| Julmat och bakverk till jul |

Julskinka

julskinka

Ugnsbakad julskinka är enkelt att göra. En klassisk griljering gör du med receptet på senapsgriljering. Gott och enkelt.

Klassiskt recept på ugnsbakad julskinka med senapsgriljering som är enkelt att göra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 70 minuter per kilo
Portioner 1 julskinka

Ingredienser:

Senapsgriljering:

laktosfritt Laktosfritt

Gör så här:

  1. Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.

    Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.

  2. Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125°C tills termometern visar 75°C.

    Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.

    (Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175°C i ugnen, då blir skinkan klar lite fortare men den blir också lite mindre saftig.)

  3. Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

    Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)

  4. Griljering:

  5. Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.

  6. Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.

  7. Ställ in skinkan i övre delen av ugnen i 200°C, ca 10-15 minuter.

  8. Låt skinkan svalna ordentligt innan du skär upp den i skivor med en vass kniv.

    (Skär du upp skinkan när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. Skinkan bör helst vara mellan ljummen och kylskåpskall när du skär upp den.)

    Tips: Ställ skinkan kallt, ev. utomhus, så svalnar den fortare.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 julskinka
1. Använd kött-termometer.
instruktion steg 2 julskinka
2. Julskinkan i ugnen.
instruktion steg 3.1 julskinka
3.1. Färdig julskinka.
instruktion steg 3.2 julskinka
3.2. Ta bort svålen.
instruktion steg 4 julskinka
4. Svålen borttagen.
instruktion steg 5.1 julskinka
5.1. Ägg och senap.
instruktion steg 5.2 julskinka
5.2. Blanda.
instruktion steg 5.3 julskinka
5.3. Bred över skinkan.
instruktion steg 5.4 julskinka
5.4. Strö över ströbröd.
instruktion steg 6 julskinka
6. Färdig griljerad julskinka.
instruktion steg 7 julskinka
7. Skär upp julskinkan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Den färdiga julskinkan håller sig åtminstone en vecka i kylskåp, oftast längre. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentera receptet på Julskinka

Skriv och läs alla 12 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Daniel Armyr    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är möjligt att det räcker. Jag har alltid gjort så som står i receptet och det är även det gradantal på innertemperatur som står i många kokböcker.
   kommentar  Skrivet av  Daniel Armyr  
Är inte 75 grader lite väl mycket? Räcker det inte med att den går upp till 70 grader när den är helt klar, dvs att man skall ta ut den vid 68, eller så?
 svar  Svar till  Sandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra att du gillar min sajt! :) Ja du kan ugnsbaka skinkan dagen innan, du kan göra den en vecka innan om du vill det och förvara i kylskåp. Den blir inte torr av det så länge du inte skivar upp den och om du skivar upp den blir den inte heller torr om du förvarar den i plastpåse eller plastburk med lock i kylen. Torr blir skinkan av hög ugnstemperatur och framförallt om man kör den för länge i ugnen så att den får för hög innertemperatur. Lycka till och tack! Jag önskar dig också en riktigt God Jul! /Susanne

Skriv och läs alla 12 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Julskinka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus