| Huvudrätter | Julmat och bakverk till jul |

Janssons frestelse

janssons frestelse

Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.

En klassisk rätt som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

  • 1 st ugnsform ca 20x30 cm (måtten på formen är inte så noga)

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.

  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

  3. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.

  4. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.

  5. Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.

  6. Häll över ansjovisspad och grädde.

  7. Strö över ströbröd.

  8. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

  9. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 janssons frestelse
1. Smord ugnsform.
instruktion steg 2 janssons frestelse
2. Potatis i strimlor.
instruktion steg 3 janssons frestelse
3. Lök i tunna strimlor.
instruktion steg 4 janssons frestelse
4. Ansjovis i mindre bitar.
instruktion steg 5 janssons frestelse
5. Potatis, lök, ansjovis blandat.
instruktion steg 6.1 janssons frestelse
6.1. Häll på grädde och ansjovisspad.
instruktion steg 6.2 janssons frestelse
6.2. Grädde och ansjovisspad påhällt.
instruktion steg 7 janssons frestelse
7. Strö över ströbröd.
instruktion steg 8 janssons frestelse
8. Tunna skivor av smör.
instruktion steg 9.1 janssons frestelse
9.1. Janssons frestelse i ugnen.
instruktion steg 9.2 janssons frestelse
9.2. Janssons frestelse klar.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig Jansson: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Kommentera receptet på Janssons frestelse

Skriv och läs alla 72 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Björn  
Vill säga tack! Att du betonade att stärkelsen ska vara kvar! Jag har gjort motsatsen i alla år. Nu blev den krämig och fin!
 svar  Svar till  Moni    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Varsågod! Ja visst är Janssons frestelse god! :)
   kommentar  Skrivet av  Moni  
Tack för det underbara receptet. Jag älskar Janssons!
Moni

Skriv och läs alla 72 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Janssons frestelse är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus