| Fläskkött | GI Recept | Huvudrätter | LCHF |

Sambal-kotletter

Sambal-kotletter

Detta recept kräver minimal arbetsinsats och blir mycket gott. På bilden är det karrékotletter.

Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!
Timglas Tid: 1 h och 45 min
Portioner 4 port
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.

Blanda grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja, kan man blanda i lite mer grädde.

Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.

Stek i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är färska eller tinade.

sambal-kotletter steg 1 - 3

1. Lägg kotletterna i en ugnsform, sida vid sida. På bilderna har jag gjort dubbel sats av receptet. Ugnsformen ska helst vara ungefär så stor som ytan kotletterna täcker upp. 2. Häll grädde, sambal oelek och soja i en bunke. 3. Blanda till en brun röra, färgen kommer från sojan.

sambal-kotletter steg 4 - 6

4. Häll blandningen över köttet. Tryck gärna ner köttet under ytan om det går. Ös annars lite av blandningen över köttet som sticker upp för att det inte ska bli bränt. 6. Efter en och en halv timme är det klart. Det som är svart på bilden är inte bränt kött utan det är sojan som gör att det blir så mörkt.

Vin som passar till Sambal-kotletter

Quara

Quara, Rött vin

Smak:

Välj ett fint rött vin med lite kraft, gärna en malbec från Argentina.

Om vinet:

Kraftfullt vin som köttälskare gillar. Inte billigt men gott.

Pris / Volym:

139 kr / 750 ml

Varunummer:

6551

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera med kokt ris eller pressad potatis samt grönsaker.

glödlampa Tips:

Tänk på att ta den mindre mängden soja om du tar en mindre fet grädde.

GI GI Tips:

Kotletterna och såsen innehåller inga kolhydrater utan det är tillbehören som påverkar GI-värdet. Välj fullkornsprodukter och ta endast små portioner av bröd, ris och potatis.

LCHF LCHF Tips:

Servera med t.ex. kokt blomkål, broccoli eller bara sallad.

byt ut Variationstips:

Byt ut kotletterna mot fläskfilé i skivor. Det går även bra med kycklingfilé, se recept.

planera Planeringstips:

Det går utmärkt att göra dubbel sats! Du kan också förbereda detta och låta stå i kylen före du sätter in det i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylen. Håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Sambal-kotletter

Skriv och läs alla 73 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  JelenaNelly    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-16 23:27
Den blir väldigt mörk i färgen men det har aldrig blivit bränt. Det sjunker ner när det är klart. Det låter som det borde bli bra! Skriv gärna och berätta! :)
   kommentar  Skrivet av  JelenaNelly  2014-03-16 18:44
har dem precis i ugnen, men jag vet inte vad som gick fel...hos dig verkar grädden ha "dunstat" bort, men hos mig blev den bara högre och bränt(som det ser ut just nu)?? den luktar gott iaf :)
 svar  Svar till  inger    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-10 18:17
Jag använder alltid vispgrädde men det har hänt att det skurit sig några gånger, sedan när det svalnar har det blivit bra igen. Så jag har också funderat på det. Jag har läst mig till att det beror på att det blir för varmt när vätskan separerar från fettmolekylerna. Så troligtvis bör man sänka graderna i ugnen något eller att man tar ut köttet tidigare. Är köttet färskt eller tinat räcker 70 minuter.

Skriv och läs alla 73 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Sambal-kotletter är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne