Pesto

Att göra sin egen hemlagade pesto är enkelt och det blir både fantastiskt gott och lyxigt. Basilika finns att köpa i kruka året runt, men passa förstås på extra mycket om du odlar själv och skörda den innan den blommar. Klipp ovanför nedersta bladparet så växer den upp igen.
pesto
Hemlagad pesto i en glasburk.
Timglas Tid: 15 minuter
Portioner 8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (46 g): 267 kalorier, 2 g kolhydrater, 25 g fett, 7 g protein, 4 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Välj en äkta parmesanost som är vegetarisk.

Utrustning:

Gör så här:

  1. Riv parmesanosten, använd gärna matberedare om den har rivskiva.

  2. Tillsätt övriga ingredienser samt den rivna parmesanosten i en matberedare monterad med kniv.

    Använd både blad och stammar på basilikan om inte stammarna är allt för hårda. Skala vitlöksklyftan. Tillsätt pinjenötter, olivolja, salt, svartpeppar och ev. pressad citron.

    Mängden "2 krukor basilika" är alltså sådana krukor med basilika man köper i affären, odlar du själv så uppskatta ungefär, det är inte så noga.

    pesto steg 2: alla ingredienser i matberedare
    Alla ingredienser i matberedare.
  3. Mixa i matberedaren till en jämn grön smet.Smaka av. Tillsätt ev. mer av t.ex. salt och citron efter behag och mixa igen så det blir blandat. När du är nöjd med smaken, häll upp i burkar. Förvara i kylskåp eller frys in.

    pesto steg 3: mixad pesto
    Mixad pesto.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Peston håller sig minst 2 veckor i kylskåp och minst 6 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer