Nutellagrottor

Baka de här goda nutellagrottorna som går hem i alla åldrar. Kakorna är lättbakade och oerhört svåra att motstå. Nutella och kakor är en bra kombination!
nutellagrottor
Jättegoda nutellagrottor.
Timglas Tid: ca 40 minuter
Portioner 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (21 g): 107 kalorier, 11 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Nästan alla laktosintoleranta tål vanligt smör, annars finns laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

  2. Mät upp smör och låt stå framme i rumstemperatur så det blir mjukt. Tillsätt strösocker. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp.

    (Skär smöret i mindre bitar så blir smöret fort mjukt.)

  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop till en jämn smet.

  4. Tillsätt vetemjölet. Arbeta ihop till en deg. Det tar några minuter med maskin. Först blir det små smulor och sedan blir smulorna större.

    (OBS! Det är viktigt att inte ta för mycket vetemjöl så väg det eller mät upp genom att hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket. Om inte kakdegen går att få ihop efter 5 minuter med maskin så har du tagit för mycket mjöl, det går att rädda den då genom att tillsätta mera smör och/eller vatten.)

  5. Tryck ihop smulorna till en kakdeg. Dela degen i 30 delar. För att få lika stora bitar är det enklaste att dela degen och rulla ut till längder. Rulla varje degbit till en boll och lägg i en liten bakform.

    (Man kan också använda köksvåg. Mina degbitar vägde 18 g/st och hela kakdegen vägde 540 g.)

  6. Gör en fördjupning i varje kaka genom att trycka med fingret (se bild).

  7. Fyll fördjupningen med hasselnötskräm (nutella).

    (Man kan värma nutellan pyttelite i mikron för att den ska bli lite mer lättflytande så blir det enklare att inte spilla på sidorna som jag gjorde.)

  8. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

    Låt svalna och servera. Förvara i plåtburk med lock.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Nutellagrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur håller de sig åtminstone 1 vecka.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer