet av kajsa
Gör aldrig med puffat ris, Vårgårdas. Det blir otroligt hårt och mycket sämre än rice crisp. Annars är denna tårta gudomligt god. Jag har alltid citronarom i smörkrämen
besökare Svar till Ida penna Skrivet av Susanne
Så bra! Tack för tipsen! Tack för att du delar med dig! :)
penna Skrivet av Ida
Hej
Jag provbakade den här tårtan bottnarna gjorde jag i onsdags i varmluftsugn där jag sänkte till lite drygt 100 grader 45 minuter, och jag gräddade båda bottnarna samtidigt, inga problem :) sedan slog jag av värmen och lät bottnarna stå kvar i 15 minuter.
För mig var det inga problem att ta bort bakplåtpappeter för att lägga över dem på ett galler för avsvalning. Jag förvarade bottnarna som du skrev på en bricka övertäckta med en kärlhandduk, jag fuskade lite och tog köpt lemoncurd ca 1,5 dl och lade på en botten, och sedan den andra ovanpå med grädde :) Bottnarna höll sig fint två dagar innan "ätdagen" :) Men personligen tyckte jag att ricekrispen blev lite väl hård så i fortsättningen kör jag med vanlig marängbotten, himla kul att testa detta recept :)
besökare Svar till Ida penna Skrivet av Susanne
Ja jag tror det blir bra om du lägger dem på en bricka med bakplåtspapper mellan varje botten (det går säkert även utan bakplåtspapper mellan för jag tror inte de kladdar ihop när de är torra och fina). Kanske ska du inte stapla för många ovanpå varandra, välj en bakhandduk som inte är tung. Du får se om bottnarna verkar hålla. Om någon spricker gör inte jättemycket för det syns inte sen ändå. Det borde gå att baka samtidigt med varmluft, dock inget jag provat även om jag har varmluftsugn så har jag ändå kört med över- och undervärme och en i taget när jag gjort den här tårtan (jag har ju bara bakat en sats och då har det bara varit en plåt). Lycka till och skriv gärna hur det blev!
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Ida
Hej igen!
Tack för ditt svar nu kommer ytterliggare en dum fråga, du menar alltså att jag kan baka bottnarna och sedan lägga dem på en bricka med bakplåtspapper mellan varje botten och sedan en kärlduk ovanpå högen? kan jag baka två bottnar samtidigt i en varmluftsugn? vart i ugnen skall de stå? Hjälp jag undrar cad jag gett mig in på!
Mvh och stort tack/ Ida
besökare Svar till Helena penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket för informationen! Jättebra! Jag har nu uppdaterat receptet med det! :)
besökare Svar till Inga-Lill Johansson penna Skrivet av Susanne
Det går säkert bra att ta annat fluffigt som väger lätt, någon sorts frukostflingor kanske. Dock efter att ha läst lite om detta så verkar det som man behöver äta ganska stora mängder ris och risprodukter dagligen för att komma över gränsvärdena. Den här tårtan innehåller väldigt lite ris, särskilt i en tårtbit. Det är troligtvis 20 ggr värre att äta kokt ris till middagen än en tårtbit av denna tårta. Dessutom verkar det som det framför allt är farligt att äta stora mängder dagligen och denna tårta äter man förmodligen inte av så ofta. Så min personliga inställning till detta är att man kan äta rispuffar i den här tårtan utan att behöva oroa sig för det. Däremot bör man kanske se över sina övriga vanor och kolla så man inte äter för mycket ris och risprodukter dagligen.
besökare Svar till Ida penna Skrivet av Susanne
Det viktiga är att du förvarar bottnarna torrt. Därför skulle jag råda dig att ha dem i rumstemperatur och lägga över en bakhandduk. Angående lemon curd och vispgrädde så är det nog enklast om du provar dig fram. Jag har inte testat det själv så jag vet tyvärr inte. Jag kan även tänka mig att olika sorters lemon curd kan vara olika syrliga, plus att det är en smaksak hur syrligt man vill ha. Men eftersom tårtbottnarna är söta och man har ett lager vispgrädde ovanpå har jag svårt att tro att det skulle bli för syrligt. Så jag tror jag skulle ta lemon curden som den är. Lycka till och skriv gärna igen hur det blev! /Susanne
penna Skrivet av Ida
Hej !
Tårtan ser kanongod ut, så jag tänkte försöka mig på att göra den (håll tummarna) Men jag skulle behöva göra dessa bottnar 3 dagar innan min fest,hur skall jag förvara dem fram till montering ? pga tidsbrist tänkte jag ha köpt lemoncurd mellan, måste jag blanda den med tex vispad grädde så den inte blir för syrlig ? Och i så fall hur är doseringen lemoncurd/ vispgrädde ?
Jag måste göra fyra st stora långpanne bottnar !!!!

