| Fläskkött | GI Recept | Huvudrätter | LCHF |

Sambal-kotletter

Sambal-kotletter

Detta recept kräver minimal arbetsinsats och blir mycket gott. På bilden är det karrékotletter.

Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!
Timglas Tid: 1 h och 45 min
Portioner 4 port
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.

Blanda grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja, kan man blanda i lite mer grädde.

Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.

Stek i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är färska eller tinade.

sambal-kotletter steg 1 - 3

1. Lägg kotletterna i en ugnsform, sida vid sida. På bilderna har jag gjort dubbel sats av receptet. Ugnsformen ska helst vara ungefär så stor som ytan kotletterna täcker upp. 2. Häll grädde, sambal oelek och soja i en bunke. 3. Blanda till en brun röra, färgen kommer från sojan.

sambal-kotletter steg 4 - 6

4. Häll blandningen över köttet. Tryck gärna ner köttet under ytan om det går. Ös annars lite av blandningen över köttet som sticker upp för att det inte ska bli bränt. 6. Efter en och en halv timme är det klart. Det som är svart på bilden är inte bränt kött utan det är sojan som gör att det blir så mörkt.

Vin som passar till Sambal-kotletter

Quara

Quara, Rött vin

Smak:

Välj ett fint rött vin med lite kraft, gärna en malbec från Argentina.

Om vinet:

Kraftfullt vin som köttälskare gillar. Inte billigt men gott.

Pris / Volym:

129 kr / 750 ml

Varunummer:

6551

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera med kokt ris eller pressad potatis samt grönsaker.

glödlampa Tips:

Tänk på att ta den mindre mängden soja om du tar en mindre fet grädde.

GI GI Tips:

Kotletterna och såsen innehåller inga kolhydrater utan det är tillbehören som påverkar GI-värdet. Välj fullkornsprodukter och ta endast små portioner av bröd, ris och potatis.

LCHF LCHF Tips:

Servera med t.ex. kokt blomkål, broccoli eller bara sallad.

byt ut Variationstips:

Byt ut kotletterna mot fläskfilé i skivor. Det går även bra med kycklingfilé, se recept.

planera Planeringstips:

Det går utmärkt att göra dubbel sats! Du kan också förbereda detta och låta stå i kylen före du sätter in det i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylen. Håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Sambal-kotletter

Skriv och läs alla 77 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Lisa    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-08-18 23:08
Tiden 90 minuter är för frysta kotletter, annars räcker det med 70 minuter. (Det står i receptet, men kanske bör förtydligas.) Tack för att du delar med dig av dina tips! :)
   kommentar  Skrivet av  Lisa  2014-08-17 13:27
Älskar den här rätten. Jag brukar sätta folie över köttet mot slutet så det inte ska brännas. Sen kokar jag upp såsen i en kastrull och tillsätter maizena så den blir lite tjockare. Brukar servera potatisgratäng till och det blir supergott :) Men någon som vet hur länge man ska ha den i ugnen om man har frysta kotletter?
 svar  Svar till  Sussi Bolin    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-08-11 16:55
Trevligt! :)

Skriv och läs alla 77 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Sambal-kotletter är skrivet och fotat av Susanne Jarl.