Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ströbröd. Potatisarna blir spröda och himmelskt goda och dessutom vackra att se på. En riktigt lyxig potatisrätt!
Näringsvärde per portion (165 g): 203 kcal, 28 g kolhydrater, 7 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer
Tips & tricks
Att göra Hasselbackspotatis innebär totalt ungefär lika mycket jobb som att göra klyftpotatis. Tricket är att skära skårorna med hjälp av en träsked, utan den är det lätt att man skär rakt igenom potatisen.
Att Hasselbackspotatisarna dessutom är fina att titta på är något som kan höja nivån på de flesta rätter.
Tips för att undvika tillsatser
Använd äkta smör och inte flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser. Det blir godare och nyttigare med smör. Bregott fungerar också.
Tack snälla, vad glad jag blir att du tycker så! Tack för att du skrev! ❤️
webmaster
Svar till
Sanna
️ Skrivet av Susanne
Från den information jag kan hitta så räknas inte rapsolja som en tillsats. Sedan kan man givetvis ha synpunkter på hur naturlig den är. Jag har slutat köpa bregott och använder bara smör sedan många år tillbaka.
️ Skrivet av Eva
Vill egentligen inte göra ett inlägg om bara denna rätt. Måste bara skriva att jag tycker att det är fantastisk med dina bilder under tillagningen. Gäller många recept! 🤗
️ Skrivet av Sanna
Bregott innehåller Rapsolja vilket är en fröolja som inte är naturlig. Så en tillsats som inte borde vara med som allternativ.
️ Skrivet av Dacke
Ett tips = koka potatisen innan och låt svalna, så halverar du tiden i ugnen ..
️ Skrivet av Marianne
Mitt favorit-potatis-recept! Tack för det!
️ Skrivet av Mattias
Supergoda blev dom 👍. Nu ska det göras kladdkaka med kondenserd mjölk i. Smaskens, Supernöjd med recepten.
️ Skrivet av Heike
Hey, jag kommer från Tyskland. Jag älskar svenska kökrecept och bakningsrecept. Tack så mycket för detta. Jag har mange recepte kokta och bakad :-)
️ Skrivet av Perik Lund
Baka ca1timma prova med sticka potatisen tar lång tid att bli färdig !
/Pralen
️ Skrivet av Martin
Spetsa potatisen med ett tunt grillspett av trä istället för att lägga den en sked. Underlättar extremt mycket. Man skär lätt ner längre o riskerar inte att ändbitarna på potatisen ramlar av. Greppet ökar också.
️ Skrivet av Jens Hansen
Hej
Kollade upp receptet och tack för bra hjälp att få till ingredienserna. Självklart smör när du gör god Hasselbackspotatis: smält på spisen om du har bråttom och blanda i en klick kalt smör i det smälta så blir det hela rumstempererat snabbt ;-) Dock vill jag utlysa en varning om bakplåtspappret! I receptet står att potatisen ska bakas med en temperatur på 225C grader och bakplåtspapper tål max 220C. Skippa pappret och orka diska. Pappret innehåller plaster som smälter och det vill du inte äta. Dessutom:
Sänk tempen till 200 grader kör utan papper och smörj formen med olivolja och vänta några minuter extra så blir potatisen ännu godare. Det blir ingen större diskning ändå med lite Yes först och superduper diskmaskinstablett i diskmaskinen och du har livet i behåll! Tänk på hälsan och var kritisk! Smaklig spis!
️ Skrivet av Aida
Allt som är på lunch
️ Skrivet av Lotta
Om man blandar i finriven ost i ströbrödet, så blir potatisen ännu godare
️ Skrivet av Henrik
Hej! Gillar denna sida starkt. Så fort jag behöver ett recept går jag hit först. Tack för bra recept och informationen som finns på denna sida.
Hasselbackspotatisen blev mkt lyckad! Hela familjen åt den, vilket är ett mkt bra betyg. :)
webmaster
Svar till
Eva
️ Skrivet av Susanne
Jag har skrivit smör ELLER flytande margarin, sedan har jag skrivit att jag rekommenderar smör. Jag ser det som en upplysning att man kan använda flytande margarin, men att jag rekommenderar smör. Dels är det ju inte säkert man har smör hemma och dels kanske inte alla bryr sig om tillsatserna så jag tycker det är bra att skriva flera alternativ i recepten.
️ Skrivet av Eva
Hej! Varför skriver du flytande margarin i receptet och
som tips avråder du flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser?!?!?!?!
Är detta total förvirring?
webmaster
Svar till
Jerry
️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Kul att du gillar min blogg!
️ Skrivet av Jerry
Hej!
Tack för en trevlig och bra blogg.
När det gäller hasselbackspotatis blir den bättre och godare om man låter bli att skala potatisen. Tycker jag!
webmaster
Svar till
Anna
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att höra! :) Tack snälla du! :)
️ Skrivet av Anna
Din sida är min stående receptsida för sötsaker, men idag blev det "riktig" mat. Var första gången jag gjorde Hasselbackspotatis och oj, så gott det blev! Mycket smidigt att skära potatisen i en träslev, inte en enda potatis som blev "fel".
Tack för en toppensida! :)
webmaster
Svar till
Helena
️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra.
️ Skrivet av Helena
Tänkte prova detta till nyår, men vill ju vara i köket så lite som möjligt. Kan man förbereda genom att skala och skära potatisen dagen innan och ha dom i kallt vatten?
webmaster
Svar till
Diana
️ Skrivet av Susanne
Jag brukar använda fast potatis till hasselbackspotatis. Här finns recept på goda och enkla varma såser. Vilken du ska välja beror på vad du gillar och vad mer du ska servera än hasselbackspotatis.
️ Skrivet av Diana
Hej där! Å god Jul :)
En fråga...ska man ha fast eller mjuk potatis? Vad är att föredra?
Tänkte göra detta till oxfilé på nyår...kan du rekommendera en god sås till, som inte är allt för svår att göra?