| Julmat och bakverk till jul | Kvällsmat | Lunch | Vegetariskt |

Ugnsomelett med svampstuvning

omelett med svampstuvning

Mycket god omelett med svampstuvning gjord på kantareller som är enkel att göra med detta recept.

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

Omelett:

Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm. Sätt på ugnen på 200 grader.

Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken. Låt koka upp under omrörning och puttra några minuter. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

Häll smeten formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

Svampstuvning:

Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar.

Med Burkkonserverad svamp hälls spadet av.

Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

Strö över mjöl över svampen och rör om. Späd under omrörning med grädde. Tillsätt salt, soja och peppar. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Smaka av.

När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

ugnsomelett med svampstuvning steg 1-3

1. Häll mjölet i en kastrull. 2. Vispa ut mjölet i lite av mjölken. 3. Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning och småkoka sedan några minuter.

ugnsomelett med svampstuvning steg 4-6

4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. 5. Tillsätt saltet. 6. Häll smeten i en smord ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

ugnsomelett med svampstuvning steg 7-9

7. Borsta bort jord och skräp från svampen. Skär i mindre bitar 8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Efter en stund börjar det fräsa när vätskan i svampen sipprar ut. Låt det mesta av vätskan koka bort. 9. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

ugnsomelett med svampstuvning steg 10-12

10. Strö över mjöl över svampen och rör om. 11. Späd under omrörning med grädde. 12. Tillsätt salt, soja och peppar. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Smaka av.

ugnsomelett med svampstuvning steg 13-15

13. När omeletten har fått färg som på bilden så är den färdig att ta ut ur ugnen. 14. Häll över svampstuvningen. 15. Servera!

GI GI Tips:

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentera receptet på Ugnsomelett med svampstuvning

Skriv och läs alla 42 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Carola Bladh    kommentar  Skrivet av  Emma  2014-12-24 22:23
Jag testade med maizena idag och det blev jättebra. Hällde dock på grädde först, och rörde ner maizena när det blivit varmt.
 svar  Svar till  Carola Bladh    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-12-24 00:09
Vet tyvärr inte, jag har inte provat det eller något liknande.
   kommentar  Skrivet av  Carola Bladh  2014-12-23 10:28
Hej
Är frestad att göra denna omelett, kan man få samma goda resultat med maizena mjöl, för att få den gluten fri?

Skriv och läs alla 42 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Ugnsomelett med svampstuvning är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne