Kommentarer till Sirapskakor / Kolakakor

"Ett recept på klassiska sirapskakor även kallade kolakakor. Enkla och goda kakor som du bakar snabbt och rationellt!"

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av emma
Gette god! Jag använder alltid det här receptet när jag gör kola kakor. receptet är bra och tydligt. / Emma
penna Skrivet av Andreas
Tack för ett bra recept. Det var första gången jag bakade just kolakakor och dom blev bra tack vare ditt tipps om att vara försiktig med mjölet.
besökare Svar till Jenny penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! 👍
penna Skrivet av Jenny
Jag vet inte om det redan är någon som tipsat om detta, men att strö lite flingsalt över längderna när man precis tagit se ur ugnen blir vansinnigt gott!
penna Skrivet av tjo bre
bästa asså
besökare Svar till Peter penna Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om mina recept, tyvärr har jag inget recept på det.
penna Skrivet av Peter
Hej susanne.

Tack för alla fina recept som du har gett ut jag undrar om du har bra recept på ugnsgratinerad kotlett och leverbiffar?

Med vänlig hälsning Peter
besökare Svar till Emelie penna Skrivet av Susanne
De bör hålla sig minst 2 veckor i en burk i rumstemperatur, locket behöver inte vara helt tätslutande eftersom det är knapriga kakor, se bara till att ingen fukt kommer in i burken för då suger kakorna åt sig fukten och blir mjuka. Det är därför även viktigt att inte blanda mjuka och hårda bakverk i samma burk eller plastpåse. Jag brukar använda plåtburkar om jag har kakor som står framme. Men kakorna går även att frysa. Oftast brukar jag frysa mina kakor men ibland är det ju fullt i frysen! :) Lycka till med kalaset! :)
penna Skrivet av Emelie
Hur länge håller sig kakorna fina ifall man förvarar dom i burk med tättslutande lock? Ska ha kalas för dottern om två veckor och det hade varit skönt att kunna förbereda så mycket som möjligt till fikat
besökare Svar till Amal penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
penna Skrivet av Amal
Det var gott gjorde två med sirap och honung om man inte har sirap testa honung
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Kul att du gillar receptet och tack för ditt tips!
penna Skrivet av Emma
Älskar detta recept, men ett tips om man vill ha sega och saftiga kakor är att göra 3 längder istället för 4 och låta de vara i ugnen i ca 12 min istället. Blir mycket bättre enligt mig, och jag har fått beröm från alla som smakat dem.
penna Skrivet av ottto
tack detta var jätte gott
hejj Emma
besökare Svar till Emil penna Skrivet av Susanne
Tyvärr vet jag inte det.
penna Skrivet av Emil
hej kan man ta glutenfri mjöl mix i stället för vanligt mjöl
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Du är välkommen på återbesök! ;)
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Varmluft är bara en funktion på din ugn. Min rekommendation är att använda över- och undervärme för bästa resultat, det är det som avses i alla recept när inget annat anges. Generellt brukar man sänka temperaturen lite och grädda längre tid om man vill använda varmluft, i det här fallet skulle jag nog köra 150°C och kanske 17-18 minuter om jag ska gissa men som sagt jag tycker det oftast är bättre att använda över- och undervärme. Jag använder inte varmluftsfunktionen så ofta.
penna Skrivet av Emma
Gjorde dessa kakor igår och nästan alla kakor är borta nu. Hela familjen tyckte om kakorna! Men tyvärr så brände jag de en aning i vår varmluftsugn... De var redan brända efter 14 minuter i 175 grader celsius. Vilken temperatur och tid ska man ha i varmluftsugn?
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Anna
Hej!!
Prövade detta recept med förskoleklassen o det blev lyckat, lätta att göra även för barnen. Vi tillsatte en matsked cacao för att barnen är så förtjust i det (vågade inte tillsätta mera). Blev inte så mycket smak av det men kakorna fick en lite mörkare nyans. Helt ok smak!
penna Skrivet av Maria
Hej!
Vilken fin hemsida du har.Den lär jag återkomma till flera gånger.
besökare Svar till Eric Lindgren penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Du får försöka gömma dem! ;)
penna Skrivet av Eric Lindgren
Jag tycker att det är dom godaste kakor jag har gjort lätta med fast det dåliga är att när dom är färdiga så kommar farsgubben o tar de mesta för de är hans favorit kakor :)
besökare Svar till Martina penna Skrivet av Susanne
