Pekanpaj

En helt ljuvligt god pekanpaj som är en amerikansk specialité, pecan pie. En mjuk salt kolafyllning med hackade pekannötter i som ger en perfekt crunch och smak som blir himmelskt god. En perfekt smakkombo med salt, sött, mjukt och crunchy. En fantastiskt god och lyxig efterrättspaj.
pekanpaj
En bit pekanpaj serverad med vispad grädde.
Tid: ca 1,5 timme varav 20 minuters jobb
8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl, salt och strösocker i en bunke. Blanda.

    Pekanpaj steg 1: mjöl, salt och strösocker
    Mjöl, salt och strösocker.
    Pekanpaj steg 1: mjöl, salt, strösocker blandat
    Mjöl, salt, strösocker blandat.
  2. Tillsätt smöret skuret i bitar och vatten.

    pekanpaj steg 2: smör och vatten tillsatt
    Smör och vatten tillsatt.
  3. Arbeta ihop till en deg för hand eller med maskin.

    pekanpaj steg 3: pajdeg
    Pajdeg.
  4. Tryck ut pajdegen i pajformen så den blir jämntjock. Nagga med en gaffel och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen (eller längre tid).

    pekanpaj steg 4: pajdeg i pajform
    Pajdeg i pajform. Naggad med gaffel.
  5. Börja med fyllningen. Hacka pekannötterna grovt.

    pekanpaj steg 5: hackade pekannötter
    Hackade pekannötter.
  6. Smält smöret, när drygt hälften smält, tag bort från värmen. Rör om tills resten av smöret smält.

    pekanpaj steg 6: smält smör
    Smält smör.
  7. Tillsätt sirap och ägg. Vispa med en handvisp till en jämn smet.

    pekanpaj steg 7: sirap och ägg tillsatt
    Sirap och ägg tillsatt.
  8. Sätt kastrullen på plattan och värm på medelhög värme under vispning. När smeten börjar tjockna, sänk värmen och låt koka försiktigt ca 2-3 minuter, rör om då och då.

    pekanpaj steg 8: värm på under vispning
    Värm på under vispning.
    pekanpaj steg 8: smeten har tjocknat
    Smeten har tjocknat.
  9. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt de hackade pekannötterna, vaniljsocker och salt. Blanda till en jämn smet med handvispen. Nu är fyllningen klar.

    pekanpaj steg 9: pekannötter, vaniljsocker och salt tillsatt
    Pekannötter, vaniljsocker och salt tillsatt.
    pekanpaj steg 9: fyllningen klar
    Fyllningen klar.
  10. Häll fyllningen i det ogräddade pajskalet.

    pekanpaj steg 10: fyllningen i pajskalet
    Fyllningen i pajskalet.
  11. Grädda pekanpajen i nedre delen av ugnen i 150°C i 40 minuter.

    pekanpaj steg 11: pekanpajen färdiggräddad
    Pekanpajen färdiggräddad.
  12. Låt pekanpajen svalna och servera ljummen, rumstempererad eller kylskåpskall med vispad grädde eller vaniljglass.

    pekanpaj steg 12: pekanpajen har svalnat
    Pekanpajen har svalnat.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (184 g): 774 kalorier, 46 g kolhydrater, 62 g fett, 8 g protein, 3 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Pekanpajen håller sig minst en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest