Pekanpaj

En helt ljuvligt god pekanpaj som är en amerikansk specialité, pecan pie. En mjuk salt kolafyllning med hackade pekannötter i som ger en perfekt crunch och smak som blir himmelskt god. En perfekt smakkombo med salt, sött, mjukt och crunchy. En fantastiskt god och lyxig efterrättspaj.
pekanpaj
En bit pekanpaj serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 1,5 timme varav 20 minuters jobb
Portioner 8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (184 g): 774 kalorier, 46 g kolhydrater, 62 g fett, 8 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl, salt och strösocker i en bunke. Blanda.

  2. Tillsätt smöret skuret i bitar och vatten.

  3. Arbeta ihop till en deg för hand eller med maskin.

  4. Tryck ut pajdegen i pajformen så den blir jämntjock. Nagga med en gaffel och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen (eller längre tid).

  5. Börja med fyllningen. Hacka pekannötterna grovt.

  6. Smält smöret, när drygt hälften smält, tag bort från värmen. Rör om tills resten av smöret smält.

  7. Tillsätt sirap och ägg. Vispa med en handvisp till en jämn smet.

  8. Sätt kastrullen på plattan och värm på medelhög värme under vispning. När smeten börjar tjockna, sänk värmen och låt koka försiktigt ca 2-3 minuter, rör om då och då.

  9. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt de hackade pekannötterna, vaniljsocker och salt. Blanda till en jämn smet med handvispen. Nu är fyllningen klar.

  10. Häll fyllningen i det ogräddade pajskalet.

  11. Grädda pekanpajen i nedre delen av ugnen i 150°C i 40 minuter.

  12. Låt pekanpajen svalna och servera ljummen, rumstempererad eller kylskåpskall med vispad grädde eller vaniljglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pekanpajen håller sig minst en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer