recepten logo

Dumlekakor

dumlekakor
Goda mjuksega dumlekakor som är enkla att göra med det här receptet. Använd alltid riktigt smör när du bakar för bästa resultat.

Mycket goda mjuksega dumlekakor som blir extra goda med det här receptet där jag har lite salt i kakdegen som ger en fin smakbrytning som lyfter fram kola- och chokladsmaken. Prova så får du se!

Tid Tid: 30 minuter

Portioner 24 st

vegetariskt Vegetariskt

Du behöver:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ställ upp runda aluminiumformar på en plåt.

  2. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    Rör sedan till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp.

  3. Tillsätt bakpulver och salt. Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)

  4. Tillsätt vetemjöl. Blanda till en jämn kakdeg.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då tar man oftast för mycket mjöl. Väg eller häll istället upp mjölet. Tar du för mycket mjöl blir det svårt att forma degen till kulor och dumlekakorna blir torrare.)

  5. Dela upp degen i 24 st (om du gör en sats) lika stora delar och forma till kulor. Lägg dem i aluminiumformarna.

  6. Tryck i en dumlekola i varje kaka.

  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 10-12 min, det ska bubbla lite i dumlekolan.

  8. Direkt efter att du tagit ut dumlekakorna ur ugnen, lägg på en noblesse (som då smälter).

    Låt svalna tills chokladen stelnat. Klart!

    Förvara dumlekakorna i kylskåp.

Beskrivande bilder

aluminiumformar på plåt
1 . Aluminiumformar på plåt.
smör och strösocker
2 .1 . Smör och strösocker.
smör och strösocker blandat
2 .2 . Smör och strösocker blandat.
tillsätt bakpulver och salt
3 .1 . Tillsätt bakpulver och salt.
blanda
3 .2 . Blanda.
tillsätt vetemjöl
4 .1 . Tillsätt vetemjöl.
kakdegen klar
4 .2 . Kakdegen klar.
degen formad till kulor
5 . Degen formad till kulor.
en dumlekola i varje kaka
6 . En dumlekola i varje kaka.
dumlekakorna i ugnen
7 . Dumlekakorna i ugnen.
färdiggräddade dumlekakor
8 .1 . Färdiggräddade dumlekakor.
lägg på en noblesse
8 .2 . Lägg på en noblesse.
Chokladen har stelnat. Dumlekakorna klara.
8 .3 . Chokladen har stelnat. Dumlekakorna klara.
dumlekaka delad på mitten
8 .4 . Dumlekaka delad på mitten.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Både dumlekolor och noblesse innehåller tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara dumlekakorna i kylskåp.


Ett recept från recepten.se
URL till detta recept: https://www.recepten.se/recept/dumlekakor.html
Utskriftsalternativ