| Lunch | Nötkött |

Biffgryta

biffgryta

Enkelt recept som här serveras med bulgur, kokt broccoli och svart vinbärsgelé.

Enkelt och gott recept med nötgrytbitar eller annat nötkött i bit som får koka länge så det blir mört och gott.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1-2 timmar
Portioner 3 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

glutenfritt Glutenfritt - Uteslut idealmjölet. Servera med glutenfria tillbehör.

Gör så här:

  1. Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber. På bilderna gör jag dubbel sats (1 kg nötkött).

  2. Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.

  3. Rör i soja och peppar. Lägg i köttet.

  4. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg även löken i buljongen.

    Häll på mera vatten om du tycker det behövs så att köttet kan koka i vätskan, men tänk på att ju mer vatten desto mera sås (kan bli onödigt mycket, nästan soppa) och dessutom kommer det vätska från löken och köttet så det behövs troligen inte hällas på mera vatten.

  5. Låt koka med locket på glänt på låg-medelstark värme i minst 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då. Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka tills det blir mört, gärna 1,5-2 timmar totalt. Oftast brukar jag koka 1,5 timmar.

    (Tillaga dina tillbehör t.ex. kokt ris och grönsaker mot slutet så det blir klart samtidigt.)

  6. När köttet är mört, rör i grädden.

  7. Vispa till sist ner idealmjöl, så mycket så du får önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.

  8. Servera med tillbehören!

Beskrivande bilder

Biffgryta steg 1
1. Skär köttet i mindre bitar.
Biffgryta steg 2
2. Vatten och buljongtärning.
Biffgryta steg 3.1
3.1. Rör i soja, peppar.
Biffgryta steg 3.2
3.2. Lägg i köttet.
Biffgryta steg 4.1
4.1. Skala lök. Skär i ringar.
Biffgryta steg 4.2
4.2. Lägg i grytan.
Biffgryta steg 5
5. Färdigkokt kött.
Biffgryta steg 6.1
6.1. Häll i grädden.
Biffgryta steg 6.2
6.2. Rör om.
Biffgryta steg 7
7. Vispa ner idealmjöl.
Biffgryta steg 8
8. Färdig biffgryta.

Vin som passar till Biffgryta

Domaine Lalande Réserve

Domaine Lalande Réserve, Rött vin

Smak:

Franskt fruktigt merlot-vin med smak av blåbär och örter.

Om vinet:

Domaine Lalande finns att köpa i nästan alla butiker runt om i Sverige.

Pris / Volym:

69 kr / 750 ml

Varunummer:

22299

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

glödlampa Tips:

Ta mera vatten om det blir för torrt.

GI GI Tips:

Servera med tillbehör med lågt GI som t.ex. fullkornsris, råris, hel bulgur och grönsaker. Servera inte med gelé eller något annat sött.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut idealmjöl eller ta ytterst lite, såsen blir då tunnare. Servera med endast grönsaker.

byt ut Variationstips:

Tillsätt skivade morötter och låt koka med.

planera Planeringstips:

Det går bra att göra dubbel sats eller mer om du har en stor gryta. Maten passar även bra att göra matlådor av.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Biffgryta

Skriv och läs alla 73 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Dessi    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-08-21 22:42
Roligt att höra! :)
   kommentar  Skrivet av  Dessi  2014-08-21 19:30
GULD i grytformat! Detta har nu blivit en klassiker hemma hos mig, perfekt "nybörjargryta" för en 22åring. Tack tack tack tack :D
 svar  Svar till  Jonas    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-05-03 00:06
Tack så mycket! Roligt att höra att du gillar recepten och bilderna steg för steg! Tack också för tips med vinbärsgelé!

Skriv och läs alla 73 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Biffgryta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.