| Huvudrätter | Julmat och bakverk till jul |

Janssons frestelse

janssons frestelse

Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.

En klassisk rätt som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

  • 1 st ugnsform ca 25x30 cm (måtten på formen är inte så noga)

Gör så här:

  1. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

  2. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan.

  3. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare.

  4. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, ansjovis i formen, avsluta med potatis överst.

  5. Häll över ansjovisspad och grädde.

  6. Strö över ströbröd.

  7. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

  8. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

Beskrivande bilder

Janssons frestelse steg 1
1. Skär potatis i strimlor.
Janssons frestelse steg 2
2. Skär lök i tunna strimlor.
Janssons frestelse steg 3
3. Strimla ansjovisen.
Janssons frestelse steg 4.1
4.1. Strimlad potatis.
Janssons frestelse steg 4.2
4.2. Lök.
Janssons frestelse steg 4.3
4.3. Ansjovis.
Janssons frestelse steg 4.4
4.4. Avsluta med potatis.
Janssons frestelse steg 5.1
5.1. Häll på ansjovisspad.
Janssons frestelse steg 5.2
5.2. Häll på grädde.
Janssons frestelse steg 6
6. Strö över ströbröd.
Janssons frestelse steg 7.1
7.1. Skär smör med osthyvel.
Janssons frestelse steg 7.2
7.2. Lägg på smöret.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig Jansson: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Kommentera receptet på Janssons frestelse

Skriv och läs alla 62 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  per  2015-01-11 11:32
en väldigt vanlig typ den som finns i alla kokböcker,men visst den vart ok i alla fall,dock gör min egna fortsättningsvis,blir mkt mer tryck o smak i den trots bara en burk ansjovis !
 svar  Svar till  Charlotta    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-12-22 23:26
Jag brukar ta 2 burkar. Men man kan ta lite mindre mängd också om man vill det. Det är ju en smaksak. Men du har rätt i att jag borde uttrycka mig tydligare i receptet så jag ska fixa det. Tack! :)
   kommentar  Skrivet av  Jocke  2014-12-22 18:28
Nu drar det ihop sig för tredje året med din goda Jansson, men jag kom på att jag faktiskt inte följt receptet helt sedan första gången. Jag har bara 2/3 Mängd ansjovis i mot ditt recept. Den blir inte fullt så vass då.

I övrigt är den kanon (med King Edvard såklart ;) )

Skriv och läs alla 62 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Janssons frestelse är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne