Kokta majskolvar

Det är enkelt att koka majskolvar bara man inte kokar dem för länge så glöm inte att sätta en timer. Servera gärna med smör och salt. Passa på att njuta av kokta majskolvar när det finns färska att tillgå under hösten.
kokad färsk majskolv
Tid: 10 minuter
2 portioner

Ingredienser:

Tillbehör:

Laktosfritt - Servera naturella eller med laktosfritt smör.
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Koka majskolvar så här:

  1. Ta fram en stor gryta, jag brukar använda min 5-literskastrull.

    Ta bort bladen och trådarna från majskolvarna och skär eventuellt av de yttersta ändarna så att majskolvarna får plats i grytan. Kontrollera gärna detta innan du häller vatten i grytan.

    färska skalade majskolvar
    Färska skalade majskolvar.
  2. Häll vatten i grytan. Tillsätt salt. Det ska vara så mycket vatten att kolvarna täcks av vattnet och de översta kolvarna flyter på ytan.

    Låt vattnet koka upp.

    vatten och salt kokar
    Vatten och salt kokar.
  3. När vattnet kokar, lägg i majskolvarna och låt koka ca 7 min med locket på glänt. Sänk värmen till medelhög så det inte kokar över.

    majskolvarna kokar
    Majskolvarna kokar.
    koka under lock
    Koka under lock.
  4. Plocka upp majskolvarna ur vattnet och servera med smör och salt eller ät dem som de är.

    (För att se när de är klara kan man testa med en provsticka i ett majskorn om man vill. Annars så ser man att majskolvarna fått en gulare färg och det brukar alltid vara lagom att ta upp dem efter exakt 7 minuter tycker jag.)

    (OBS! Kokar du för länge blir majskornen hårda så låt dem absolut inte koka mer än 10 minuter. Men jag rekommenderar 7 minuter, det blir alltid perfekt resultat för mig.)

    färdigkokta majskolvar
    Färdigkokta majskolvar.

Serveringstips

Jag har fått särskilda "majskolvsbestick" men om man inte har det kan man trycka in en gaffel i varje ände på majskolvarna eller vänta några minuter tills de svalnar och använda fingrarna.

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser, naturligt och gott om du serverar med äkta smör eller bregott. Undvik alla former av margarin.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Calle
Tack för tipsen. Trodde typ 20 min, men var lite osäker och googlade innan. Hittade dig! Tack!
Skrivet av Laleh
jag älskar det här receptet! majsen blev perfekt och hela min familj blev förtjusta. Tack
Skrivet av laleh
jätte gott
Skrivet av Ida
Hej! Jag jobbar på en handelsträdgård där jag fick majs idag av trädgårdsmästaren som har jobbat med trägård hela sitt liv, 70 år. Han lärde mig att man inte ska kokamajskolven med salt för att det gör majsen hård. Han har mycket kunskap och jag tänkte föra vidare den kunskapen till dig. Ha en fortsatt fin dag.
Skrivet av Jens
Jag hade ingen aning om hur länge majskolvar ska kokas. Men nu vet jag och det räckte gott med 5 min. Ble jättegott. Jag skulle vilja smaka Bengts legendariska majskolvar han verkar vara en klippa på att koka. 👍

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest