Bloggens startsida

Tillsatser i maten

Publicerad 03 mars 2008 22:48 i Hälsa 

Alla dessa tillsatser i maten vi köper tycker jag börjar kännas allt mer olustigt ju mer man läser om det. Läste senast denna artikel i Aftonbladet. Sedan kanske man inte behöver äta kattmat för det, men jag försöker handla så lite halvfabrikat som möjligt. Jag försöker köpa så mycket naturellt svenskt kött som möjligt. Ägg, smör och mjölk borde man kunna äta. Men tydligen är det tillsatser även i yoghurt? Jag brukar äta naturell yoghurt 3% eller A-fil till frukost med färdigköpta flingor. Det blir till att kolla upp vad det innehåller. Min sambo äter havregrynsgröt, det är antagligen bättre. Men han får passa sig för vad som är i sylten.

Det är så otroligt jobbigt när man börjar fundera på vad man egentligen äter och att nästan allt verkar vara farligt. Jag brukar resonera som så att försöka äta så varierat som möjligt och sprida riskerna men jag tror nog att jag även ska försöka undvika en del livsmedel med tillsatser framöver.

Att gå ut och äta ska man verkligen inte göra alltför ofta. Då har man verkligen ingen koll på vad man får för mat. En sommar jobbade jag på ett grossistföretag som sålde mat till restauranger och när jag ringde upp kökspersonalen som beställde mat och jag frågade dem vilken sort de ville ha så svarade i princip alla ta den billigaste, även restauranger som jag uppfattade som lite finare. Så tyvärr... det är vinstmaximering som gäller där också.

Hur tänker ni andra kring detta? Är det överdrivet eller har ni också börjat tänka mer på tillsatser och börjat undvika halvfabrikat?

Publicerad  03 mars 2008 22:48 i Hälsa 

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av karin norell
Ibland undrar jag hur det kommer sig, att vi i dag lever längre och friskare än någon gång tidigare i mänsklighetens historia. Förr var det inga tillsatser i födan, man åt "närproducerat" och för att få ner det hela, fick man tugga orentligt. Tandköttet fick motion. Jag tycker, att den moderna västerländska människan ofta ger prov på hysteri.
✏️ Skrivet av Susanne

Tack för alla era intressanta kommentarer! Skriv gärna fler! Jag kommer definitivt att återkomma till det här ämnet eftersom det både är intressant men även skrämmande och viktigt! Den där boken har jag fått tips om av flera så den ska jag läsa vid tillfälle.

Hemma hos mig kommer det också att bli mer hemlagat från grunden framöver och jag kommer titta mera på innehållsförteckningen när jag köper saker.

✏️ Skrivet av Björn
Om ni är intresserad av matfusket, läs:

Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik / Mats-Eric Nilsson

ISBN: 91-7037-315-9

Intressant läsning!
✏️ Skrivet av mari
i stället för att köpa mellangrädde och dylikt, tar jag vispgrädde och blandar ut med vanlig mjölk. Jag gör egen pizza och egna hamburgare med hemgjorda bröd. Lagar i princip alltid maten från grunden, undviker tillsatser så långt som möjligt. Känns bra! Man måste anstränga sig lite, men det är det värt!
✏️ Skrivet av kent karlsson
Jag har slutat att äta tillsatser helt,gör numera allt från grunden,visst får man rata mycket korv pålägg etc men det är det värt,för tillsatser är inget annat än rena kemikalier och man är ju helt enkelt dum i huvudet om man äter detta,

Ta till ex ICA's kakao som innehåller surhetsreglerande medel,det är KAUSTIKSODA mycket farligt o frätande,sedan spelar det ingen roll i hur små mängder som påstås vara ofarligt,

"Det finns två saker som är oändliga,

Det ena är universum,det andra människans dumhet, men jag är inte säker på det första."

Läs gärna även: