| Huvudrätter | Julmat och bakverk till jul |

Janssons frestelse

janssons frestelse

Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.

En klassisk rätt som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

  • 1 st ugnsform ca 25x30 cm (måtten på formen är inte så noga)

Gör så här:

  1. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

  2. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan.

  3. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare.

  4. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, ansjovis i formen, avsluta med potatis överst.

  5. Häll över ansjovisspad och grädde.

  6. Strö över ströbröd.

  7. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

  8. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

Beskrivande bilder

Janssons frestelse steg 1
1. Skär potatis i strimlor.
Janssons frestelse steg 2
2. Skär lök i tunna strimlor.
Janssons frestelse steg 3
3. Strimla ansjovisen.
Janssons frestelse steg 4.1
4.1. Strimlad potatis.
Janssons frestelse steg 4.2
4.2. Lök.
Janssons frestelse steg 4.3
4.3. Ansjovis.
Janssons frestelse steg 4.4
4.4. Avsluta med potatis.
Janssons frestelse steg 5.1
5.1. Häll på ansjovisspad.
Janssons frestelse steg 5.2
5.2. Häll på grädde.
Janssons frestelse steg 6
6. Strö över ströbröd.
Janssons frestelse steg 7.1
7.1. Skär smör med osthyvel.
Janssons frestelse steg 7.2
7.2. Lägg på smöret.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig Jansson: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Kommentera receptet på Janssons frestelse

Skriv och läs alla 58 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  sahar    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-09-05 23:59
Ja det kan man men det blir inte lika gott med oäkta grädde. Dessutom finns ingen anledning egentligen att använda matlagningsgrädde, du kan lika gärna köpa vispgrädde och blanda med vatten. Det blir både nyttigare och mycket billigare eftersom matlagningsgrädde innehåller en del tillsatser (läs på förpackningen). Bättre med den äkta varan! :)
   kommentar  Skrivet av  sahar  2014-09-03 20:56
Kan man laga den maten med mat gradde. Tack
 svar  Svar till  Richard    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-20 16:27
Tack för tipset!

Skriv och läs alla 58 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Janssons frestelse är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne