Äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke

En mycket god äppelsmulpaj med kardemumma och ett knaprigt täcke med havregryn och hasselnötter. Så enkelt och så gott.
äppelsmulpaj med nötter
Äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (182 g): 484 kalorier, 45 g kolhydrater, 30 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Smuldeg:

Fyllning:

Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Börja med smuldegen. Hacka hasselnötterna grovt.

    Värt att tänka på i detta recept är att måtten inte är speciellt noga. Det går bra att höfta lite och smaka på smeten och ha lite mer av olika ingredienser efter tycke och smak.

    instruktion steg 1 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Grovhackade nötter.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tag bort kastrullen från värmen.

    instruktion steg 2 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Smält smör.
  3. Tillsätt vetemjöl, havregryn och socker eller sirap samt de hackade nötterna. Rör om till en jämn smet. Nu är smuldegen klar. Låt den bara stå medan du fixar fyllningen.

    (Välj den sockersort du gillar och har hemma. Jag tycker det blir godast med farinsocker eller ljus sirap eftersom det ger lite kolasmak. Smaka gärna av smuldegen och tillsätt mer socker/sirap om du vill ha sötare.)

    instruktion steg 3.1 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Ingredienser till smuldegen.
    instruktion steg 3.2 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Smuldegen klar.
  4. Smörj en ugnsform eller pajform som känns lagom med en klick smör. (Min pajform är 22 cm i diameter.)

    (Tips: Använd slickepott när du smörjer formen och låt smörklicken ligga framme 5 minuter i formen så att smöret blir mjukt först.)

    instruktion steg 4 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Smord pajform.
  5. Skala äpplena. Skär i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.

    instruktion steg 5.1 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Skalade äpplen.
    instruktion steg 5.2 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Äppelbitar.
    instruktion steg 5.3 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Äppelbitar i pajformen.
  6. Strö över socker och kardemumma. Fördela smuldegen ovanpå.

    instruktion steg 6.1 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Strö över socker och kardemumma.
    instruktion steg 6.2 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Smuldegen ovanpå.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 25-30 minuter tills pajen fått fin färg och äpplena är mjuka.

    instruktion steg 7 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Grädda i ugnen.
  8. Låt äppelpajen svalna och servera den ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås, vaniljglass eller kanelglass.

    instruktion steg 8 äppelsmulpaj med knaprigt nöttäcke
    Färdiggräddad äppelsmulpaj.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven äppelsmulpaj kan förvaras i kylskåp och håller sig minst en vecka. Går bra att värma i mikron så den blir ljummen vid servering.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Eva
Har gjort denna pajen 2 gånger ,och blev lyckad båda gångerna, smulet är jättegott . Tack för bra och enkelt recept ☺️
✏️ Skrivet av Lantlig stil köksblandare
Gud vad gott det blev:)
Tack för en underbar beskrivning!

Visa alla kommentarer