
Madeirasås
💬 1 kommentarer


Ingredienser:
- 2 st schalottenlökar
- ca 1 msk smör
- ev. 1 st ancho
- 1,33 dl madeira
- 2 dl rött matlagningsvin
- 0,33 dl kalvfond
- 3,5 dl vispgrädde
- ca 0,5-1 msk majsstärkelse

Gör så här:
-
Skala och hacka schalottenlöken fint.
- 2 st schalottenlökar
Finhackad schalottenlök. -
Hetta upp lite smör i en såskastrull på medelvärme. Fräs löken så att den blir genomskinlig utan att få färg.
- ca 1 msk smör
Smör hettas upp. Stekt genomskinlig lök. -
Tillsätt anchon, madeira, rött vin och kalvfond.
(Anchon kan uteslutas men ger en väldigt god mild chilismak, inte alls starkt.)
- ev. 1 st ancho
- 1,33 dl madeira
- 2 dl rött matlagningsvin
- 0,33 dl kalvfond
Ancho, madeira, rött vin, kalvfond tillsatt. -
Låt koka på medelvärme till ca en tredjedel av vätskan återstår. Det tar ca 45 minuter.
Såsen kokar. -
Lyft bort anchon. Vispa ner grädden och låt koka 5-10 minuter.
- 3,5 dl vispgrädde
Grädde tillsätts. Såsen kokar. -
Smaka av och tillsätt eventuellt socker och salt, jag har dock aldrig gjort det för min sås har smakat perfekt.
Om du vill att såsen ska bli lite tjockare så rör ut majsstärkelse i lite vatten och vispa ner i såsen och låt koka någon minut.
Servera och njut!
- ca 0,5-1 msk majsstärkelse
En redning av majsstärkelse och vatten vispas ner. Madeirasåsen är klar.
Hållbarhet och förvaring:
| Varma såser |
