| Julmat och bakverk till jul | Kvällsmat | Lunch | Vegetariskt |

Ugnsomelett med svampstuvning

omelett med svampstuvning

Mycket god omelett med svampstuvning gjord på kantareller som är enkel att göra med detta recept.

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Omelett:

Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm. Sätt på ugnen på 200 grader.

Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken. Låt koka upp under omrörning och puttra några minuter. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

Häll smeten formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

Svampstuvning:

Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar.

Med Burkkonserverad svamp hälls spadet av.

Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

Strö över mjöl över svampen och rör om. Späd under omrörning med grädde. Tillsätt salt, soja och peppar. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Smaka av.

När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

ugnsomelett med svampstuvning steg 1-3

1. Häll mjölet i en kastrull. 2. Vispa ut mjölet i lite av mjölken. 3. Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning och småkoka sedan några minuter.

ugnsomelett med svampstuvning steg 4-6

4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. 5. Tillsätt saltet. 6. Häll smeten i en smord ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

ugnsomelett med svampstuvning steg 7-9

7. Borsta bort jord och skräp från svampen. Skär i mindre bitar 8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Efter en stund börjar det fräsa när vätskan i svampen sipprar ut. Låt det mesta av vätskan koka bort. 9. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

ugnsomelett med svampstuvning steg 10-12

10. Strö över mjöl över svampen och rör om. 11. Späd under omrörning med grädde. 12. Tillsätt salt, soja och peppar. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Smaka av.

ugnsomelett med svampstuvning steg 13-15

13. När omeletten har fått färg som på bilden så är den färdig att ta ut ur ugnen. 14. Häll över svampstuvningen. 15. Servera!

Vin som passar till Ugnsomelett med svampstuvning

Domaine Lalande Réserve

Domaine Lalande Réserve, Rött vin

Smak:

Mums, efter svampplock hägrar en god omelett & ett glas rött.

Om vinet:

Domaine Lalande finns att köpa i nästan alla butiker runt om i Sverige.

Pris / Volym:

71 kr / 750 ml

Varunummer:

22299

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

GI GI Tips:

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentera receptet på Ugnsomelett med svampstuvning

Skriv och läs alla 39 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  lena larsson    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-23 03:04
Roligt att höra och bra att veta att det blev bra även med blandsvamp!
   kommentar  Skrivet av  lena larsson  2013-12-21 18:17
Så jättegod omelett ! Enkel att göra, kommer att göra den många gånger till, använde blandsvamp o det blev också bra ! MVH,Lena
 svar  Svar till  Agneta    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-04-01 02:50
Tack och Varsågod! :)

Skriv och läs alla 39 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Ugnsomelett med svampstuvning är skrivet och fotat av Susanne Jarl.