Tillbaka till receptet på Crème brûlée i klassiskt format

Crème brûlée - Steg för steg

Mycket god crème brûlée som är som en len och fin vaniljkräm med knäcktäcke. Ett klassiskt recept som serveras på många restauranger som faktiskt är enkelt att göra själv. Man måste inte ha gasbrännare (till knäcktäcket) men det går snabbare och lite enklare att få perfekt resultat än att använda ugnen, men ugnen går också bra.
crème brûlée
Crème brûlée - ett klassiskt recept på en len vaniljkräm med knäcktäcke.


Timglas Tid: ca 30 minuters jobb + 1 h i ugnen och minst 3 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:


1
äggulorna
Äggulorna.

Lägg äggulorna i en vispskål och låt stå så länge.


2
snittad vaniljstång med urskrapade frön
Snittad vaniljstång med urskrapade frön.
vaniljstång och vaniljfrön i kastrull
Vaniljstång och vaniljfrön i kastrull.

Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked.

Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull.


3
vanilj, grädde, mjölk, strösocker
Vanilj, grädde, mjölk, strösocker.
kokar på svag värme
Kokar på svag värme.

Häll på vispgrädde, mjölk och strösocker. Rör om och låt koka upp.

Sänk värmen och låt sjuda ca 2-3 minuter under omrörning.


4
vaniljstången lyfts bort
Vaniljstången lyfts bort.

Lyft ur vaniljstången och släng den.


5
äggulorna vispade
Äggulorna vispade.

Vispa äggulorna lätt med en handvisp.


6
äggulorna vispas ner
Äggulorna vispas ner.
crème brûlée-blandningen klar
Crème brûlée-blandningen klar.

Vispa ner de vispade äggulorna i den varma gräddblandningen. OBS! Vispa bara ner lite i taget och under ständig omrörning.


7
crème brûlée-blandning i portionsformar
Crème brûlée-blandning i portionsformar.

Fördela blandningen i portionsformarna.

(Ett tips är att hälla över blandningen i något som är enkelt att hälla från, t.ex. vispskålen eller ett litermått.)


8
formarna i vattenbad
Formarna i vattenbad.

Ställ portionsformarna i en ugnsform eller långpanna där alla portionsformar får plats

Häll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crème brûléen.

Häll i så mycket vatten att det når upp ca 2 cm från botten av ugnsformen.


9
crème brûlée gräddas i ugnen
Crème brûlée gräddas i ugnen.
färdiggräddad crème brûlée
Färdiggräddad crème brûlée.

Grädda i mitten av ugnen i 150°C till smeten stannat (d.v.s. stelnat), det tar någonstans mellan 40-60 minuter. Den kortare tiden blir det om man har formar som har väldigt stor yta. Har man sådana formar som jag på bilden tar det snarare 60 minuter. För att se att smeten stannat så öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på portionsformen, då ska det dallra lite men det ska vara fast, ingen vätska som sipprar ut.


10
svalnad stelnad crème brûlée
Svalnad stelnad crème brûlée.

Ta ut formarna och låt svalna, var försiktig så du inte bränner dig på det varma vattnet. (Man kan även stänga av ugnen och öppna ugnsluckan och låta formarna stå kvar där och svalna.

När formarna svalnat, ställ dem i kylskåp. Att förbereda hit dagen före servering är idealiskt.


11
tunt lager strösocker
Tunt lager strösocker.
bränner av ytan med gasbrännare
Bränner av ytan med gasbrännare.
crème brûlée färdig att servera
Crème brûlée färdig att servera.

Strax före servering: Strö ett tunt lager råsocker eller strösocker i varje form. OBS! Lagret ska vara tunt, så var försiktig.

Med gasbrännare: Bränn av sockret med brännaren genom att hålla brännaren ca 10 cm ifrån (beroende på lågans längd som går att ställa in, jag har min på medel) och svepa lågan över ytan tills sockret fått fin gyllene färg. Med råsocker går det ganska fort, med strösocker tar det lite längre tid (men det rör sig om sekunder). Det är väldigt enkelt att lyckas med detta med gasbrännare även första gången man gör det. Det är bara att bränna på tills man fått en gyllene färg helt enkelt.

Med ugn: Har du ingen gasbrännare kan du använda din ugn. Sätt den på grill på 250°C och när ugnen är varm, sätt in formarna överst i ugnen ca 3 minuter, något längre tid med strösocker (vakta detta noga). Sockret ska bara smälta och bubbla lite grann och få lite färg, det stelnar senare när man tar ut det ur ugnen.

  • ca 0.5-1 dl råsocker eller vanligt strösocker att strö över

planera Planeringstips:

Tips för äggvitorna: gör en budapestrulle.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Gör helst knäcktäcket strax innan servering.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Crème brûlée i klassiskt format