| Julmat och bakverk till jul | Kvällsmat | Lunch | Vegetariskt |

Ugnsomelett med svampstuvning

omelett med svampstuvning

Mycket god omelett med svampstuvning gjord på kantareller som är enkel att göra med detta recept.

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

    Omelett:

  1. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm (eller motsvarande yta om du väljer t.ex. en oval form). Sätt på ugnen på 200°C.

  2. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull (ca 0.5 dl mjölk kan vara lagom att vispa ut 1,5 msk vetemjöl i). Vispa ner resten av mjölken.

    (Både mjölk och vispgrädde går bra, man kan också blanda. I original-receptet är det mjölk men vill man ha högre fetthalt och en mastigare omelett så blir det riktigt gott och bra med vispgrädde.)

  3. Låt koka upp under omrörning (så att det inte bränner fast i botten), sänk värmen och koka på svag värme några minuter.

  4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

  6. Svampstuvning:

  7. Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Om du använder burkkonserverad svamp, häll av spadet.

  8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

  9. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  10. När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

    (Blir omeletten klar innan svampstuvningen så ta ut den ur ugnen och lägg ugnsfolie över så den håller värmen. Blir svampstuvningen klar före omeletten så låt den stå kvar i kastrullen på svag värme.)

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 ugnsomelett med svampstuvning
1. Smord ugnsform.
instruktion steg 2.1 ugnsomelett med svampstuvning
2.1. 1,5 msk mjöl och 0,5 dl mjölk.
instruktion steg 2.2 ugnsomelett med svampstuvning
2.2. Mjöl och mjölk ihopvispat.
instruktion steg 2.3 ugnsomelett med svampstuvning
2.3. All mjölk nervispad.
instruktion steg 3 ugnsomelett med svampstuvning
3. Småkoka några minuter.
instruktion steg 4.1 ugnsomelett med svampstuvning
4.1. Vispa ner äggen i taget.
instruktion steg 4.2 ugnsomelett med svampstuvning
4.2. Vispa ner salt.
instruktion steg 5.1 ugnsomelett med svampstuvning
5.1. Ugnsomelettsmeten i formen.
instruktion steg 5.2 ugnsomelett med svampstuvning
5.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 6 ugnsomelett med svampstuvning
6. Rensade trattkantareller i kastrull.
instruktion steg 7 ugnsomelett med svampstuvning
7. Tillsätt smörklickar.
instruktion steg 8.1 ugnsomelett med svampstuvning
8.1. Redning.
instruktion steg 8.2 ugnsomelett med svampstuvning
8.2. Häll på resten av grädden, tillsätt salt.
instruktion steg 8.3 ugnsomelett med svampstuvning
8.3. Vispa ner redningen.
instruktion steg 8.4 ugnsomelett med svampstuvning
8.4. Svampstuvningen klar.
instruktion steg 9.1 ugnsomelett med svampstuvning
9.1. Färdiggräddad ugnsomelett.
instruktion steg 9.2 ugnsomelett med svampstuvning
9.2. Ugnsomelett med svampstuvning.

GI GI Tips:

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Ta vispgrädde istället för mjölk. Visserligen är det lite vetemjöl i receptet men det är inte mycket per portion.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentera receptet på Ugnsomelett med svampstuvning

Skriv och läs alla 47 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej,
Svampomeletten jag gjorde enligt Ditt recept till julbordet blev utsökt! Tack så mycket!

Susanne
 svar  Svar till  susnet    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för hjälpen!
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag skulle nog göra klart alltihop, kyla ner och förvara i kylen och sedan värma upp den i ugnen. Så klart blir den ju bäst när den är nygjord, det blir ju allt. Lycka till och God Jul!

Skriv och läs alla 47 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Ugnsomelett med svampstuvning är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus