Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 31

Nu har jag köpt fler formar med non-stick-beläggning av samma sort jag har sedan tidigare. De bästa formar jag haft, formar med keramisk beläggning från OBH Nordica. (Detta inlägg är INTE sponsrat.)

brödformar med keramisk beläggning
Mina brödformar med keramisk beläggning

Jag har länge haft dessa brödformar som jag köpte för 300 kr/st, ganska dyra men de har verkligen varit värda det. Så enkla att diska (inget fastnar, stor skillnad mot teflonliknande material!)

Det är verkligen jättestor skillnad mot alla andra formar jag haft tidigare och tro nu inte jag jämför med de billigaste teflonformarna, jag har köpt lite dyrare formar med svart non-stick-ytbeläggning och de har varit bra i början men så efter ett tag börjar beläggningen släppa i hörnen (trots mycket varsam hantering) och man inser att man äter ju faktiskt denna beläggning då den fastnar i maten. Fruktansvärt otrevligt och ohälsosamt.

Dessa formar med keramisk beläggning däremot, de går inte sönder (jag har haft mina i 1 år nu och bakar rågsurdegsbröd med dem varje vecka och inte en skråma). Även om dess yta skulle börja spricka så är det inte massa metaller i den ytan som kommer fastna i maten utan beläggningen är som sagt keramisk.

Förutom dessa fördelar går även dessa formar att diska i diskmaskin (vilket jag aldrig gjort men ändå). Det är även mycket lättare att diska dem rena. Om man jämför en sprillans ny teflonform av bättre kvalité med dessa formar så är det stor skillnad. I formen med keramisk beläggning så har brödet lossnat från formen bara genom att du tar ut det från ugnen, det glider och lossnar bara genom den skak-kraft som sker då. Medan teflonformen behöver jag vända på och skaka för att brödet ska lossna. (I båda fallen jämför jag osmorda formar.)

ugnsform med keramisk beläggning
Ugnsform med keramisk beläggning

långpanna med keramisk beläggning
Långpanna med keramisk beläggning

Nu fyndade jag alltså dessa formar för 99 kr/st på Jula, vilket fynd! Så nu har jag lite fler olika sorter, en rektangulär form och en pajform också förutom brödformar som jag köpte två till av så jag kan baka 4 limpor samtidigt. Hoppas bara inte att OBH Nordica slutar sälja dessa formar för de är de bästa jag haft! Så otroligt lätta att diska och allt bröd och mat lossnar lätt som en plätt! Jag kan verkligen rekommendera dessa!

(Och återigen, denna text är inte ett sponsrat blogginlägg. Jag har inget samarbete vare sig med OBH Nordica eller Jula för den delen.)

/Susanne

Inlagda rödbetor

Publicerad 2016-01-18 15:28 i Nyheter 

Receptet på inlagda rödbetor har uppdaterats.

Att göra egna inlagd rödbetor är mycket enkelt och blir både godare än köpta och man slipper dessutom onödiga tillsatser. Först kokar man rödbetorna (på samma sätt som man kokar potatis). Därefter tar man bort skalet och kokar sedan upp inläggningslagen och häller över.

Tid: 1 timme, varav 40 min kokning


Det är mycket enkelt att göra egna inlagda rödbetor. Förvara dem i glasburkar i kylskåpet.

Läs hela receptet på Inlagda rödbetor

Uppdaterat recept: Limeglasstårta

Publicerad 2016-01-15 16:32 i Nyheter 

Receptet på limeglasstårta har uppdaterats.

Mycket god glasstårta där sött möter surt i limegräddglassen tillsammans med den biskviliknande tårtbottnen. En mycket god kombination. Limeglasstårtan är dessutom naturligt glutenfri.

Tid: 30 min effektiv arbetstid + 20 min i ugnen och 4 timmar i frysen


En fantastiskt god glasstårta med en biskvi-liknande tårtbotten och däröver gräddglass med smak av lime. Enkelt recept som rekommenderas!

Läs hela receptet på Limeglasstårta

Uppdaterat recept: Pannkakor med lägre GI

Publicerad 2016-01-14 14:04 i Nyheter 

Receptet på pannkakor med lägre gi har uppdaterats.

Goda, lite nyttigare pannkakor med lägre GI gör du enkelt med detta recept. Den stora skillnaden med det här receptet mot "vanliga" pannkakor är att vetemjölet är utbytt mot fullkornsvetemjöl alternativt en blandning av grahamsmjöl och vetemjöl. Sedan gör även tillbehören stor skillnad med färska bär istället för sylt eller socker.

Tid: 30 minuter


Servera pannkakorna med bär, på bilden tinade frysta hallon. Mycket gott och nyttigt! Pannkakor med fullkornsvetemjöl är också lite mer mättande än vanliga pannkakor men annars lika goda!

Läs hela receptet på Pannkakor med lägre GI