Med vänlig hälsning och tack på förhand Ida
besökare Svar till Helena penna Skrivet av Inga-Lill Johansson
I TV varnades i februari 2015 för ris och rispuffar, som innehöll arsenik. Så kan man ändra receptet och ta något annat än rispuffar?
penna Skrivet av Helena
Tack! :) Ett toppenrecept som jag lagat flera gånger!

En liten sak bara... Rice Krispies är tyvärr inte glutenfria (längre). Jag har pratat med Kellogg's kundtjänst och Rice K innehåller kornmalt som är innehåller gluten. Jag tänkte att du kanske skulle kunna skriva det när du tipsar om att man kan göra den glutenfri med maizena. Att använda maizena och vårgårdaris gör den glutenfri. :)

Tack igen, verkligen bra recept! Även för oss med glutenintoleranta i famlijen och det uppskattas!
Allt gott,
/Helena
besökare Svar till Mia penna Skrivet av Susanne
Nej där har du fel. Det är meningen att man ska göra så som det står i receptet. Jag har själv gjort det massor av gånger. Marängen blir mer seg och hållbar när man gör så här. Det tar dock lite längre tid att vispa till en fast smet än när man vispar äggvitan enskilt som ju går ganska fort.
penna Skrivet av Mia
Inte så så bra att skriva att man ska blanda socker och äggvita sen vispa...måste vispa äggvitan enskilt...
besökare Svar till Moa penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för info om lagom mängd citronskal! :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Moa
Jag tog skal från en halv citron och det blev jättebra :)
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Du kan göra marängbottnarna och krämen dagen innan. Men lägg inte ihop den förrän kanske någon timme eller två före servering för marängen smälter av krämen och då börjar tårtan sakta men säkert att sjunka ihop. Den är alltså som finast direkt när man lägger ihop den men går att äta ett par dagar senare också (om det mot förmodan är något kvar, den brukar ha strykande åtgång) men är inte lika fin då. Jag tror även det går bra att frysa in överbliven tårta men det har jag inte provat för det har som sagt aldrig blivit något kvar. ;)
besökare Svar till Elisabet penna Skrivet av Susanne
Jag håller med, nästa gång jag bakar tårtan ska jag ta citronskal istället. Om du gör med citronskal skriv gärna hur mycket du tyckte blev lagom. Skal från en citron? Limeskal går säkert också bra.
penna Skrivet av Elisabet
Varför "citronarom" när det finns citron?
besökare Svar till Inga-Lill Palm penna Skrivet av jessica
Tar man bort nått annat?
penna Skrivet av Maria
Hur mycket kan man förbereda om man gör tårtan dagen innan? Jag tänkte göra marängbotten och fyllningen men inte lägga ihop det förrän dagen då den ska ätas.
besökare Svar till Sonja Böös penna Skrivet av Lena
Lägg in marängbottnarna i frysen när de svalnat så går det superlätt att ta bort papperet sedan utan att marängen går sönder.
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset! :)
penna Skrivet av Sara
En variant av det här receptet har funnits med mig sedan jag var barn och jag äääälskar den tårtan! Dock görs då smörkärmen såhär: två äggulor värmas upp i kastrull på svag värme tillsammans med 1 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker tills det tjocknar. Ta sen av kastrullen från plattan och rör ner 125 gram smör. Om man vill kan man röra ner lite rivet citronskal för att smaksätta, annars är smörkrämen mycket god som den är. Bred över krämen på marängbottnen, låt stelna, skiva över bananer och toppa sist med vispad grädde. Dekorera. Värt att prova!!
penna Skrivet av Marika
Istället för citron så tog jag kako och vanilj, blev hur gott som helst :)
besökare Svar till Sonja Böös penna Skrivet av Inga-Lill Palm
Jag roade mig med att räkna ut points på tårtan. Om du använder Rice Krispies och skär upp 14 bitar så blir det 9 points per tårtbit. Totalt 130 points för hela tårtan.
penna Skrivet av Lisbeth
Tårtan blir mycket bättre om man vispar upp den gula krämen när den har kallnat då blir den fluffig och fin,och grädden tar man direkt på krämen, inte ovanpå då smälter inte marängen så fort.
besökare Svar till Sonja Böös penna Skrivet av Susanne
Nej jag har inte på något recept skrivit antal points för jag vet inte hur man räknar ut det. Jag tycker dock det är ganska enkelt att se att denna tårta är en riktig kaloribomb och bör undvikas om man vill gå ner i vikt. Om man bantar är det bästa att satsa på efterrätter som innehåller frukt eller bär och lite socker. Undvik mycket socker, potatismjöl och vetemjöl. Se kategorin GI-recept så hittar du recept på en massa goda grejer som inte är så onyttiga!
penna Skrivet av Sonja Böös
Hej ni skriver ingenting om hur många ponts det är ivarje bit ni räknar kanske ej på detta sätt längre så man kan räkna poäng vänligen Sonja
  1