| Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Mycket god västerbottenpaj som är enkel att göra, serverad med sallad, gurka och tomater.

Mycket god ostpaj med västerbottenost. Bra och god pajdeg som är enkel att skära upp fina bitar av pajen med.
Timglas Tid: ca 1 timma varav 35 min i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Pajdeg:

Sätt på ugnen på 225°C. Låt smöret bli rumsvarmt.

Häll mjölet i en bunke. Lägg i smöret, häll på vattnet och kör med elvisp med degkrokar till en jämn deg eller använd matberedare. Om du inte har någon elvisp eller matberedare kan du först skära smöret i mindre bitar, hälla på vattnet och därefter för hand knåda ihop degen.

Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen i 30 minuter (eller mer) eller i frysen ca 5 minuter.

Ta en gaffel och tryck hål i botten med. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225°C i 10 minuter.

Pajfyllningen:

Gör under tiden pajfyllningen. Vispa lätt äggen med salt och peppar. Vispa eller rör snabbt ihop med grädde eller yoghurt till en jämn smet.

Riv osten och blanda ner den. (Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna.)

Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter till gyllene färg.

Gör pajdegen

1. Häll mjölet i en bunke och lägg i smöret och häll på vatten. 2. Blanda till en pajdeg. Jag använder elvisp med degkrokar. 3. Den färdiga pajdegen, min är lite ljusgul/brun eftersom jag tog grahamsmjöl, tar man bara vetemjöl blir degen ljusare.

pajskalet

4. Lägg degen i en pajform och tryck ut den. Ta mjöl på fingrarna om det blir kladdigt. 5. Den uttryckta pajdegen. Ställ in den i kylen eller frysen och grädda därefter. 6. Det färdiggräddade pajskalet.

Fyllningen till västerbottenpaj

7. Gör fyllningen. Knäck ägg i en bunke och häll på kryddor. 8. Vispa lätt ihop. 9. Vispa/Rör ner grädde eller turkisk yoghurt, på bilden är det turkisk yoghurt.

osten till fyllningen

10. Rör snabbt ihop till en jämn smet, rör inte mer än att det är blandat. 11. Mät upp osten. 12. Riv osten, jag brukar använda en mandelkvarn som är på bilden.

Häll fyllningen i pajskalet

13. Blanda ner den rivna osten. 14. Rör snabbt till en blandad smet, blanda inte längre tid än att det är blandat. 15. Häll smeten i pajskalet och grädda därefter i ugnen.

västerbottenpaj färdiggräddad

Den färdiga västerbottenpajen

Vin som passar till Västerbottenpaj

The Apprentice

The Apprentice, Rött vin

Smak:

Fetma och smakrik ost i pajen matchas bra med ett rött smakrikt vin.

Om vinet:

Sydafrikanskt rött vin, lite kraftigare i stilen men ändå väl balanserat. Fairtrade-märkt.

Pris / Volym:

89 kr / 750 ml

Varunummer:

2094

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera gärna pajen med en sallad. Passar även perfekt till kräftskivan.

GI GI Tips:

Ta grahamsmjöl i pajdegen, gärna dinkel så får den här pajen lågt GI.

byt ut Variationstips:

Det går att ta andra sorters ost än Västerbotten. Tänk dock på att välja en lagrad som har lite mer smak så blir pajen godare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pajen håller sig i kylskåp i minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.

Kommentera receptet på Västerbottenpaj

Skriv och läs alla 15 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Malin  2013-02-03 15:09
Det här receptet var riktigt gott!!
 svar  Svar till  Emelie    kommentar  Skrivet av  Susanne  2011-11-08 17:11

Pajen bör kanske inte ätas direkt från ugnen, den är godare om den serveras ljummen. Men den behöver inte stå kallt. Men hård ska den inte vara. Däremot ska fyllningen vara fast. Den ska inte rinna ut.

Om pajformen är mindre så kommer det ta längre tid att grädda pajen så det låter högst troligt, men en timme i ugnen låter högst tillräckligt. Tänk på att om du tar en mindre form så blir ju höjden på fyllningen högre i pajformen och då tar det längre tid innan den blir klar.

Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna och då blir inte fyllningen fast och fin.

   kommentar  Skrivet av  Emelie  2011-11-07 12:09
Bra recept med instruktiva bilder... Men jag misslyckades ändå! Pajen blev liksom aldrig hård... Vi hade den i ugnen säkert en timma utan att den kändes klar. Ska pajen stå kallt innan servering? Eller kan det bero på att jag gjorde samma mängd fyllning fast pajformen var lite mindre än rekommenderat?

Skriv och läs alla 15 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Västerbottenpaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne