Äppelkladdkaka
Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 0,5 msk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
- 250-300 g äpplen
- 1 msk råsocker eller strösocker
- 0,5 msk kanel
Serveringsförslag:
- ev. 3 dl vispgrädde
- ev. 4-6 portioner vaniljsås
- ev. 4-6 portioner vaniljglass
- ev. 4-6 portioner kanelglass
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret i en kastrull. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och låt resten av smöret smälta av redan befintlig värme.
(Kastrullen ska INTE värmas på något mera under resterande delar av receptet men jag använder den för att blanda ihop resten av ingredienserna för att slippa diska fler kärl.)
- 100 g smör
-
Tillsätt äggen, strösocker, sirap och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet med en vanlig handvisp.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 0,5 msk vaniljsocker
-
Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet.
- 2 dl vetemjöl
-
Häll smeten i en form, ca 22 cm i diameter.
(Man kan om man vill smörja formen först beroende på form man använder, oftast behövs det inte.)
-
Skala och skär äpplena i tunna bitar.
- 250-300 g äpplen
-
Tryck ner äppelbitarna i smeten.
-
Blanda råsocker eller strösocker med kanel och strö över äppelkakan.
-
Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 25 minuter. Tiden det tar beror på hur stor din ugnsform är och mängden äpplen och äppelsort. Ta gärna ut kakan och känn i mitten på den med en provsticka. Den ska vara lite kladdig men inte så ogräddad att det rinner.
(Använder du en ugnsform som är mindre än 22 cm i diameter så ökar gräddningstiden. Vattniga äpplen ger längre gräddningstid liksom en större mängd äpplen.)
-
Låt svalna. Servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås, kanelglass eller vaniljglass.
- Serveringsförslag:
- ev. 3 dl vispgrädde
- ev. 4-6 portioner vaniljsås
- ev. 4-6 portioner vaniljglass
- ev. 4-6 portioner kanelglass
- Serveringsförslag:
Hållbarhet och förvaring: