| Tillbehör |

Kokta majskolvar

Det är enkelt att koka majskolvar bara man inte kokar dem för länge så glöm inte att sätta en timer. Servera gärna med smör och salt. Passa på att njuta av kokta majskolvar när det finns färska att tillgå under hösten.
kokad färsk majskolv
Kokta majskolvar är goda att servera med smör eller bregott och salt.
Timglas Tid: 10 minuter
Portioner 2 portioner

Ingredienser:

Tillbehör:

laktosfritt Laktosfritt - Servera naturella eller med laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Ta fram en stor gryta, jag brukar använda min 5-literskastrull.

    Ta bort bladen och trådarna från majskolvarna och skär eventuellt av de yttersta ändarna så att majskolvarna får plats i grytan. Kontrollera gärna detta innan du häller vatten i grytan.

  2. Häll vatten i grytan. Tillsätt salt. Det ska vara så mycket vatten att kolvarna täcks av vattnet och de översta kolvarna flyter på ytan.

    Låt vattnet koka upp.

  3. När vattnet kokar, lägg i majskolvarna och låt koka ca 7 min med locket på glänt. Sänk värmen till medelhög så det inte kokar över.

  4. Plocka upp majskolvarna ur vattnet och servera med smör och salt eller ät dem som de är.

    (För att se när de är klara kan man testa med en provsticka i ett majskorn om man vill. Annars så ser man att majskolvarna fått en gulare färg och det brukar alltid vara lagom att ta upp dem efter exakt 7 minuter tycker jag.)

    (OBS! Kokar du för länge blir majskornen hårda så låt dem absolut inte koka mer än 10 minuter. Men jag rekommenderar 7 minuter, det blir alltid perfekt resultat för mig.)

Bilder steg för steg

färska skalade majskolvar
1. Färska skalade majskolvar.
vatten och salt kokar
2. Vatten och salt kokar.
majskolvarna kokar
3.1. Majskolvarna kokar.
koka under lock
3.2. Koka under lock.
färdigkokta majskolvar
4. Färdigkokta majskolvar.

servera Serveringstips:

Jag har fått särskilda "majskolvsbestick" men om man inte har det kan man trycka in en gaffel i varje ände på majskolvarna eller vänta några minuter tills de svalnar och använda fingrarna.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser, naturligt och gott om du serverar med äkta smör eller bregott. Undvik alla former av margarin.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Cine penna Skrivet av Susanne
Hoppas det blev bra! Ja majskolvsbesticken har jag fått i present någon gång men tror de är köpta på Duka eller Cervera för länge sen. :)
penna Skrivet av Cine
Ska prova detta recept, lite kul att jag har exakt likadana majskolvsbestik!
person Svar till Ragna penna Skrivet av Susanne
Tack för bra förtydligande! Jag har nu ändrat i receptbeskrivningen för att den ska bli ännu tydligare.

Läs alla 31 kommentarer