Västerbottenpaj

Mycket god ostpaj med västerbottensost. Bra och god pajdeg som är enkel att skära upp fina bitar av pajen med. Västerbottenpaj är en riktig klassiker till påsk, jul, midsommar och kräftskivan. Ett gott frasigt pajskal med krämig fyllning av västerbottenost.
Västerbottenpaj
En bit av den mycket goda västerbottenpajen med krämig ostfyllning av västerbottenost, serverad med sallad, gurka och tomater.
Timglas Tid: ca 1 timma varav 35 min i ugnen
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (140 g): 515 kalorier, 22 g kolhydrater, 42 g fett, 13 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Förgrädda pajskal: 225 °C i mitten av ugnen i 10 minuter
  • Grädda paj: 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret och låt det stå framme och bli rumsvarmt.

    (Kör det alternativt en kort stund i mikron om du har bråttom.)

  2. Mät upp mjöl, vatten och lägg i det rumsvarma smöret i en bunke.

    (Tänk på när du mäter upp mjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen så det packas för då tar du för mycket mjöl vilket leder till en torr pajdeg.)

  3. Kör med elvisp eller blanda för hand till en jämn pajdeg.

    (Degen blir ljusare om man bara tar vetemjöl än med hälften grahamsmjöl som på bilden.)

  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. (Ta mjöl på fingrarna om det blir kladdigt.)

    Ta en gaffel och tryck hål i pajdegen med.

    Ställ in i kylen i 30 minuter (eller mer) eller i frysen ca 5 minuter.

  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225°C i 10 minuter.

  6. Pajfyllning:

  7. Vispa lätt äggen med salt och peppar.

  8. Vispa eller rör snabbt ihop med grädde eller yoghurt till en jämn smet.

  9. Riv osten och blanda ner den.

    (Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna.)

  10. Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet.

  11. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter till gyllene färg.

    (Färgen blir lite ljusare i mitten om man tar turkisk yoghurt istället för grädde.)

  12. Låt svalna. Pajen sjunker ihop lite efter att man tagit ut den ur ugnen.

    Servera ljummen.

servera Serveringstips:

Servera gärna pajen med en sallad. Passar även perfekt till kräftskivan.

GI GI Tips:

Ta grahamsmjöl i pajdegen, gärna dinkel så får den här pajen lågt GI.

byt ut Variationstips:

Det går att ta andra sorters ost än Västerbotten. Tänk dock på att välja en lagrad som har lite mer smak så blir pajen godare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pajen håller sig i kylskåp i minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.

Se även dessa recept

| Kräftskiva | Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Anders ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den!
✏️ Skrivet av Anders
Super gott...populärt på kräftkalaset
💬 Svar till Irina ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod och tack för att du skrev! Hoppas den smakar bra!
✏️ Skrivet av Irina
Tack för det goda receptet. Det blir en härlig middag ikväll!
💬 Svar till anita ✏️ Skrivet av Susanne
Vad trevligt att du tycker om mina recept! Tack!

Visa alla kommentarer