Recepten.se – Recept> Bröd> Kavring

Kavring - Recept

En mycket god hembakad kavring får du med mitt recept, både godare och billigare än köpt. Det här är den enklaste sortens bröd där man bara rör ihop smeten och sedan häller den i en brödform och gräddar i ugnen. Ingen jäsning behövs. Brödet innehåller filmjölk och den goda smaken kommer från mörk sirap, salt och brödkryddor. Kavringen blir mjuk och saftig.
kavring
Mycket god kavring som är enkel att göra - blanda bara ingredienserna och grädda i ugnen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 min jobb + 1 timme i ugnen
Mängd: 2 limpor

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme

Baka kavring så här:

  1. Mät upp rågsikt, brödkryddor, salt och bikarbonat i en stor bunke.

    Rör om med en slev så att det blir blandat.

    (Tänk på att väga eller hälla upp mjölet i litermått, gräv absolut inte med decilitermått i mjölpåsen för då blir mjölet packat och det blir alldeles för mycket.)

    torra ingredienser i bunke
    Torra ingredienser i bunke.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  2. Tillsätt filmjölk och mörk sirap.

    Rör med sleven till en jämn smet.

    fil och sirap tillsatt
    Fil och sirap tillsatt.
    kavringsdegen klar
    Kavringsdegen klar.
  3. Häll smeten 2 st (om du gör en sats) avlånga brödformar. Brödformarna kan man antingen smörja ordentligt eller använda bakplåtspapper i. Har man sådana brödformar som jag har med keramisk beläggning behövs inte detta.

    degen i brödformar
    Degen i brödformar.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timme.

    Stjälp upp bröden och vira in i bakhanddukar och låt svalna.

    kavring gräddas i ugn
    Kavring gräddas i ugn.
    gräddad kavring
    Gräddad kavring.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per limpa (996 g): 1935 kcal, 359 g kolhydrater, 27 g fett, 49 g protein

Hållbarhet och förvaring

Brödet är godast färskt, kan även frysas in och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

  1
Skrivet av Susanne
Receptet har uppdaterats med lite justerade ingredienser för lite luftigare bröd och tydligare beskrivning.
Svar till Gunilla Skrivet av Susanne
Kavring kan smaksättas olika och det är väldigt olika vad som är klassisk smak på kavring i olika delar av landet, i t.ex. södra Sverige har man ofta inga brödkryddor alls medan man i norr har mycket mer kryddning och i mitten av landet har man traditionellt "lite mittemellan" mycket kryddor som i detta recept. Det går bra att utesluta brödkryddor eller minska mängden efter egen smak.
Skrivet av Gunilla
Provade ert recept på kavring blev besviken smakar inte som kavring överhuvudtaget, förmycket brödkryddor i degen
Svar till Bengt Olsson Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om smaken. Det gäller att inte ta för mycket mjöl och att man är snabb med degen in i ugnen eftersom bikarbonatens kemiska reaktion börjar direkt när den kommer i kontakt med filmjölken. Så se till att ugnen är varm och sätt direkt in formarna i ugnen. Jag ska förtydliga detta i receptet.
Skrivet av Bengt Olsson
Hej!
Kavringen blir väldigt god. Bakningen misslyckas jag med den blir lite dödbakad, vad gör jag för fel. Tacksam för svar.
Mvh
Bengt
Svar till Fråga Skrivet av Susanne
Istället för rågsikt kan man ta 70% vetemjöl och 30% grahamsmjöl eller istället för grahamsmjöl kan du ta havremjöl.
Skrivet av Fråga
Hej
Vad kan man ta i stället för råg eftersom jag inte tål råg
Skrivet av Carina
Så goda bröd ☺
  1
Recept och foto: Susanne Jarl