| Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Kantarellpaj

kantarellpaj

En bit kantarellpaj serverad med gurka.

En mycket god paj med kantareller. För att få den så god som möjligt - tänk på att steka kantarellerna i ordentligt med riktigt smör, välj en god ost samt välj den créme fraichen med högst fetthalt. Det blir då en mäktig men ack så god paj som man inte behöver så stor bit av för att bli mätt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 70 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör, crème fraiche och ost.
vegetariskt Vegetariskt

Vintips:

Sandbar Estate (nr 2050)

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjölet i en bunke och blanda.

  2. Tillsätt smöret och vattnet. Låt stå framme en stund så smöret mjuknar (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).

  3. Arbeta i hop till en pajdeg, det går snabbt att göra för hand.

    Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter.

  4. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter.

  5. Pajfyllning:

  6. Rensa kantarellerna om du använder färsk svamp (borsta bort jorden och skär bort ev. fula bitar) och skär den eventuellt i mindre bitar.

  7. Stek kantarellerna i ordentligt med smör.

    Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart).

    Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att kantarellerna blir genomstekt utan att bli bränd.

    Lägg över kantarellerna i pajskalet.

  8. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.

    (Om man vill och får plats i stekpannan kan man även steka kantarellerna tillsammans med löken.)

  9. Knäck äggen i en bunke och tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar. Rör ihop till en jämn smet.

  10. Riv osten om du inte köpt färdigriven ost. Rör ner den rivna osten i äggsmeten.

    Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

  11. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

    Servera varm eller ljummen.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 kantarellpaj
1.1. Vetemjöl och grahamsmjöl.
instruktion steg 1.2 kantarellpaj
1.2. Mjölet blandat.
instruktion steg 2 kantarellpaj
2. Smör och vatten tillsatt.
instruktion steg 3.1 kantarellpaj
3.1. Pajdegen ihoparbetad (för hand).
instruktion steg 3.2 kantarellpaj
3.2. Pajdegen uttryckt i pajformen.
instruktion steg 4.1 kantarellpaj
4.1. Nagga med en gaffel.
instruktion steg 4.2 kantarellpaj
4.2. Grädda pajskalet i ugnen.
instruktion steg 4.3 kantarellpaj
4.3. Färdiggräddat pajskal.
instruktion steg 5 kantarellpaj
5. Rensade kantareller.
instruktion steg 6.1 kantarellpaj
6.1. Stek kantarellerna i smör.
instruktion steg 6.2 kantarellpaj
6.2. Färdigstekta kantareller.
instruktion steg 6.3 kantarellpaj
6.3. Stekta kantareller i pajskalet.
instruktion steg 7.1 kantarellpaj
7.1. Färdigstekt lök.
instruktion steg 7.2 kantarellpaj
7.2. Löken fördelad i pajskalet.
instruktion steg 8.1 kantarellpaj
8.1. Ägg, crème fraiche, salt, peppar.
instruktion steg 8.2 kantarellpaj
8.2. Blandat.
instruktion steg 9.1 kantarellpaj
9.1. Blanda ner riven ost.
instruktion steg 9.2 kantarellpaj
9.2. Häll i pajskalet.
instruktion steg 10.1 kantarellpaj
10.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 10.2 kantarellpaj
10.2. Färdiggräddad kantarellpaj.

servera Serveringstips:

Servera med grönsallad och gärna en köttbit, t.ex. stekt lövbiff är gott.

GI GI Tips:

Välj dinkelmjöl, hälften fullkorn, hälften vanligt dinkelmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara pajen i kylskåp, hållbarhet åtminstone 5 dygn.

Kommentera receptet på Kantarellpaj

Skriv och läs alla 7 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
 svar  Svar till  nina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för att du skrev! Kul att du tycker så! :)
   kommentar  Skrivet av  nina  
Jag är så glad äver dina recept. De smakar så som det ska smaka!

Skriv och läs alla 7 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Kantarellpaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus