Madeirasås

Fantastiskt god och lyxig sås som får smak av Madeira och torkad chili. Madeirasås passar bra till kött.
madeirasås
Tid: 1 timme varav 10 minuters jobb
4-6 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skala och hacka schalottenlöken fint.

    finhackad schalottenlök
    Finhackad schalottenlök.
  2. Hetta upp lite smör i en såskastrull på medelvärme. Fräs löken så att den blir genomskinlig utan att få färg.

    smör hettas upp
    Smör hettas upp.
    stekt genomskinlig lök
    Stekt genomskinlig lök.
  3. Tillsätt anchon, madeira, rött vin och kalvfond.

    (Anchon kan uteslutas men ger en väldigt god mild chilismak, inte alls starkt.)

    ancho, madeira, rött vin, kalvfond tillsatt
    Ancho, madeira, rött vin, kalvfond tillsatt.
  4. Låt koka på medelvärme till ca en tredjedel av vätskan återstår. Det tar ca 45 minuter.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  5. Lyft bort anchon. Vispa ner grädden och låt koka 5-10 minuter.

    grädde tillsätts
    Grädde tillsätts.
    såsen kokar
    Såsen kokar.
  6. Smaka av och tillsätt eventuellt socker och salt, jag har dock aldrig gjort det för min sås har smakat perfekt.

    Om du vill att såsen ska bli lite tjockare så rör ut majsstärkelse i lite vatten och vispa ner i såsen och låt koka någon minut.

    Servera och njut!

    en redning av majsstärkelse och vatten vispas ner
    En redning av majsstärkelse och vatten vispas ner.
    madeirasåsen klar
    Madeirasåsen är klar.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (131 g): 293 kalorier, 5 g kolhydrater, 25 g fett, 1 g protein

Hållbarhet och förvaring

Överbliven sås håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går bra att värma igen på spisen eller i mikron.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Yvonne Schöld
Jättegod Madeirasås! Använde lite chiliflakes och vanligt rött standardvin. Silade såsen. Den blev perfekt till oxfilé och fläskytterfilé.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest