Pekanpaj

En helt ljuvligt god pekanpaj som är en amerikansk specialité, pecan pie. En mjuk salt kolafyllning med hackade pekannötter i som ger en perfekt crunch och smak som blir himmelskt god. En perfekt smakkombo med salt, sött, mjukt och crunchy. En fantastiskt god och lyxig efterrättspaj.
pekanpaj
En bit pekanpaj serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 1,5 timme varav 20 minuters jobb
Portioner 8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 774 kcal

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl, salt och strösocker i en bunke. Blanda.

    Pekanpaj steg 1: mjöl, salt och strösocker
    Mjöl, salt och strösocker.
    Pekanpaj steg 1: mjöl, salt, strösocker blandat
    Mjöl, salt, strösocker blandat.
  2. Tillsätt smöret skuret i bitar och vatten.

    pekanpaj steg 2: smör och vatten tillsatt
    Smör och vatten tillsatt.
  3. Arbeta ihop till en deg för hand eller med maskin.

    pekanpaj steg 3: pajdeg
    Pajdeg.
  4. Tryck ut pajdegen i pajformen så den blir jämntjock. Nagga med en gaffel och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen (eller längre tid).

    pekanpaj steg 4: pajdeg i pajform
    Pajdeg i pajform. Naggad med gaffel.
  5. Börja med fyllningen. Hacka pekannötterna grovt.

    pekanpaj steg 5: hackade pekannötter
    Hackade pekannötter.
  6. Smält smöret, när drygt hälften smält, tag bort från värmen. Rör om tills resten av smöret smält.

    pekanpaj steg 6: smält smör
    Smält smör.
  7. Tillsätt sirap och ägg. Vispa med en handvisp till en jämn smet.

    pekanpaj steg 7: sirap och ägg tillsatt
    Sirap och ägg tillsatt.
  8. Sätt kastrullen på plattan och värm på medelhög värme under vispning. När smeten börjar tjockna, sänk värmen och låt koka försiktigt ca 2-3 minuter, rör om då och då.

    pekanpaj steg 8: värm på under vispning
    Värm på under vispning.
    pekanpaj steg 8: smeten har tjocknat
    Smeten har tjocknat.
  9. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt de hackade pekannötterna, vaniljsocker och salt. Blanda till en jämn smet med handvispen. Nu är fyllningen klar.

    pekanpaj steg 9: pekannötter, vaniljsocker och salt tillsatt
    Pekannötter, vaniljsocker och salt tillsatt.
    pekanpaj steg 9: fyllningen klar
    Fyllningen klar.
  10. Häll fyllningen i det ogräddade pajskalet.

    pekanpaj steg 10: fyllningen i pajskalet
    Fyllningen i pajskalet.
  11. Grädda pekanpajen i nedre delen av ugnen i 150°C i 40 minuter.

    pekanpaj steg 11: pekanpajen färdiggräddad
    Pekanpajen färdiggräddad.
  12. Låt pekanpajen svalna och servera ljummen, rumstempererad eller kylskåpskall med vispad grädde eller vaniljglass.

    pekanpaj steg 12: pekanpajen har svalnat
    Pekanpajen har svalnat.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pekanpajen håller sig minst en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer till Pekanpaj

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info