Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 86

Nytt recept: Madeirasås

Publicerad 2013-02-07 13:45 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:
Fantastiskt god och lyxig sås som får smak av Madeira och torkad chili. Madeirasås passar bra till kött.

Tid: 1 timme varav 10 minuters jobb


Madeirasås är en supergod sås som passar bra att servera till en fin köttbit t.ex. oxfilé, ryggbiff, entrecôte eller fläskfilé.

Läs hela receptet på Schackrutor

Vegetariska alternativ till gelatin

Publicerad 2013-01-30 12:44 i Tips 

Många frågar vad man kan ersätta vanligt animaliskt gelatin med i recept när man vill ha något som är vegetariskt.

Vanligt gelatin är animaliskt. Det tillverkas av slaktavfall, det är alltså inte så att djuren dödas för gelatinets skull. Därför finns det många vegetarianer som äter gelatin trots att det inte är vegetariskt.

Men för de som inte vill äta vanligt animaliskt gelatin som finns i form av gelatinblad och gelatinpulver så finns det vegetariska alternativ.

vegetariskt gelatin
Vegetariska alternativ till gelatin; vegegel och agar agar.

Ersätt gelatin med något av följande vegetariska alternativ

Det som finns i de flesta affärer och därför är lättast att hitta är gelésocker (DanSukker) och vegegel (Dr Oetker).

Gelésocker och Vegegel

Gelésocker innehåller även socker så tänk på att minska sockermängden om du ska använda detta.


Gelésocker. Innehåller socker, karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410).

Vegegel innehåller inte socker. Läs instruktionerna på vegegel om du ska använda det.


Vegegel innehåller precis som gelésocker karragenan och fruktkärnmjöl plus dextros, kalciumacetat och kaliumklorid.

Både gelésocker och vegegel innehåller karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410). Vegegel innehåller ytterligare tillsatser; kaliumacetat (E263) och kaliumklorid (E508). Karragenan tillverkas av rödalger.

Agar agar

Agar agar såg jag för första gången i mataffären idag. Det är tillverkat av rödalger (precis som karragenan) och innehållet i påsen man köper är rödalgspulver. En påse kostar ca 20 kr och är lagom till 1 liter vätska.


Agar agar är rödalgspulver som ger en gelerande effekt.

Att tänka på

Om du ska byta ut gelatinpulver eller gelatinblad, tänk på att läsa instruktionerna ordentligt. Du kommer också troligtvis behöva ändra om i receptet du följer.

De vegetariska alternativen är betydligt dyrare än det animaliska gelatinet så om du vill göra recept som innehåller mycket gelatin så finns det risk att det kommer märkas i plånboken.

Om du provar någon av de vegetariska alternativen - skriv gärna tips och kommentarer nedan och dela med dig till oss andra!

/Susanne