Bloggens startsida

Susannes matblogg

Matlagning med en ny ångkokare från Philips

Publicerad 2009-10-14 23:52

Idag har jag varit på pressevent och fått prova på att laga mat med Philips nya ångkokare tillsammans med kocken Monika Ahlberg.

ingredienser

Monika tillsammans med alla fina råvaror.

Monika har själv experimenterat med ångkokaren under en tid och hade tagit fram färgglada, goda och enkla recept som vi fick tillaga.

Philips har tre stycken ångkokare och de vi använde var mellanklassen som kostar ca 1000 kr.

Den var enkel att använda. Man ställer in antal minuter eller använder en snabbknapp för t.ex. ris, potatis, kött. Sedan väntar man tills det piper och är klart och då går maskinen över i keep warm läge.

Vad kan man tillaga med en ångkokare?

  • Ris, potatis
  • Grönsaker
  • Fiskrätter
  • Kötträtter
  • Sufflé
  • Efterrätt
  • Det finns nog mer men detta var vad vi tillagade så det har jag sett bevis på. ;)

Philips steamers
Philips tre olika ångkokare. Längst till vänster är den billigaste för ca 649 kr och den i mitten var den jag provade, kostar ca 1000 kr och den dyraste till höger som kostar ca 1800 kr. (Den dyraste är nog inte mindre än de andra som det kanske ser ut på bilden.)

Fördelar med en ångkokare

  • Hälsosam mat med mer vitaminer
  • Krispiga och fina grönsaker
  • Riset blir mycket godare, spänstigare och godare smak.
  • Potatis blir godare, blir enkelt lagom kokad.
  • Fisk, särskilt mindre fet fisk som torsk blir saftig och fin och är lätt att lyckas med.
  • Skaldjur blir goda och spänstiga.
  • Lätt att diska, går att diska i diskmaskin.
  • Man kan tillaga en hel måltid i den, den sköter sig själv och undertiden så hör man bubbelljudet som är ganska avkopplande och mysigt ljud, ger en hemtrevlig känsla.

Nackdelar med en ångkokare

  • Maskinen tar plats
  • Maskinen kostar en del pengar

Blåa och gula morötter

Jag visste inte om att det finns blåa och gula morötter förutom de vanliga orangea. De smakar likadant men vilken färgskillnad det blev! Monika tipsade om att fråga efter dem i grönsaksdisken så brukar de kunna ta hem för de är inte svåra att få tag på men brukar ändå tyvärr sällan finnas i det vanliga utbudet.

morot i olika farger
På bilden ser man längst till vänster fiskspett och därefter gul morot, en skalad blå morot, en oskalad blå morot och längst till höger vanliga morötter. I bakgrunden ser man även ångkokaren.

Sammanfattning

Det var en mycket trevlig tillställning och alla maträtterna smakade mycket bra, särskilt det spänstiga och smakrika riset, de krispiga grönsakerna och saftiga fisken och skaldjuren som var riktigt riktigt gott! Det var också intressant att få prova på att tillaga maten med ångkokare själv och jag är lite sugen på att testa på en sådan här maskin lite mer även om mina köksskåp är ganska fulla redan :-)

Sedan som med all matlagning så gäller det förstås att ha fina råvaror för att få bra resultat!

fiskspett

De riktigt goda fiskspetten med krispiga grönsaker. Här ser man också vilka vackra färger det blivit tack vare de olika morotssorterna.

kyckling och fisk
Till vänster: kyckling med blått ris serverad med en god yoghurtsås. Till höger: Fiskspett med sockerärtor som serverades med limemajonnäs.

Tack till Max på Philips, Mia på GK och Monika förstås!

jag och Monika

Jag och Monika.

Läs mera

Kantarellpaj

Publicerad 2009-09-30 00:48

En mycket god paj med kantareller. För att få den så god som möjligt - tänk på att steka kantarellerna i ordenligt med riktigt smör, välj en god ost samt välj den créme fraichen med högst fetthalt. Det blir då en mäktig men ack så god paj som man inte behöver så stor bit av för att bli mätt.