Jag skulle gissa på att du tagit lite för mycket mjöl eftersom kakorna inte flöt ut som de skulle. Mängden sirap tror jag inte spelar någon roll. Ta mindre mjöl nästa gång och framförallt var noga med hur du mäter upp mjölet. Häll upp det i litermått eller väg det. Det är väldigt lätt att man tar för mycket annars. Skriv gärna om du provar igen! :)
penna Skrivet av Martina
Hej,
Brukar normalt köra ett annat recept som är ungefär halverat på allt. Denna gången körde jag ditt (trodde det var ditt jag brukade köra). Iaf så flöt kakorna inte alls ut så mycket så de blev väldigt små/korta, inget fel på smaken, men inte så snygga. Det enda jag vet jag gjorde skillnad från ditt recept var att jag troligen hade i mer sirap då det var så "lite" kvar. Tror du att det kan ha påverkat?
Annars tack så mycket för en jättebra sida!
penna Skrivet av roxana
Hej.tack för detta recept kakorna blev supergoda och krispiga och smakade verkligen kola första gången.
men andra gången hade jag inte bakpulver så jag använde bikarbonat och eftersom jag bor utomlands måste jag göra egen sirap.jag vet inte hur mycket socker och vatten det ska vara så det blev inte lika bra andra gångdn.kan ni vara snälla och lägga i ett recept på sirap?
Tack så mycket:)
besökare Svar till kattmamma penna Skrivet av Susanne
Tack och varsågod!
penna Skrivet av kattmamma
du är så duktig tack för dina recept
besökare Svar till Zarah penna Skrivet av Susanne
De borde hålla sig bra minst 2 veckor så jag tycker inte du behöver frysa in dem tills på lördag. Lycka till med kalaset!
penna Skrivet av Zarah
Hur länge håller dom i en burk i skafferiet? Tänkte baka till kalaset på lördag och vet inte om jag måste frysa dom innan dess eller håller dom?
besökare Svar till Jenni penna Skrivet av Susanne
Ja jag tror faktiskt för stor mängd mjöl är orsaken. Mjöl binder ju så då flyter kakorna ut mindre. Du kan ju väga mjölet nästa gång om du vill vara säker på att det blir rätt mängd. Måttomvandlingsfunktion finns på sidan om vetemjöl (klicka på ingrediensen i listan bara). Lycka till och hör gärna av dig igen och berätta hur det går! :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Jenni
Jag gräver aldrig i mjöl påsen så det är det inte :) Ja. Rätt mä ugnen hade jag också. Men det kanske blev för mycket mjöl ändå :)
besökare Svar till Jenni penna Skrivet av Susanne
Kan du ha tagit för mycket mjöl? Gräver man med decilitermått i mjölpåsen tar man nästan alltid för mycket. Se det som står under tips i receptet. Ugnen hade rätt temperatur med över- och undervärme när du satte in kakorna?
penna Skrivet av Jenni
Hej! Jag vet inte om jag gjorde något fel. Men gjorde exakt som i receptet. Men dagen flöt aldrig ut under gräddningen. De blev bara lite plattare.
besökare Svar till Kajsa penna Skrivet av Susanne
Så bra! Trevligt att höra! :)
penna Skrivet av Kajsa
Tusen tack för receptet! Det fungerade mycket bra och kakorna blev lyckade :)
penna Skrivet av Cristina
hej Susanne , bakade idag sirapskakor och dom blev jätte goda :) Taaaack för denna recept !
mvh Cristina
besökare Svar till Pontus Qvarnström penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Pontus Qvarnström
Tack så mycket för tipset var första gången jag gjorde dessa kakor vart hyfsat bra ;-)
besökare Svar till Susanna penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
besökare Svar till Susanna penna Skrivet av Susanna
Rekommenderar detta recept. Ett tips är att använda två plåtar och lägga två degrullar på varje, då minskar risken att degen flyter ihop!
besökare Svar till Tanja penna Skrivet av Susanne
Tack vad roligt att höra att du gillar min receptsajt! :)
Jag är ganska säker på att du tog för mycket mjöl. Tänk på när du mäter upp mjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det. Detta gäller alla recept med mjöl i. Det spelar ingen roll vilket socker du använder.
Lycka till med bakningen och skriv gärna igen! :)
penna Skrivet av Tanja
Hej, jag gillar din sajt väldigt mycket! Jag bakar en hel del, och ofta med dina underbara recept. Det här bakandet gick dock inte som jag trott... Verkade lätt, men till att börja med blev det inte "stora klumpar" fastän jag vispade flera minuter. Sedan flöt de inte alls ut, utan hölls som de korvar jag lämnat. Jag skar dem i små snittar ändå, och smaken är ju fantastisk så det ordnade ju sig ändå! Hade i hälften muscovadosocker, men det kan väl inte göra någon skillnad?
penna Skrivet av Eva S
Hej!
Den här kakan är en återkommande favorit hemma hos oss och numer behöver jag inte ens läsa receptet, det finns lagrat i den biologiska hårddisken ;-)

Jag tar ofta lite mer sirap, kanske ½ matsked extra och så är jag noga med att det ska vara strukna mått till bakpulvret, annars blir de gärna lite beska.

Jag använder ofta din sida för att hitta recept, har tagit hem appen till min mobil men om jag får ha ett önskemål så vore det att sökfunktionen funnes direkt på förstasidan :-)
besökare Svar till Michaela penna Skrivet av Susanne
Tänk på när du mäter upp mjölet att du häller upp det i litermått eller väger det. Om du gräver i mjölpåsen så packas mjölet och då blir det för mycket. Tänk också på att låta smöret blir rumsvarmt så går det lättare. Sedan så tar det ca 1-2 minuter att köra med elvisp tills det blir en deg. Först ser det ut som en tunn smuldeg och sedan blir smulorna större och större och sedan kan man enkelt trycka ihop det till en degklump.
penna Skrivet av Michaela
Jag provade göra detta men degen bara smulade sig hela tiden och gjorde exakta mått, men fick ta ca 200 g smör till för att den skulle bli fast..
besökare Svar till Jamila penna Skrivet av Susanne
Då är det bakpulvret som inte fungerar. Har du tagit rätt mängd och blandat ordentligt? Kontrollera också att bakpulvret inte är för gammalt.
penna Skrivet av Jamila
Mina kakor expanderade inte, varför??!!??!!
besökare Svar till sofia penna Skrivet av Susanne
Nej det kan man inte. Bakpulver kan bytas ut mot bikarbonat. Klicka gärna på ingredienserna i receptet för mer info.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av sofia
kan man använda jäst istället för bakpulver och i så fall hur mycket jäst ska man lägga??? Snälla kan jag få ett svar så fort som möjligt!!
penna Skrivet av Chris Antony
Nää dom här är undeerbara ska göra dom igen

i helgen :)
penna Skrivet av Ellinor
Mums!! Skit goda
besökare Svar till Mahdi penna Skrivet av Susanne
Tack! :)
penna Skrivet av Mahdi
Jag älsker din hemsida
penna Skrivet av SAIF
jag har provat det var goddddddddddd !!!!!!!!!!! :D
penna Skrivet av A-S
Oerhört bra recept! Mina kakor blev perfekta :)
besökare Svar till Ella penna Skrivet av Susanne
Rätt ugnsinställningar? Över- och undervärme? Ugnen har uppnått rätt temperatur?
penna Skrivet av Ella
Något måste ha gått fel.. Mina längder breder inte ut sig i ugnen :( hjälp??
penna Skrivet av Tindra
Jag är en tolvårig tjej som provade göra der här receptet själv idag när jag kommit hem efter skolan. Nu är de färdiggräddade och uppskurna och ligger och svalnar på en plåt. De luktar fantastiskt och ser väldigt läckra ut! Vill smaka nuu! Haha! Det var ett väldigt tydligt och bra recept och, som sagt, de ser perfekta ut! Haha! Nästa gång jag gör sirapskakor ska jag definitivt följa det här receptet igen!
besökare Svar till Marie penna Skrivet av liz
Ett tips om du saknar kolasmaken och segheten är att ha i lite mer sirap än vad receptet säger. Jag har i hela 3 msk istället för 2 och tycker att det blir perfekt! :)
besökare Svar till Marie penna Skrivet av Susanne
Ja svårt att säga vad som kan ha gått fel. Det låter som att du gjort för tunna rullar om det blivit bränt. De flyter ju ut ganska mycket i ugnen. Det gäller att ta ut kakorna i rätt tid när de ser så där gyllene och fina ut. För att de ska bli sega och goda så måste ju också kakorna bli lagom tjocka, därför ska man inte själv trycka ut degen på plåten innan utan det ska vara rullar för de flyter ju som sagt ut i ugnen.
penna Skrivet av Marie
Jag lyckades tyvärr inte med detta receptet. Det smakade för mycket mjöl och socker. Men inte den goda kolasmaken, jag lyckades bränna första degsatsen i ungnen på 18min på 175gr. Så jag minskade till 10-12 min och det blev okej. Men det jag inte förstår var att det inte blev den goda segheten och kolasmaken. Har ett annat recept på halva sastsen som jag lyckades förra gången med. Synd för dina var mycket fina och såg aptitliga ut. Men tack iallafall för vägledningen.
penna Skrivet av Ann-Sofie
Måste säga att jag älskar att du har bilder mycket enklare att förstå då tycker jag. Jag är 14 år och gillar ju att baka så det kan vara lite svårt ibland att följa och förstå recept men nu blev det mycket enklare tack! och kakorna blev jätte lyckade och goda! :)
besökare Svar till Pär penna Skrivet av Susanne
Tack! Roligt att höra att du tycker recepten.se är bästa receptsajten! :)
penna Skrivet av Pär
Öka på sockermängden till 2 dl istället så blir de så mycket godare, det är så alla andra recept jag läst är. Mycket bra sida med många bra recept för övrigt! Recepten är den bästa sidan, bra bilder, bra recept och upplägg. Har till och med appen på android :)
besökare Svar till Lena Andersson penna Skrivet av Susanne
Vill du ta mindre smör bör du även ta mindre av de andra ingredienserna. T.ex. kan du ju göra en halv sats.
penna Skrivet av Lena Andersson
Hej!
Det fanns en fråga förut, om man kunde använda mindre smör? Vad är svaret, för frågan är borta på min dator. Är den borta på alla datorer
penna Skrivet av Linda
Hej!

Tyckte degen smakade lite lustig tills jag insåg att jag vanligtvis har farinsocker i vilket är DUNDERGOTT men det här ska bli spännande att smaka på, har dom i ugnen nu. Bara inte gasugnen pajar dom med för ojämn gräddning.
penna Skrivet av Andreas
Otroligt goda kakor!

Mig stämde dock inte tiden. Mina blev klara på kanske 13-15 min. När det börjar dofta i hela lägenheten och dom har lite färg i kanterna då är det dax att ta ut. Dom här kakorna mår absolut inte bra av lite extra färg.

