Svampstuvning

Enkelt recept på svampstuvning. Gott på mackan, till ugnsomelett, till kött eller bara äta som det är.
Svampstuvning med kantareller
Mycket god svampstuvning med kantareller!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (191 g): 269 kalorier, 9 g kolhydrater, 23 g fett, 4 g protein

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Rensa svampen. Borsta av jord och skräp och skär av fula kanter. Med burkkonserverad svamp hälls spadet av.

    Lägg svampen i en kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i svampen som börjar sippra ut.

  2. Låt det fräsa vidare och rör om lite då och då, om det bränner fast på bottnen av kastrullen, sänk värmen och/eller tillsätt någon tesked olja, smör eller en matsked vatten.

    När det fräst ett tag märker man att svamparnas volym blivit mycket mindre. Det beror på att vattnet sipprat ut.

    När vätskan nästan är borta, tillsätt smör och låt svampen steka ca 5-10 min tills det knäpper i den och fettet klarnar.

  3. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden och mjölken på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg) samt ev. finhackad schalottenlök.

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

servera Serveringstips:

Gott att servera med köttbullar.

glödlampa Tips & tricks:

För krämigare svampstuvning ta mera grädde och mindre mjölk. För mindre fett ta mera mjölk och mindre grädde.

GI GI Tips:

Svampstuvning har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Svampstuvning är bra LCHF-mat.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde! Grädde med lägre fetthalt innehåller tillsatser så undvik det! Vill du ha mindre fett så ta istället mera mjölk och mindre grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven svampstuvning i kylen. Håller sig ca 5 dygn.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Fredrik Åberg ✏️ Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för tipset!
✏️ Skrivet av Fredrik Åberg
Hej!

Följde ditt recept, nästan.
Blandade ner riven västerbottenost, blev väldigt gott!

Hälsningar
Fredrik i Umeå
💬 Svar till Martin von Hansen ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket, roligt att höra! :) Önskar även dig en God Jul. Här kan du läsa mer om hur jag gjort sajten.
✏️ Skrivet av Martin von Hansen
Glædelig jul Susanne
Her mid i regnvejret i Göinge, savner man noget som får julehumøret i top.
Fandt en pose med frosne gule kantareller i fryseren, brugte din fine opskrift.
Det løftede julehumøret i denne grønne jul, hvor man stadig kan hente frisk persille i haven.
Martin
Flot web side, fin programmering, hvilket værktøj bruger du?
💬 Svar till Frida ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för att du påpekade den missen! Jag har nu skrivit in den. (Man vispar ner den med grädden.)

Visa alla kommentarer