Förbättrad hälsa med Nordisk kost
Publicerad 11 november 2010 17:50
Idag var jag på en presentation om en forskningsstudie av nordisk kost - NorDiet!
- Min hypotes för studien var att alla geografiska regioner kan skapa sin egen hälsosamma kost. Och att vi i Norden kanske är biologiskt anpassade till mat baserad på livsmedel av nordiskt ursprung. Jag ville därför pröva om, och i så fall hur stor effekt vi kan få på LDL, det onda kolesterolet
, med en kost baserad på just våra nordiska råvaror, säger Viola Adamsson industridoktorand vid Uppsala universitet och nutritionschef på Lantmännen
Vad är nordisk kost?
Enligt denna studie har man utgått från mat med lågt eller medelhögt GI, låg salthalt samt låg andel mättat fett. Detta innebär i praktiken fullkornsprodukter, feta fiskar som lax och magert kött som kyckling. Rapsolja och smörgåsmargarin med låg andel mättat fett liksom mejeriprodukter med låg fetthalt som lättmjölk och lightost har varit ok medan mejeriprodukter som t.ex. smör och grädde har ratats.
Tyvärr har mer information om studien och recept på mat som försökspersonerna åt och som vi även fick smaka en del av tagits bort på Lantmännens hemsida. Men det smakade mycket bra kan jag intyga!
Resultat av forskningsstudien
Försökspersonerna har sänkt sitt onda kolestorol, insulinnivå och blodtryck betydande. Sänkningen var lika stor som effekten av att äta läkemedel för detta!!! Försökspersonerna uppgav även att de mådde mycket bättre redan efter en vecka med den nya kosten under försökperioden! Tänk vad folkhälsan skulle kunna förbättras bara vi åt bättre!
Försökspersonerna gick även ner i vikt vilket egentligen inte var syftet med studien. Försökspersonerna hade uppmuntrats att äta sig mätta och att äta efterrätter, dricka vin etc som vanlig. Försökspersonerna uppmanades att anteckna allt de åt utöver matlådorna.
Min kommentar och analys
Till min stora besvikelse så tycker man att Becel är att föredra som smörgåsmargarin. Detta serverades också till lunchen till knäckebröd vilket jag naturligtvis hoppade över då jag i möjligaste mån undviker sådana kemikaliesörjor som margarin är.
Jag tycker man borde göra om denna studie och ta bort margarin och light-produkter och istället använda äkta råvaror som smör, standardmjölk, vispgrädde, fet crème fraiche, riktig ost m.m. och i övrigt äta likadant som i studien - alltså man äter fortfarande fullkornsprodukter, lax, olivolja m.m. i lagom portioner.
Jag tror att man skulle nå minst lika positiva försöksresultat på detta. Det jag tror framförallt gör att dessa forskningsresultat blivit så positiva är att man ätit mat med lägre GI samt att försökspersonerna fått färdiga matlådor som även gör det lättare att inte äta för mycket mat. Jag tror helt enkelt inte att sortens fett har någon större betydelse i det här sammanhanget och det skulle verkligen vara intressant att se mer forskning på det.
Det är synd att man inte heller ens tagit upp det faktum att när man får färdiga matlådor med en färdig portion mat och ombeds skriva upp allt övrigt man äter så är ju det i sig något som gör att man oftast äter mindre, man kan ju inte gå och ta mer mat när matlådan är slut bara för att det är gott. Och just att man behöver skriva upp allt annat bidrar ju till att man äter och dricker mindre onyttigt. Det är därför inte så konstigt att nästan alla försökspersonerna gått ner i vikt. Det kan även mycket väl vara så att det är just det faktum att de gått ner i vikt som gjort att de fått så fina värden på LDL.
Överhuvudtaget önskar jag att det skulle forskas mycket mera på kost och hälsa och att helst denna forskning inte skulle betalas av olika företag med egenintressen. Här finns massor av pengar och lidande att spara på om folk äter bättre och blir mindre sjuka!