Frasig kladdkaka

Skillnaden på den här frasiga kladdkakan jämfört med en vanlig kladdig kladdkaka är att den här kladdkakan får som ett frasigt skal och blir kladdig inuti. Skillnaden är framför allt att här vispar man ägg och socker ordentligt för sig innan man tillsätter övriga ingredienser.
frasig kladdkaka
En bit frasig kladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 20 minuter i ugnen + 1-2 timmar att stelna
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per portion (63 g): 246 kalorier, 30 g kolhydrater, 12 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Smör innehåller ytterst små mängder laktos som de flesta laktosintoleranta tål, annars finns laktosfritt smör eller margarin.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret. När drygt hälften smält, tag bort det från värmen och låt fortsätta smälta av befintlig värme. (På så vis blir inte smöret för varmt).

  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter och beströ med ströbröd.

    (Om man har en form med beläggning som nästan inget fastnar på kan detta steg hoppas över.)

  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 30 sekunder med elvisp.

  4. Tillsätt vaniljsocker, kakao och salt. Vispa till en jämn smet (gärna med elvisp).

  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet (gärna med elvisp på lägsta hastigheten).

  6. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 20 minuter. Öppna ugnsluckan och skaka till formen, smeten ska gunga lite i mitten och ytan ska ha stelnat när den är klar.

    Tar man ut den för tidigt så blir kladdkakan inte lika frasig på ytan och tar man ut den för sent blir den inte lika kladdig inuti. Observera också att formens yta har stor betydelse för gräddningstiden. En mindre form ger en längre gräddningstid och större form ger kortare gräddningstid.

  7. Låt kladdkakan svalna, gärna på galler så går det fortare. Ställ sedan in den i kylskåp minst 1-2 timmar före servering eller ät den ljummen om du föredrar det.

  8. Vid servering: Sikta om du vill över florsocker. Vispa gärna grädde och servera till.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan håller sig minst 2 veckor i kylskåp och minst 6 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer