Bloggens startsida

Köttfärsfusket...

Publicerad 14 februari 2008 23:28

Köttfärsfusket på ICA kommer förhoppningsvis leda till dryga böter för de ICA-butiker som bevisligen fuskat enligt Aftonbladets artikel.

Jag hoppas verkligen att det blir kännbara belopp med tanke på att köttfusket utförts just för att tjäna pengar. Det är inga små belopp man tjänar på att packa om köttfärs och annat kött som packas, mals eller marineras med kryddor när det blivit gammalt så man inte känner smaken.

Äckligt är vad det är och dessutom lurendrejeri när man får betala fullpris för icke-färskt kött. Det värsta är att det sannolikt är både fler ICA-butiker som systematiskt gör detta men även andra butikskedjor som Hemköp har också ryktats göra så här.

köttfärs
Köttfärs är smaskens...

Sedan är det ju inte så att all köttfärs eller annat kött som går ut en dag behöver slängas. Det är ju faktiskt bara att frysa in det och sälja till halva priset nästa dag! Varför gör inte butikerna göra så? Tydligen är detta inte tillåtet i Sverige men i t.ex. Frankrike får man göra så. Detta är förstås helt fel och leder till att massor av kött slängs helt i onödan. Jag har hört siffran 30%. Undrar varför politikerna inte pratar mer om det och gör något åt detta?

Det är klart att butikerna tjänar mer pengar om de kan sälja till fullpris flera dagar, så att ändra datum är en stor vinstmaskin för dem. Just därför hoppas jag på kännbara straffbelopp i rättegången och att alla andra fuskande butiker blir lite rädda och skärper till sig.

Jag tycker butikerna borde sänka priset på kött som håller på att gå ut i en större utsträckning. Varje butik borde ha högre mål för minskat svinn. Varför inte rea ut köttfärsen samma dag som den går ut på de förpackningar med modifierad atmosfär med längre hållbarhet än en dag. (Hållbarheten är tyvärr bara en dag när det bara är vanlig plastfolie på så här har vi ett problem, kanske kan man rea ut det efter ett visst klockslag på kvällen?)

Än så länge har jag inte sett så många butiker som är så duktiga på att rea ut köttfärs eller annat kött när det närmar sig slutet på hållbarhetstiden och så länge man inte ser det så borde det ju vara så att kyldisken med färskt kött är tom om man handlar sent på kvällen eller också... ja vart har då köttet tagit vägen?

Publicerad  14 februari 2008 23:28

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Susanne

Svar till aston: Nej jag har inte läst livsmedelslagen men om du har rätt angående att man inte får frysa in köttfärs så låter det ju helt befängt med tanke på att det är precis det som många konsumeter gör när de köper köttfärs - fryser in den.

Att så få blir sjuka kan också bero att de flesta tillagar köttet innan de äter det. Råbiff är inte så vanligt.

I vilket fall tycker jag det är fel av affärerna att lura konsumenterna att köpa gammal köttfärs till samma pris som om den vore färsk.

✏️ Skrivet av aston
Ta reda på mer fakta innan du skriver om sånt du inte vet så mycket om .Läs livsmedelslagen så får du veta att man inte FÅR frysa in och sälja till halva priset .Alla dessa skriverier om köttfärsfusket kommer att göra att vi konsumenter kommer att får betala ett dyrare pris på våra varor. Har ni läst om att nån nånsin blivit sjuk ???

Läs gärna även: