| Huvudrätter | Nyårsrecept | Tillbehör |

Potatisgratäng

recept potatisgratäng

Jättegott recept på potatisgratäng som är enkel att lyckas med!

Jättegod potatisgratäng som du inte misslyckas med. Ett recept där man kokar potatis och lök som ger ett mycket bra resultat.
Timglas Tid: Tid: 50 minuter, varav 20 min i ugnen.
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Skiva upp löken och hacka i små bitar.

Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk.

Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Hur mycket mjölk man behöver späda med beror på hur vattnig den potatissort man använder är. När potatisen kokar upp avger olika sorters potatis olika mängd vatten. Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.

(Anledningen till att man kokar detta är att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.)

Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.

koka potatis och lök

Koka potatis, lök och kryddor i grädde och mjölk.

häll potatisgratängen i en ugnsform

Häll alltihop i en ugnsform. Strö sedan över ost och grädda därefter potatisgratängen i ugnen.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig potatisgratäng: Använd en mjölig potatissort. Låt inte potatisen, efter att du skivat den, ligga i kallt vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse). Använd äkta vispgrädde.

byt ut Variationstips:

Vispgrädde och mjölk kan bytas ut mot matlagningsgrädde eller vispgrädde blandat med vatten eller bara mjölk. Ta bara samma mängd vätska så kan man blanda som man vill för önskad fetthalt. Man kan också ta lite mindre vätska om man så vill.

planera Planeringstips:

Potatisgratängen kan förberedas. Ställ den kallt efter du hällt allt i ugnsformen utom osten. Före servering: strö över riven ost och grädda i ugnen ca 25-30 minuter (alltså lite längre tid, eftersom den är kall då).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Potatisgratängen håller sig i kylskåp minst 5 dagar.

Kommentera receptet på Potatisgratäng

Skriv och läs alla 156 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Anci  2014-03-08 18:21
Så underbart god blev den, en ny favorit som alla i familjen gillade! Har nu surfat runt bland alla dina recept, och har nu en hel del som absolut ska provas! Ser väldigt fint ut på alla dina bilder, och bra med steg för steg för oss som inte är så händiga i köket;)
 svar  Svar till  Sandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-04-20 14:50
Tack för svaret och kul att höra att den blev så lyckad! :)
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Sandra  2013-04-18 08:34
Ja jag hade mjölig potatis och skärde ungefär 0,5 cm tjocka skivor så koka jag den i en kvart ungefär så den blev helt mjuk sen hade jag på ost och in i ugnen på 250 grader tills osten hade fått fin färg, så hade jag mer grädde än mjölk, tog nog bara 1 dl mjölk och resten grädde. Den blev jätte krämig och god :)

Skriv och läs alla 156 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Potatisgratäng är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne