| Julmat och bakverk till jul |

Julskinka

julskinka recept

Ugnsbakad julskinka är enkelt att göra. En klassisk griljering gör du med receptet på senapsgriljering. Gott och enkelt.

Klassiskt recept på ugnsbakad julskinka med senapsgriljering som är enkelt att göra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 70 minuter per kilo
Portioner 1 julskinka

Ingredienser:

Senapsgriljering:

laktosfritt Laktosfritt

Gör så här:

  1. Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.

    Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.

  2. Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125°C tills termometern visar 75°C.

    Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.

    (Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175°C i ugnen, då blir skinkan klar lite fortare men den blir också lite mindre saftig.)

  3. Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

    Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)

  4. Griljering:

  5. Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.

  6. Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.

  7. Ställ in skinkan i övre delen av ugnen i 200°C, ca 10-15 minuter.

  8. Låt skinkan svalna ordentligt innan du skär upp den i skivor med en vass kniv.

    (Skär du upp skinkan när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. Skinkan bör helst vara mellan ljummen och kylskåpskall när du skär upp den.)

    Tips: Ställ skinkan kallt, ev. utomhus, så svalnar den fortare.

Beskrivande bilder

Julskinka steg 1
1. Använd kött-termometer.
Julskinka steg 2
2. Julskinkan i ugnen.
Julskinka steg 3.1
3.1. Färdig julskinka.
Julskinka steg 3.2
3.2. Ta bort svålen.
Julskinka steg 4
4. Svålen borttagen.
Julskinka steg 5.1
5.1. Ägg och senap.
Julskinka steg 5.2
5.2. Blanda.
Julskinka steg 5.3
5.3. Bred över skinkan.
Julskinka steg 5.4
5.4. Strö över ströbröd.
Julskinka steg 6
6. Färdig griljerad julskinka.
Julskinka steg 7
7. Skär upp julskinkan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Den färdiga julskinkan håller sig åtminstone en vecka i kylskåp, oftast längre. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentera receptet på Julskinka

Skriv och läs alla 10 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Sandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-23 02:48
Roligt att höra att du gillar min sajt! :) Ja du kan ugnsbaka skinkan dagen innan, du kan göra den en vecka innan om du vill det och förvara i kylskåp. Den blir inte torr av det så länge du inte skivar upp den och om du skivar upp den blir den inte heller torr om du förvarar den i plastpåse eller plastburk med lock i kylen. Torr blir skinkan av hög ugnstemperatur och framförallt om man kör den för länge i ugnen så att den får för hög innertemperatur. Lycka till och tack! Jag önskar dig också en riktigt God Jul! /Susanne
   kommentar  Skrivet av  Sandra  2013-12-22 21:56
Hej.
Jag är ny i Sverige och tyckte det var en bra idé att bjuda mina grannar till julbord. Här på Din sida hittade jag allt jag behöver att vara väl förberedd. Tack så hemskt mycket för denna stor hjälp!
Jag är lite nervös att det blir för jobbigt med allt matlagning samtidigt. Tycker Du att det är okej att ugnsbaka skinkan dagen innan? Den ska ju svalna ändå. Eller blir den torr när den stå lite längre? Tack, jag önskar Dig en riktig God Jul!
Sandra
 svar  Svar till  MHulan    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-16 16:18
Man ställer in skinkan så högt upp som går förstås. Tänk på att ugnar är olika stora liksom julskinkan så jag tror det är bäst att uttrycka sig precis så som jag gjort så förstår nog alla vad jag menar. :)

Skriv och läs alla 10 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Julskinka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.