Jag testade att mönstra som nån föreslog, gick asbra. Dom här kakorna kommer jag baka igen.
penna Skrivet av Moa
Antagligen världens mest beroendeframkallande kakor någonsin. Helt sjukt goda!

Ett tips är att göra mönster med en gaffel på korvarna innan man gräddar dem. Iom att man trycker ut degen lite då flyter den inte ut lika mycket under gräddning. Kan vara ett bra projekt för barnen om de ska vara med och baka, minns själv från när jag va liten, det var min favorit del i att baka kolakakor :D
penna Skrivet av Hejsan
Jag har nyss bakat de har kakorna och jag kan inte sluta äta dem!SÅ GODA :)
besökare Svar till Emil Wiklund penna Skrivet av Susanne
150 g. Se sidan måttomvandling.
penna Skrivet av Emil Wiklund
Hur många gram är 1,75 dl Strösocker?
besökare Svar till Nathalie Persson penna Skrivet av Susanne
Nej, utan sirap blir det ingen kolasmak. Välj ett annat kakrecept om du inte har sirap.
penna Skrivet av Nathalie Persson
Funkar de bra med Rapsolja istället för sirap?
penna Skrivet av Martina
detta receptet var jätte bra! det var lätt och jätte gott.
besökare Svar till b-koy penna Skrivet av Susanne
De håller sig färska, förvara dem i en burk med lock, men går bra att frysa in också.
penna Skrivet av b-koy
nu har jag bakat dom igen...mums.. ska serveras om fyra dagar, vet någon om jag borde frysa in dom under tiden eller håller dom sig färska så länge?
penna Skrivet av b-koy
Jag som ALLTID misslyckas med småkakor gjorde dessa och d blev en stor succe! hade väldigt hårda domare, men ändå gick dessa åt som smör i solsken. jättegoda och verkligen värt att pröva!!!!
besökare Svar till Sasha penna Skrivet av Susanne

Eller också ta mindre mjöl. Det vanligaste felet de flesta gör är att när man mäter upp mjölet så gräver man med decilitermått i mjölpåsen och då packas mjölet i måttet och man tar automatiskt för mycket. Det bästa är att hälla upp mjölet i litermått eller använda våg.

Men upptäcker man att man tagit för mycket mjöl så ordnar det sig med lite vatten eller olja precis som du skivit!

besökare Svar till cecilia penna Skrivet av Sasha
Du kanske har för mycket mjöl. tillsätt lite vatten eller olja så ska du se att det blir bättre. kramar
penna Skrivet av Sasha
Dessa är jättegoda. Bakar dem för andra eller tredje gången. det enda som är, är att jag måste tillsätta lite vatten. det liknar mer smuldeg än deg. Men som sagt med lite vatten så blir de super goda! tack för receptet. kramar
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Kul att höra! :)
penna Skrivet av Emma
Är verkligen inte nå bra på bakning, men detta gick lätt men de är ej över än. Dom är i ugnen och jag hoppas det blir bra :) Kanon med bilder så en amatör som mig fattar hur man gör.
penna Skrivet av Emma
Gjorde dessa kakor nyss, jätte lätta och jag slängde ihop dem undertiden som jag kokade knäck.
Nu ska de bara svalna lite och sen är det dags att koka kaffe och börja julen :) tack!
penna Skrivet av Herr Åman
Dem var ganska goda men jag föredrar min tillsats av vodka och brödsmulor. Men det är bara jag
penna Skrivet av Linda
Jösses vad goda!!
penna Skrivet av Hannah
Dom här kakorna är helt fantastiska jag bakade dom och dom passar perfekt till efter rätt eller kaffe kalas och mina barn valde dessa kakor som lördagsgodis så jag tycker såklart att dom är bäst!!!! ;)
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Man kan grädda alla kakor på smorda plåtar eller teflonplåtar istället för bakplåtspapper. Förr i tiden gräddade man alla kakor på smorda plåtar vad jag vet. 
penna Skrivet av Anonym
e det ok om man inte har bakplåts papper?
penna Skrivet av Carina
Jag följde receptet och de blev jättegoda, så 5 dl mjöl stämmer.
besökare Svar till Jennifer penna Skrivet av Susanne
Jo i det här receptet är det 5 dl mjöl och inget annat. Det är korrekt som det står. Jag har gjort det här receptet en massa gånger och kan verkligen intyga att receptet stämmer. Precis som jag skrev till Camilla så måste man tänka på att inte packa mjölet i decilitermåttet.
besökare Svar till Camilla penna Skrivet av Jennifer
Det är INTE 5 dl mjöl. Det är 2 1/2.
Där har du svaret.
Hade tur att jag kollade på mitt eget recept oxå. Med ingefära i, riktigt fin smak!

KRam
besökare Svar till Camilla penna Skrivet av Susanne
Kanske att du tagit för mycket mjöl? Tänk på att inte packa måttet när du mäter upp mjölet, det är lätt gjort. Det bästa är att ta ett litermått och mäta upp i när man ska mäta upp flera deciliter. Man kan alltid tillsätta lite flytande margarin, olja eller vatten om det inte går att få ihop till en deg.
penna Skrivet av Camilla
Är det här ett skämt eller?? Har ju knådat i 45 min nu och det går åt helv...
besökare Svar till Eva-Lena penna Skrivet av diana
hej dåm e gått super goda älskar dåm jag vill pussa dåm okej hejdå.
penna Skrivet av Eva-Lena
Supergoda alla älskar dom särskilt mina barnbarn !
penna Skrivet av Lollo
Jag älskar de här!<333
penna Skrivet av Skit
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
penna Skrivet av Annika
Aaahh... Dessa kakor är så goda... :-) Bakade dessa för andra gången på bara några veckor - de har en strykande åtgång!
penna Skrivet av hb & ao
det verkar mumsigt
penna Skrivet av Baja på dig
den är jätte god!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anonym: Ja du kan alltid räkna om receptet. Om du tar 150 g smör så är ju det tre fjärdelar av 200 g. Då kan du även ta tre fjärdedelar av alla andra ingredienser.
penna Skrivet av Anonym
kan man använda typ 150 gr smör eller 175 gr smör istället för 200gr för vi har inte det hemma vi har bara 175
penna Skrivet av sara
tjoe, jag är 12 år och älskar att baka och laga mat!
det här receptet har jag fakstigt gjort innan haha, och dom blev lika goda som denna gången! enkelt och bra!
penna Skrivet av Anonym(Bor i Jönköping)
HejHej jag är en 12 årig tjej och gillar att baka och laga mat. Dom här kolakakorna var asså bara bäst. Dom var lätta att laga och jättegoda<3
penna Skrivet av cecilia
Jag bakade precis dom här kakorna och dom flyter ju inte alls ut!!!

Va tusingen e det för fel????
penna Skrivet av HD Lena
De här kakorna går hem hos stora och små!! Även rikigt tuffa killar på Harley smälter efter att ha smakat dessa... :)
penna Skrivet av Alva
Jättelätta att göra och supersmaskiga!! Jag är tolv år och älskar att laga mat och baka, men det ska helst vara lätt. Så det här var ett superbra recept. :)
penna Skrivet av gizze
Dom är super goda och super lätta att göra.Jag fattar inte hur så lätta kakor kan bli så goda.
penna Skrivet av Linnéa
Bara sååååå goda!
penna Skrivet av sara
kakorna är jättelätta att baka. jag är fjorton år och klarade det utan några problem. tack så mycket för bilderna också. de hjälper till och ser till att man förstår. De har kakorna har blivit en av mina favortier! supergoda är de!
penna Skrivet av Kicki
Kakorna är superlätta att baka och tack för bilderna som visar hur man gör och hur degen skall se ut. Min man älskar dessa likaså vår hund
penna Skrivet av Fuhren
De var suveräna!
penna Skrivet av kakor
hej :D
kakorna blev fantastiskt goda :)
+ att degen smakar suveränt ;)
jaäätbra förklarat

MVH kakor
penna Skrivet av Empah
Jättegoda! Men våra blev mycket tjockare än dem på bilden.
penna Skrivet av Linn
hej , ja har nyssbakat kolakakorna dom blev fantastiskt goda tack för tipset . väldigt bra förklaring
penna Skrivet av M&A
Tjaww !
Vi typ bah bakade, och bah såå fucking godah azzå
tack ! fjortizzboyj eller girwl !
// tottarnawna
penna Skrivet av Ellen o delicia
de va jätte gott! tack för receptet! ;D
penna Skrivet av gimla
jättegott, ännu godare att äta direkt ur frysen... :)
penna Skrivet av Susanne
Receptet har nu uppdaterats med tydligare beskrivning och steg-för-steg-bilder. Jag har även ökat mängden sirap och minskat lite på vaniljsockret så nu blir kakorna ännu godare! Prova gärna! ;)
penna Skrivet av Elle
Smeten är god också ;D
penna Skrivet av Andrea
Grymt goda kakor, :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Hashan: Rumsvarmt smör är smör som ungefär lika varmt som i rummet inomhus, alltså ca 20°C. Smöret får den temperaturen om du bara låter det ligga framme på t.ex. köksbänken i 20-30 minuter. Man kan också köra det i mikron i en 30-60 sek på full effekt om man har bråttom. Smöret behöver inte vara exakt 20°C men det är bra om det är lite varmare än 8°C som är kylskåpstemperatur för annars blir det väldigt svårt att röra ihop det med de övriga ingredienserna. Det är det som är poängen alltså - att smöret ska bli lite mjukare så att det går enkelt att röra ihop med sockret.
penna Skrivet av Hashan
hej !
asså ja förstår nt me va du menar med rumsvarmt , ska jag lixom smälta hela smöret , elr ba låta de va lite i mkron elr vad ? :D tack om du kan svara
penna Skrivet av Linette
Svar till Susanne: Oops, jag hade fööör lite smör, det var det som var felet.. Men tack ändå! Nu gör jag om det, och nu ÄNTLIGEN lyckas jag! :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Linette: Var ditt smör rumsvarmt? Använde du elvisp? Hur blev din deg? Det ska gå att få ihop allt till en degklump som man sedan delar i mindre delar och varje del ska man sedan kunna rulla ut. Man kan behöva knåda degen lite med händerna innan man rullar ut degen.
penna Skrivet av Linette
Jag gjorde som man skulle, men min "deg" blev helt smulig, men gick att knäla ihop, men den blev inte alls som på bilden :S ... ?????
penna Skrivet av Lucas
Nämen dom här blev ju faktist jätte goda !!!! rekomendera starkt :D
penna Skrivet av Susanne
Svar till lucas: Ja det går, men smör blir godare.
penna Skrivet av lucas
kan man ha margarin isttället för smör tror ni?? hjälp svara fort
penna Skrivet av Isabel
Kakorna är i ugnen. Måste dock vara lite längre än 18 minuter !
Ni som känner att degen smular ihop och så. Så lärde min hemkunskaps lärare att man ska ha lite mer sirap i. Så testa er fram !

Kram
penna Skrivet av Emelie
Den här kakan funkar ALLTID! Älskar kolasmaken på den
penna Skrivet av <3
har gjort dom innan och dom är superduper goda :D
penna Skrivet av Anna
Super goda och enkla kakor, som jag till och med vunnit en kaktävling med! =)
penna Skrivet av anna
kakan är väldigt god!!
penna Skrivet av Emma
Jättegoda, lättbakade kakor!!!!!
Lite svåra att rulla bara...
penna Skrivet av BeaOst. XD
Ska göra de nu. :]
penna Skrivet av Jenny
Jag gjorde dessa kakor och dom försvann lika fort som dom var klara. :) Supergoda :)
penna Skrivet av blä!
Jag gjorde dessa kakor för ett tag sedan och gjorde då efter detta recept då jag tappat bort mitt gamla, och dom blev inte alls goda. Jag kan ju inte gjort fel då jag har gjort kakorna många gånger innan, konstigt !
penna Skrivet av Lotta
testat kakorna och de var helt underbara!. ;D
penna Skrivet av Sara
Hej ja testade dem va skit goda!
penna Skrivet av isabelle
dom är jätte goda, smaka dom vet jag ! (Y)
penna Skrivet av saba
helt underbara recept.det bästa är att ni visar bilder på hur det ska gå tillväga.Tack.
penna Skrivet av Susanne
Svar till ???: Helst ska man ha vaniljsocker men jag tror du kan skippa det och ta 1 msk extra sirap istället. Skriv gärna hur det blev om du provar!
penna Skrivet av ???
Måste man ha vaniljsocker?kan man ha något annat istället?
penna Skrivet av Sara
Testa att hälla i lite kardemumma eller kanel! Supergott =)
penna Skrivet av Amanda
Finns många kanonrecept på den här sidan som alltid funkar! :)
Håller på med de här sirapskakorna nu, de kommer nog bli toppen!
penna Skrivet av Susanne
Svar till jag: Du får arbeta ihop degen till en klump. Det kan ta några minuter - man får trycka ihop den och knåda lite. Om du låtit smöret bli rumsvarmt så bör det gå att få ihop det till en deg. Om det ändå inte går prova tillsätt lite flytande margarin, olja eller vatten så att du får ihop degen till en deg som du sedan kan rulla ut till längder. Efter att du rullat ut dem till längder ska du lägga dem på plåtar.
penna Skrivet av jag
asså den blev inte alls som en klump när jag skulle sätta dom på plåten föll det bara isär helatiden ska det va så ?
penna Skrivet av en anonym människa...
De är i ugnen nu, blir säkert jättegoda.
Bara lite färre än meningen, degen var inte så tokig den heller ;)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Emmy: Utan sirap får man inte den goda kolasmaken, så jag rekommenderar att göra något annat recept på kakor istället om du inte har sirap.
penna Skrivet av Emmy
Hej!
Jo jag vill baka dessa kakor men har ej nån sirap kan man ta nåt annat?
penna Skrivet av Anonym
super goda kakor! dom blev toppen! :) Endast lite smuliga men... :/
penna Skrivet av Kevin
Dom blev skit goda.

Inte alls smuliga?.
Men vi tog en matskep sirap och hällde lite extra ifrån sirap brukan. :=
penna Skrivet av Tea
Lättläst recept och blev super !
penna Skrivet av Gottegrisen
älskar de de blev otroligt goda:)
penna Skrivet av baknisse
det gick fett bra med bakningen de blev jätte goda :) :D :P
penna Skrivet av Lin
Perfekta :) Ska precis göra andra omgången.... :)
penna Skrivet av Jessica
Jaq vispade med vanlig visp och fick underbart goda, fina kakor ändå! Bra recept!
penna Skrivet av barbalinn och barbalallelie
degen bara smular sig å blev jätte dåliga :( så vi hällde i 3 dl sirap ungefär för att det skulle fungera><
penna Skrivet av Madde
Jätte goda småkakor, de bästa!!!
penna Skrivet av Patrik
Svar till bagaren:

