| Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Kantarellpaj

kantarellpaj

Kantarellpajen serverad med sallad.

En mycket god paj med kantareller. För att få den så god som möjligt - tänk på att steka kantarellerna i ordenligt med riktigt smör, välj en god ost samt välj den créme fraichen med högst fetthalt. Det blir då en mäktig men ack så god paj som man inte behöver så stor bit av för att bli mätt.
Timglas Tid: 70 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör, crème fraiche och ost.
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Pajdegen:

Börja med pajdegen. Låt smöret bli rumsvarmt. Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en pajform ca 24 cm i diameter.

Mät upp mjölet och lägg i en bunke. Tillsätt smöret och vattnet. Kör gärna med elvisp med degkrokar eller matberedare till en jämn smet. Man kan också arbeta ihop degen för hand med fingertopparna, då kan det vara bra att dela smöret i mindre bitar först. Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter.

Pajfyllningen:

Stek svampen i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart). Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att svampen blir genomstekt utan att bli bränd. Fördela svampen i pajskalet.

Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.

Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och vitpepparn. Rör med en sked snabbt ihop med crème fraiche till en jämn smet.

Riv osten och rör ner den i äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

Servera!

Gör pajdegen

1. Lägg smör och mjöl och vatten i en bunke. 2. Blanda till en smet. Använd gärna elvisp. Jag använde dinkel fullkorn (därav den ljusbruna färgen), tar man bara vetemjöl blir pajdegen vitare. 3. Tryck ut pajdegen i en pajform.

Grädda pajskalet

4. Den uttryckta pajdegen. Ställ in den i frysen eller kylen. 5. Ta ut den ur kylen eller frysen och tryck några lufthål med en gaffel. Grädda i ugnen. 6. Den färdiggräddade pajdegen.

hur man rensar kantareller

7. Om du använder färska kantareller: borsta bort jorden och skär bort ev. fula bitar. Till detta använder du en liten kniv och en pensel som ses på bild 8. Det finns också särskilda svampknivar med en kniv i ena änden och pensel i andra änden. 9. Borsta bort jorden.

Steka kantareller

10. Stek kantarellerna i smör. 11. De färdigstekta kantarellerna. 12. Lägg de färdigstekta kantarellerna i pajskalet.

Steka lök

13. Hacka löken. 14. Stek löken så den blir genomskinlig. 15. Lägg den stekta löken i pajskalet.

Pajfyllningen

16. Knäck äggen i en bunke. 17. Tillsätt crème fraiche och kryddor och rör ihop. 18. Riv osten.

riven ost i pajfyllningen

19. Blanda ner den rivna osten. 20. Rör till en jämn smet. 21. Häll smeten i pajskalet. Grädda i ugnen.

färdiga kantarellpajen

Den färdiga kantarellpajen, direkt från ugnen.

Vin som passar till Kantarellpaj

Viña Albali

Viña Albali, Rött vin

Smak:

Mumsig paj, servera gott rött medelfylligt och balanserat.

Om vinet:

Medelfylligt fatlagrat rött vin med spansk värme.

Pris / Volym:

69 kr / 750 ml

Varunummer:

22674

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera med grönsallad och gärna en köttbit, t.ex. stekt lövbiff är gott.

GI GI Tips:

Välj dinkelmjöl, hälften fullkorn, hälften vanligt dinkelmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara pajen i kylskåp, hållbarhet åtminstone 5 dygn.

Kommentera receptet på Kantarellpaj

Skriv och läs alla 4 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Fridtjof  2012-09-29 18:29
Fin paj, degen gjorde jag av vetemjöl och fyllningen med trattkantareller och purjolök, bra konsistens.
   kommentar  Skrivet av  Sarah  2011-08-06 16:37
Låter och ser supergott ut!! Ska definitivt prova så snart jag kan! :D
-Tips om man tycker att grahamsmjölet blir för torrt! Minska andelen grahamsmjöl och öka andelen vanligt mjöl, alternativt bara minska grahamsmjölet nån matsked då det suger åt sig av vätskan mer än vanligt mjöl. Ett annat tips är att använda lite kesella i degen. ;)
   kommentar  Skrivet av  Linda  2010-09-29 15:02
Pajen var väldigt god, MEN, jag rekommenderar att inte ha grahamsmjöl i pajdegen, den blev väldigt torr. Tyckte även att löken förstörde självaste kantarellupplevelsen, den tog över smaken för mycket.

Annars var den enkel och god, kommer att göra den igen med lite justeringar.

Skriv och läs alla 4 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Kantarellpaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne