Kokta majskolvar

Det är enkelt att koka majskolvar bara man inte kokar dem för länge så glöm inte att sätta en timer. Servera gärna med smör och salt. Passa på att njuta av kokta majskolvar när det finns färska att tillgå under hösten.
kokad färsk majskolv
Kokta majskolvar är goda att servera med smör eller bregott och salt.
Timglas Tid: 10 minuter
Portioner 2 portioner

Ingredienser:

Tillbehör:

laktosfritt Laktosfritt - Servera naturella eller med laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Koka majskolvar så här:

 1. Ta fram en stor gryta, jag brukar använda min 5-literskastrull.

  Ta bort bladen och trådarna från majskolvarna och skär eventuellt av de yttersta ändarna så att majskolvarna får plats i grytan. Kontrollera gärna detta innan du häller vatten i grytan.

  färska skalade majskolvar
  Färska skalade majskolvar.
 2. Häll vatten i grytan. Tillsätt salt. Det ska vara så mycket vatten att kolvarna täcks av vattnet och de översta kolvarna flyter på ytan.

  Låt vattnet koka upp.

  vatten och salt kokar
  Vatten och salt kokar.
 3. När vattnet kokar, lägg i majskolvarna och låt koka ca 7 min med locket på glänt. Sänk värmen till medelhög så det inte kokar över.

  majskolvarna kokar
  Majskolvarna kokar.
  koka under lock
  Koka under lock.
 4. Plocka upp majskolvarna ur vattnet och servera med smör och salt eller ät dem som de är.

  (För att se när de är klara kan man testa med en provsticka i ett majskorn om man vill. Annars så ser man att majskolvarna fått en gulare färg och det brukar alltid vara lagom att ta upp dem efter exakt 7 minuter tycker jag.)

  (OBS! Kokar du för länge blir majskornen hårda så låt dem absolut inte koka mer än 10 minuter. Men jag rekommenderar 7 minuter, det blir alltid perfekt resultat för mig.)

  färdigkokta majskolvar
  Färdigkokta majskolvar.

servera Serveringstips:

Jag har fått särskilda "majskolvsbestick" men om man inte har det kan man trycka in en gaffel i varje ände på majskolvarna eller vänta några minuter tills de svalnar och använda fingrarna.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser, naturligt och gott om du serverar med äkta smör eller bregott. Undvik alla former av margarin.

Kommentarer till Kokta majskolvar

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Jens
Jag hade ingen aning om hur länge majskolvar ska kokas. Men nu vet jag och det räckte gott med 5 min. Ble jättegott. Jag skulle vilja smaka Bengts legendariska majskolvar han verkar vara en klippa på att koka. 👍
💬 Svar till Cine ✏️ Skrivet av Susanne
Hoppas det blev bra! Ja majskolvsbesticken har jag fått i present någon gång men tror de är köpta på Duka eller Cervera för länge sen. :)
✏️ Skrivet av Cine
Ska prova detta recept, lite kul att jag har exakt likadana majskolvsbestik!
💬 Svar till Ragna ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra förtydligande! Jag har nu ändrat i receptbeskrivningen för att den ska bli ännu tydligare.
✏️ Skrivet av Ragna
Hallå angående koktid! Ni måste ju fundera över om ni lägger i kolvarna i KALLT vatten och låter KOKA UPP. Eller lägger ner kolvarna i KOKANDE vatten. Såklart tiderna varierar därefter! Jag lägger dem tex i kokande vatten.
Tänk sedan logiskt -det är inte kolven som ska bli mjuk -bara kornen. De behöver inte lång tid! Inte ens fryst majs behöver lång koktid.
💬 Svar till JB ✏️ Skrivet av Susanne

Jag tycker majsen blir seg om man kokar den längre än 10 min. Efter 5-7 minuter tycker jag den är perfekt, krispig på ytan och mjuk inuti. Jag kokar också färsk majs.

Prova gärna att koka kortare tid så kan du ju jämföra och se vilket du gillar bäst.  Men man får naturligtvis koka sin majs så länge man vill.

✏️ Skrivet av JB
Stämmer INTE alls att majskornen blir hårda om man kokar mer än 10 minuter. Jag kokade 3 st igår i ca 20-25 min och det blev toppen. Även när de var kalla så var majskornen mjuka. Jag hade färsk majs och ålder på majsen har en viss betydelse.
💬 Svar till Victoria ✏️ Skrivet av Susanne
Nej, man kan koka hur många som helst. Det är ingen skillnad i koktid. Se bara till att majskolvarna får plats i kastrullen och häll på vatten så att alla majskolvarna ligger i vatten.
✏️ Skrivet av Victoria
Är det någon skillnad på att koka 2 majskolvar än att koka 4?
💬 Svar till Tomas ✏️ Skrivet av Susanne
Du har gjort det klassiska misstaget att koka dem för länge. Om man kokar dem 10 min blir de hårda. Prova nästa gång att koka dem ca 5 min så ska du få se på goda krispiga majskolvar! Jag kokar alltid helt färska majskolvar och jag har också gjort samma misstag som du en gång!

Se även dessa recept

| Tillbehör |