GI-tips för att göra nyttigare paj
Publicerad 31 juli 2007 01:12
GI-tips för efterrättspajer
På sommaren smakar det ju riktigt gott med paj. Tyvärr är ju inte pajer särskilt nyttiga men de går att göra betydligt nyttigare om du tänker på följande
- Försök minska ner lite på sockermängden och byt gärna ut vanligt socker helt eller delvis mot råsocker eller farinsocker.
- Använd mycket frukt och bär, ta gärna lite mer än det som står angivet i receptet.
- Använd fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl.
- Ta gärna havregryn i pajdegen om det är smulpaj.
- Servera med vispgrädde, undvik vaniljsås och glass med mycket socker i.
Om man gör så här får man en nästintill lika god paj men betydligt nyttigare. Själv har jag gjort smulpaj med rabarber, blåbär och jordgubbar på detta sätt med gott resultat.

En Äppelpaj men fullkornsvetemjöl, havregryn, smör och mindre socker.
GI-tips för matpajer
- Använd dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Man kan också ta fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl och byt gärna ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.
Lycka till!