Tid: 70 minuter varav 30 minuter i ugnen

kantarellpaj
Kantarellpajen serverad med sallad.

Gör gärna min goda kantarellpaj!

Blåbärsglass

Publicerad 2009-09-17 00:22

Supergod blåbärsglass som är enkel att göra.

Tid: ca 35 minuter med glassmaskin, ca 4 timmar och 15 minuter utan glassmaskin

blåbärsglass

Mycket god gräddglass med blåbär. Snabbast och godast blir det om man har glassmaskin men glassen blir riktigt god även utan glassmaskin.

Gör gärna mitt goda recept på blåbärsglass.

Smulpaj med blåbär

Publicerad 2009-08-16 15:08

Mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos.

Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen

smulpaj med blåbär
Enkelt recept på smulpaj med blåbär. Gott med vanilj och kokossmak.

Gör gärna mitt goda och enkla recept på smulpaj med blåbär.

Kokostårta med vit choklad

Publicerad 2009-08-11 13:57

En mycket god tårta som är enkel att göra och imponerar på gästerna. Väldigt god smak med kokos och choklad.

Tid: 90 minuter varav 40 minuters jobb

Vit chokladkokostårta
Tårtbotten med kokos och vit choklad, med vit chokladmousse ovanpå, garnerad med jordgubbar och hallon.

Se receptet: Vit Chokladkokostårta

Blåbärstider - Goda recept med blåbär!

Publicerad 2009-07-21 14:34

Passa på att äta blåbär nu när de finns att plocka i skogen och köpa färska i affären.

Blåbär är både nyttigt och gott. Förutom alla recept med blåbär som man kan göra så är blåbär gott:

  • på filen till frukost
  • med vispad grädde till efterrätt
  • som tillbehör och garnering till tårtor och efterrätter

Jag vill tipsa om följande recept med blåbär:

Den klassiska blåbärspajen:

Mycket god och väl beprövat recept på blåbärspaj!

Blåbärsbullar

Mycket goda blåbärsbullar!

Här finns alla recept med blåbär

Jordgubbsfrossa - Passa på!

Publicerad 2009-07-09 20:49

Nu är jordgubbarna billiga, ca 20 kr/litern så nu är det läge att passa på att göra recept med jordgubbar!

Prova gärna jordgubbsmuffins:

jordgubbsmuffins
Mycket goda jordgubbsmuffins.

En riktig lyxig och otroligt god dessert är:

limemarinerade_jordubbar
Marinerade jordgubbar med vit chokladmousse.

Här finns mer info om jordgubbar samt alla mina recept med jordgubbar

Min egen jordgubbsfavorit är dock inget recept för det är så enkelt som jordgubbar med vispad grädde med eller utan mjölk. :-)

Om du har något bra recept med jordgubbar så tipsa mig gärna!

Man kan också frysa in jordgubbarna och använda dem senare i höst och i vinter! Innan man fryser in jordgubbar bör man skölja dem och rensa och sedan låta dem torka så att det inte blir massor av is. Man kan tyvärr inte göra alla recept med frysta jordgubbar eftersom de inte är lika fina och spänstiga efter frysning så till garnering av tårtor går det inte så bra. Generellt så fungerar frysta jordgubbar bra till fyllning i pajer och tårtor, till glass och sylt. Följande recept går bra med frysta jordgubbar:

jordgubbar

Passa på att njuta nu av jordgubbarna innan säsongen är slut!

Apelsinchokladkaka

Publicerad 2009-07-03 22:49

En mycket god och fin apelsin- och chokladkaka som kan serveras som en kaka till fikat, som en efterrätt eller tårta med vispad grädde till.

Tid: ca 1 timma och 10 minuter, varav 45 minuter i ugnen

apelsinchokladkaka

Enkelt recept på mycket god apelsinchokladkaka. Den är som en sockerkaka med apelsin och chokladsmak, med choklad- och apelsinglasyr. Kan serveras som tårta med vispad grädde.

Se receptet på Apelsinchokladkaka.

Cheesecake

Publicerad 2009-06-05 16:52

Receptet på Cheesecake har uppdaterats med nya bilder inklusive tydliga steg för steg bilder! Även själva receptbeskrivningen har skrivits om så den blivit mer detaljerad och enklare att följa.

cheesecake
Frusen cheesecake

Det här receptet på cheesecake är ett av de mest populära recepten. Det är en mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta, enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill.

Sist jag gjorde cheesecake så provade jag att ha i citronskal och pressad citronsaft. Det blev faktiskt riktigt, riktigt gott! Så prova gärna det du också! Jag har skrivit med det som ett valbart tillägg i receptet.

Jag har också minskat ner tiden i frysen, det räcker med 5 timmar i frysen.

Om du inte provat det här receptet ännu så är det kanske dags nu? 😉

Nya bilder till flera recept

Publicerad 2009-05-31 18:10

Receptet på pannkakor har uppdaterats med nya bilder. Nu finns bilder hur man gör pannkakssmeten steg för steg. Detta gäller även pannkakor med lågt GI.

pannkakor
Pannkakor serverade vispad grädde och hallon är min favorit!

mockarutor

Även det mycket populära receptet på mockarutor eller kärleksmums som de också kallas har uppdaterats med ett par steg-för-steg-bilder. Nästa gång jag gör mockarutor så ska jag ta ännu fler bilder så att det blir tydligt även hur man gör smeten och glasyren.

kolakakor

Sist men inte minst har även receptet på kolakakor, även kallade sirapskakor fått steg-för-steg-bilder.

Hoppas att bilderna kommer till användning! Syftet med bilderna är att de ska förtydliga recepten.

Nytt recept: Fetaostlax

Publicerad 2009-05-30 14:17

Ett nytt recept har lagts till:

Enkelt och gott GI-recept med laxfilé, fetaost och zucchini som nästan inte innehåller några kolhydrater alls - med andra ord mycket lågt GI.

Tid: 20 minuter, varav 15 minuter i ugnen

Här är receptet: Fetaostlax

Den godaste smulpajen med rabarber

Publicerad 2009-05-24 01:21

Nu är rabarbersäsongen här! Om man inte har någon trädgård med rabarber så finns det färsk rabarber att köpa i grönsaksdisken i affären nu!

Smulpaj med rabarber har jag gjort många gånger. Min absoluta favorit är receptet med kokosflingor i smuldegen.

Det här receptet har funnits här på sajten i några år, men jag har precis uppdaterat det med nya bilder.

Många personer har också kommenterat att de gillat det här receptet så om du ännu inte provat receptet - gör det!

Ha gärna också kanel på rabarbern så blir det ännu godare!

smulpaj med rabarber

Servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås!

Fler recept med rabarber

Här finns fler recept med rabarber samt info som t.ex. att rabarber finns i flera olika färger och du kan också läsa om varför du inte ska använda aluminumkastrull när du kokar rabarber.

Plommonmuffins

Publicerad 2009-05-16 12:53

Jag har gjort ett nytt recept:

Mycket goda och enkla muffins med plommon. Kardemumma och plommon är en väldigt god smakkombination.

Tid: 35 minuter, varav 15 min i ugnen

plommonmuffins

Mycket goda och enkla plommonmuffins gör du med detta recept.

Chokladmuffins

Publicerad 2009-05-10 14:15

Mycket goda stora chokladmuffins som både innehåller mörk choklad, kakao och om man vill - hallon. Enkla att göra.

Tid: 45 minuter, varav 30 minuter i ugnen

chokladmuffins
De goda chokladmuffinsarna med hallon vid servering med siktat florsocker.

Prova gärna mitt recept på chokladmuffins.

Snöbollar

Publicerad 2009-05-10 01:31

Jag har lagt till ett nytt recept:

Vita chokladkulor med god smak från citron och den söta chokladen. Passar perfekt som julgodis.

Tid: 30 minuter

snöbollar

Goda bollar av vit choklad med lite limesmak, garnerade med kokos som ser ut som snöbollar.

Här är receptet på snöbollar.