Min gissning är att du inte vispat smeten med elvisp "länge" (=ett par minuter). När jag vispar går smeten från att vara mycket smulig till en jämn och fin klump men det tar tid...
penna Skrivet av Mathildame
Ska baka de nu, hoppas de blir bra! :D
penna Skrivet av myrans
toppengoda och lättbakade kolakakor
penna Skrivet av Susanne
Svar till bagaren: Jag har bakat de här kakorna många gånger och det har aldrig hänt mig. Tyvärr har jag ingen bra idé till vad det skulle kunna bero på.
penna Skrivet av bagaren
mina blev inge bra dom vart smuliga och ramla isär
=(
penna Skrivet av nån
jag ska baka dom hoppas att de blir jätttttttte goda!!!!!!!!!!längtarrrr!!!!!!!!!!!!!1
penna Skrivet av amme
dom blir jättegoda :)
penna Skrivet av Bakare :)
Mumms, dom var jättegoda!!
penna Skrivet av Björnson
Jag ska baka dem senare hoppas dem blir goda!!!!!
penna Skrivet av Olsson
Kollade på ett annat recept när ja gjorde mina kolakakor, men nu så gräddar dom för fullt, får se hur det blir. (Inte så bra :()
penna Skrivet av vickan
hehe jag sitter och gräddar mina kakor och hoppas att de blir goda. fast jag gjorde mycker utanför receptet så vi får se....:P
penna Skrivet av Malin
Ett tips som min mormor alltid har gjort. Smält choklad och bred över mitten på kakan ta sen lite kokos på det. SUPERGOTT!
penna Skrivet av Ingrid
jag är nu 50 år och älskar fortfarande kakorna jag åt dem när jag var liten . men de är världens godaste kakor det vet jaag
penna Skrivet av jessica
Jätte goda, men dom smakar lite för mycker vaniljsocker så det skulle vart lite mindre av det och lite mer sirap.
penna Skrivet av Susanne

Matfett = smör eller margarin.

Det är alltså smöret eller margarinet som ska ligga framme ett tag i rumstemperatur, ca 30 minuter brukar bli bra. Det är för att det ska bli mjukt så att det lättare går att röra ihop med de andra ingredienserna.

penna Skrivet av fråga
vad menas med att "matfettet" ska bli rumsvarmt?
penna Skrivet av liten flicka
åhhhh, världens met underbara kaka :) Ska öveeraska mamma när hon kommer hem, hon har varit i västerås (bor i sthlm) jag har bakat sirapskakor tidigare, (är 11 år)helt PERFEKTA recomenderas starkt!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till felicia Barn: Kanske hade du för mycket mjöl? Annars är det viktigt att skära dem i bitar direkt när de är varma från ugnen för att få raka kanter på bitarna.
penna Skrivet av felicia Barn
mina blev inte alls som de på bilden, min blev jätte smuliga varför de :/
penna Skrivet av hannafina
helt okej. håller med om att det smakar för mycket vaniljsocker.
penna Skrivet av Det du!!
Dom är Jätte goa it´s a Nice 1 :P
penna Skrivet av hihihihi
Det var gott! Men det smakar lite för mycket vaniljsocker....
penna Skrivet av ewe
Gjorde den till föräldra mötet!! Riktig hit!
penna Skrivet av nisse
Najz!111
penna Skrivet av Susanne
Svar till irene: Jag tror kakorna blir lite annorlunda då men det kanske blir godare?
penna Skrivet av irene
Kan man använda sig av råströsocker istället för vanligt??
Tack på förhand!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Guldlock: Det är olika i olika recept hur mycket sirap det är. Det receptet jag utgick från hade 1 msk sirap så det är inget jag hittat på själv. Jag ska prova med 2 msk sirap nästa gång jag bakar och om flera kommenterar här att det bör vara 2 msk sirap så ändrar jag det i receptet!
penna Skrivet av Guldlock
Eftersom kakorna heter kolakakor borde de smaka mer kola. Det är som du medvetet tagit bort en msk sirap, de övriga recepten på kolakakor är de alltid 100 margarin = 1 msk sirap alltså skulle de vara 2 msk här. Har man i 2 msk sirap blir kakorna super :)
penna Skrivet av Anna
Adam - Var finns ett bra recept på dessa kakor?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Adam: Tråkigt att du inte gillade kakorna. Vill man ha mera kolasmak kan man öka på sirapen till 2 msk.
penna Skrivet av Arg Adam
Okay jag har bakat kolakakor sedan jag va en liten knatte och hade tappat bort receptet och gick då in och kollade på denna sida för kolakaks recept. Jag vill förtydliga hur dåligt detta recept var, det smakade mer som digestivekex än kolakakor.

