Bakad potatis

Bakad potatis är mycket gott och enkelt att göra antingen i ugn eller mikro enligt detta grundrecept.

Jag rekommenderar att göra i ugnen för det blir godare och enklare att äta då skalet blir tjockare. Men har man ont om tid är mikron det bästa valet.

Tiden det tar i ugnen varierar med storlek på potatis.

bakad potatis
Bakad potatis, ugnsbakad. Mycket god att servera med olika tillbehör.
Timglas Tid: ca 1 timme i ugn
Portioner 2 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (350 g): 273 kalorier, 56 g kolhydrater, 0 g fett, 7 g protein, 7 g fibrer

Ingredienser:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 50-90 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Lägg bakpotatisarna i en ugnssäker form.

    En bakpotatis per portion brukar vara lagom.

  2. Stick hål i varje bakpotatis med en provsticka.

    (Jag brukar göra ca 10 st hål per potatis och jag sticker ca halvvägs igenom på djupet.)

  3. I ugn: Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 50-90 minuter. Tiden beror på hur stora potatisarna är.

    I mikro: Kör på full effekt 8-10 minuter. (Tänk på att använda ett fat eller form som tål hög värme. Det blir jättevarmt och glasyren kan spricka om du använder vanlig tallrik.)

    När är bakpotatisen klar?

    Ta ut dem och känn med en provsticka. Potatisarna är klara när de är mjuka i mitten, alltså inte någon hård kärna, precis som när man kokar potatis.

  4. Vid servering: Skär ett kryss i potatisen och vik upp kanterna. Ät med en tesked.

    Gott att servera till är smör, kryddsmör samt även diverse olika röror.

glödlampa Tips & tricks:

Om man vill tillaga fler än 2 st bakpotatisar så går det alldeles utmärkt när de tillagas i ugnen, det tar lika lång tid. Däremot i mikro får man köra i omgångar om man vill tillaga fler än 2 st bakpotatisar.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Adam
Det är gissningsvis för sent att besvara Marie Fahlqvist, men om det är nån annan som haft samma problem så skulle jag gissa att det blir bättre om potatisen ligger på något som inte blir så hett.
✏️ Skrivet av Marie Fahlqvist
Jag bakade en bakpotatis i mikro på högsta värme i 9 min, Den sida som låg mot formen blev stenhård. detta här hänt flera
gånger, Vad gör jag för fel?
✏️ Skrivet av Krutgumman
Det går utmärkt att köra bakpotatisen helt klar innan, och sedan bara värma den till lunch på jobbet. Jag gör detta ofta, både med vanlig och med sötpotatis. De är nästan godare uppvärmda än ny gjorda 😀
💬 Svar till Carina ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror tyvärr inte det går. Dock har jag inte provat. Skriv gärna hur det blev om du provar. Annars får du väl prata med jobbarkompisarna och se om du kanske kan sätta igång potatisen i mikron innan lunchen så att den är klar tills de andra kommer. 😊
✏️ Skrivet av Carina
Kan man "förbaka" om man inte vill göra sig ovän med jobbarkompisarna och barrikadera en micro halva lunchen? Tänkte att man kanske kunde köra dom nästan klara hemma och sen bara ha dem i micron kanske 3-4 minuter, eller blir potatisen kanske klistrig och saggig?

Visa alla kommentarer