Madeirasås

Fantastiskt god och lyxig sås som får smak av Madeira och torkad chili. Madeirasås passar bra till kött.
madeirasås
Madeirasås är en supergod sås som passar bra att servera till en fin köttbit t.ex. oxfilé, ryggbiff, entrecôte eller fläskfilé.
Timglas Tid: 1 timme varav 10 minuters jobb
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Skala och hacka schalottenlöken fint.

    finhackad schalottenlök
    Finhackad schalottenlök.
  2. Hetta upp lite smör i en såskastrull på medelvärme. Fräs löken så att den blir genomskinlig utan att få färg.

    smör hettas upp
    Smör hettas upp.
    stekt genomskinlig lök
    Stekt genomskinlig lök.
  3. Tillsätt anchon, madeira, rött vin och kalvfond.

    (Anchon kan uteslutas men ger en väldigt god mild chilismak, inte alls starkt.)

    ancho, madeira, rött vin, kalvfond tillsatt
    Ancho, madeira, rött vin, kalvfond tillsatt.
  4. Låt koka på medelvärme till ca en tredjedel av vätskan återstår. Det tar ca 45 minuter.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  5. Lyft bort anchon. Vispa ner grädden och låt koka 5-10 minuter.

    grädde tillsätts
    Grädde tillsätts.
    såsen kokar
    Såsen kokar.
  6. Smaka av och tillsätt eventuellt socker och salt, jag har dock aldrig gjort det för min sås har smakat perfekt.

    Om du vill att såsen ska bli lite tjockare så rör ut majsstärkelse i lite vatten och vispa ner i såsen och låt koka någon minut.

    Servera och njut!

    en redning av majsstärkelse och vatten vispas ner
    En redning av majsstärkelse och vatten vispas ner.
    madeirasåsen klar
    Madeirasåsen är klar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven sås håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går bra att värma igen på spisen eller i mikron.

Kommentarer till Madeirasås

Skriv en kommentar

Se även dessa recept

| Varma såser |