Mvh Adam
penna Skrivet av Susanne
Svar till "\^": Jag tror att det går bra med flytande smör, dock inget jag provat.
penna Skrivet av Marita
Tack för recepte JÄttebra
penna Skrivet av ^.
går det bra med flytande smör? har ingen margarin...
penna Skrivet av Ika
Toppen goa å lätta att göra.Dessa kommer jag att göra igen :P
penna Skrivet av Susanne
Svar till Annie: Brödsirap är inte lika söt och innehåller malt så det är inte samma sak. Jag har dock inte provat, men jag rekommenderar att använda vanlig ljus sirap för att få den bästa kolasmaken.
penna Skrivet av Annie
Kan man använda brödsirap?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Maria: Nej ingen kavel behövs. Du rullar själv med fingrarna bara.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Jessica: Precis som Frida skriver är degen smulig i början. Du kan knåda ihop den för hand eller också kör du men en elvisp så går det fortare. Om du inte får ihop den ändå så kan du alltid tillsätta lite flytande margarin eller lite vatten. Men tillsätt bara lite grann, inte mer än vad som behövs för att få en bra deg!
penna Skrivet av Frida
Svar till Jessica.

Degen är smulig i början, bästa sättet att få till den till en deg är att tvätta händerna och sedan börja knåda ihop alla ingredienserna, till slut blir det en bra deg...
penna Skrivet av Maria
Ska man rulla med en kavel?
penna Skrivet av Jessica
Jag är helt nybörjare på det här med att baka, kan jag säga först! Men när jag ska trycka ihop degen så smular den bara sönder.. inte en chans att jag kan "rulla" den, för den går bara sönder.
penna Skrivet av Super duper
Låter jätte gott!! nu ska det bakas =D
penna Skrivet av Lillin
jättegoda, verkligen! Ta i Jag tycker om att ha i dom 15-16 minuter för då blir de ännu lite segare.
penna Skrivet av Jättenöjd=D
jättegoda kakor!! tog slut jättesnabbt!
tack för jättebra sida o´ch recept
penna Skrivet av Grecla
Hej! Kakorna är über goda!!! Ska baka dem idag igen! Kakorna var uppskattade, enkla och goda kramisar
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sollan: Nej smöret ska ej smältas. Läs och följ receptet bara.
penna Skrivet av Sollan ^_^
Ska man smälta smöret?
penna Skrivet av Ciccie Och Sollan 13 och 10¨år
Vi ska baka de nu :D ! Hoppas de blir goda :D

När jag sett kommentarerna så är de väl goda :D (ser goda ut på bilden iallafall) :DPs. Önska oss lycka till :D
penna Skrivet av jojo
helt underbart goda min morfar smakade och han sa att det var det godaste!!! på det här året
penna Skrivet av Mums
Otroligt goda kakor, älskar när de blir så där sega!
penna Skrivet av Koolan:P
Jätte goda kakor!! ska absolut baka dom igen!!
penna Skrivet av kOLISH
brände kola kakorna..... , mormor blev helt galen, eftersom jag bakade kakorna i hennes hus!
penna Skrivet av Kolakakan<3
Sirapskakor är underbart gott! Jag förstår absolut inte hur man kan klaga över detta goda recept!
penna Skrivet av Naajs
Mumsfilibaba! Sirapskakor är ju bara underbara xD hah
Har bakat dem innan, och ska nu baka dem igen!
Snabbt, gott och lätt! Kan ju inte bli bättre!
penna Skrivet av En som tycker dom var äckliga!
Nää,Usch..vad äckliga dom blev :O jag som trodde dom skulle bli goda jag :(
penna Skrivet av Josephine
Håller på att baka de nu ska ju snart få främande *ler* inget är så bra som sirapskakor då alla älskar de
penna Skrivet av annelie
ja de är lätt att baka dom och man har det mesta hemma !!!
penna Skrivet av mumsfilibaba
har bakat dom förr , ska baka dom igen! ;D
hhaha , dom är gooáhst .(:
penna Skrivet av merre
ska baka dom idag.....mmmmmmmmmm........ verkar vara goda kakor
penna Skrivet av jaao
De här kakorna bakade jag idag och de blev helt otroligt goda jag gillar småkakor så för dej som också gör det baka dessa både enkelt och gott tycker jag!
penna Skrivet av Susanne
Man kan tillsätta lite vatten eller flytande margarin om man inte får ihop smeten.
penna Skrivet av Ny användare
fick inte alls ihop smeten. Den bara smula. Kanske man behöver mer smör.
penna Skrivet av EBBA:D ALLE .D
gilla kakorna d.
penna Skrivet av Linda
En favorit som barn.
Bakade dem själv för första gången idag med lyckat resultat. Tog mig tillbaka till barndomen ;)
penna Skrivet av Sara
De är svårt att bara äta en
penna Skrivet av Fia
Går jätte bra att göra i matberedare också! Det är ett plus
penna Skrivet av anonym
Jättegoda och söta kakor med lyckat resultat :)
penna Skrivet av robert och linda
skitbra kakor men det finns enklare ;) syltkakor är lättare :P
penna Skrivet av Pär & Josefine
Vi hade i mer mjöl än ordinerat, för att få smeten lättare att rulla ut.
I ugnen såg de först stora ut, sedan sjönk de ihop.
De blev bra.
penna Skrivet av Madeleine Svensson
Hej! Jätte goda kakor, men det var svårt att rulla dem till längder. Så jag la i lite mer smör.
penna Skrivet av anonym
Gott resultat men fatta inte beskrivningen.
penna Skrivet av Jane
Jättebra recept, snabbt och enkelt! Blev lyckat!
penna Skrivet av Marilyn
ett jätte gott recept mums!
  1