Pajdeg med olja

Den här pajdegen är verkligen enkel att göra. Degen kan röras ihop med en sked och går snabbt att trycka ut i pajformen. Sedan blir dessutom pajdegen väldigt god. Ett bra recept helt enkelt.
pajdeg med olja
En mycket god pajdeg som går snabbt att göra. På bilden är den gjord på grahamsmjöl och vetemjöl.
Timglas Tid: 25 min varav 15 i ugnen
Portioner 1 paj, ca 4-5 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 5 portioner (61 g): 246 kalorier, 24 g kolhydrater, 15 g fett, 3 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp mjöl (välj något av alternativen) och salt i en bunke.

    Blanda mjöl och salt.

  2. Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)

  3. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.

    (Om du inte får ihop degen till en boll och den mer liknar en smuldeg så gör det inte så mycket så länge den hänger ihop när du trycker ut den i pajformen i nästa steg.)

  4. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter.

  5. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

servera Serveringstips:

Ett exempel på paj där denna pajdeg används är tacopaj.

Se även dessa recept

| GI | Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Aa
Alldeles för salt och fel konsistens. Blev inte bra alls.
✏️ Skrivet av Gabriella
Älskar detta receptet blir alltid goda pajer. Då min son är glutenintollerant så gör jag degen glutenfri genom att byta ut mjölet mot grov mjölmix vilket blir lika gott som med dinkelmjöl
✏️ Skrivet av Katarina
Detta recept använder jag varje gång till alla olika pajer jag gör! Tycker det är bäst! Blir lite knaprigt och sedan håller degen sig på plats i formen när den gräddas.
✏️ Skrivet av Lisbeth Dahlin
Hej!

Olja gör degen laktosfri - toppen! Har du tips på vad jag ska använda för att få ett glutenfritt lite rustikare skal? Typ som med råg/graham?

Tips på ersättning för äggstanning?

Tack på förhand!
✏️ Skrivet av Matz Ericso
Den absolut bästa och enklaste pajform jag gjort men, jag är ingen pajmakare. Nu är jag det. Det blir en Västerbottenpaj ikväll till hockeyn. Heja Skellefteå.

Visa alla kommentarer