Rågscones

Baka goda och fiberrika scones med rågmjöl. Snabbt och enkelt när när man vill ha bröd snabbt. Servera ljumna med smör och ost. Perfekt till frukost.
rågscones
Goda rågscones som delats i lagom stora bitar att servera till frukost.
Timglas Tid: 30 minuter varav 15 minuter i ugnen
Portioner 2 st bröd lagom till 4 personer
Näringsvärde Näringsvärde per person (136 g): 360 kalorier, 49 g kolhydrater, 14 g fett, 8 g protein, 7 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp rågsikt och grovt rågmjöl (eller bara rågsikt) i en bunke. Totalt ska det alltså vara 5 dl mjöl (300 g) till en sats rågscones. Tillsätt bakpulver och salt.

    (Tänk på att väga eller hälla upp mjölet när du mäter upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)

    rågscones steg 1: rågmjöl, rågsikt, bakpulver och salt
    Rågmjöl, rågsikt, bakpulver och salt.
    rågscones steg 1: mjöl, bakpulver och salt blandat
    Mjöl, bakpulver och salt blandat.
  2. Tillsätt smöret i tunna skivor eller små bitar. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt. Finfördela smöret i mjölblandningen. Använd gärna fingrarna och tryck ut smörbitarna, det går snabbt och blir bra resultat.

    rågscones steg 2: smör i tunna skivor
    Smör i tunna skivor.
    rågscones steg 2: smöret inarbetat
    Smöret inarbetat.
  3. Tillsätt mjölken. Arbeta ihop till en jämn deg. Jag använder elvisp med degkrokar.

    rågscones steg 3: mjölk tillsatt
    Mjölk tillsatt.
    rågscones steg 3: degen klar
    Degen klar.
  4. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats). Forma varje degdel till en rund platt kaka ca 15 centimeter i diameter.

    (Ta gärna lite mjöl på fingrarna eftersom degen är lite kladdig.)

    rågscones steg 4: degen utbakad
    Degen utbakad.
  5. Gör ett kryss med en vass kniv och nagga med en gaffel.

    rågscones steg 5: ogräddade rågscones
    Ogräddade rågscones.
  6. Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12 minuter tills de fått fin gyllene färg.

    Låt svalna och servera dem ljumna. Ät upp samma dag eller frys in. Bakpulverbröd är godast nygräddat och blir snabbt torrt och tråkigt.

    rågscones steg 6: färdiggräddade rågscones
    Färdiggräddade rågscones.

servera Serveringstips:

Servera med smör och ost. En del gillar marmelad.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågscones bör ätas samma dag som de tillagas eftersom bakpulverbröd snabbt blir torrt och tråkigt. Frys in det du inte äter upp direkt. De håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd | Frukost |

Kommentarer till Rågscones

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info