Bloggens startsida

Susannes matblogg

Är socker farligt eller inte?

Publicerad 2007-07-31 13:32

Den som följer GI-metoden vet att man ska undvika socker eftersom det har väldigt högt GI. Ofta hör man att man blir fet av att äta socker. Är det inte så då?

Igår publicerade Aftonbladet en artikel Lurade igen! Man blir inte fet av socker och när man läser den får man intrycket av att socker inte är farligt, men att man däremot ska undvika sötningsmedel.

Enligt danska livsmedelsverket är det bara i extrema förhållanden som socker ombildas till fett.

Däremot konstaterar man att socker och sötningsmedel gör att man känner sig mindre mätt och blir hungrig fortare vilket ju gör att risken är stor att man äter mera och även för mycket.

Så även om det är så att sockret och sötningsmedlet i sig inte ombildas till fett så bidrar det ju till att man äter för mycket och därför blir fet och då är ju ändå sockret boven som jag ser det. Däremot är det kanske så att man ska passa sig lika mycket för sötningsmedel som för socker. Å andra sidan åker inte blodsockret berg och dalbana med sötningsmedel vilket kan vara bra när man ska vara stillasittande och koncentera sig. Själv drar jag slutsatsen att det är bra om man försöker hålla sig borta från både socker och sötningsmedel så mycket som möjligt i veckorna och sedan gör man någon god och lagom söt efterrätt och njuter av den på helgen. Jag tror det är viktigt att vänja sig av vid behovet av vardagssött som en hel del produkter innehåller som man inte ens tänker på att de gör, som yoghurt, frukostflingor, smörgåspålägg m.m.

Jag måste också säga att jag tycker det är konstigt att vi idag, år 2007, inte har mer kunskap om den mat vi äter, socker och fett m.m, att man inte kan få några entydiga svar från forskningen och livsmedelsverket. Det var inte länge sedan som det bara tjatades om att fett var farligt utan att alls ta hänsyn till olika sorters fett och nu är det sockret som är på tapeten tillsammans med sötningsmedel. Det känns inte direkt betryggande att man får läsa så många artiklar och forskningsresultat som säger emot varandra. Men man får väl acceptera att detta är ett komplext område och att det faktiskt inte finns något entydigt svar på allt.

GI-tips för att göra nyttigare paj

Publicerad 2007-07-31 01:12

GI-tips för efterrättspajer

På sommaren smakar det ju riktigt gott med paj. Tyvärr är ju inte pajer särskilt nyttiga men de går att göra betydligt nyttigare om du tänker på följande

 • Försök minska ner lite på sockermängden och byt gärna ut vanligt socker helt eller delvis mot råsocker eller farinsocker.
 • Använd mycket frukt och bär, ta gärna lite mer än det som står angivet i receptet.
 • Använd fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl.
 • Ta gärna havregryn i pajdegen om det är smulpaj.
 • Servera med vispgrädde, undvik vaniljsås och glass med mycket socker i.

Om man gör så här får man en nästintill lika god paj men betydligt nyttigare. Själv har jag gjort smulpaj med rabarber, blåbär och jordgubbar på detta sätt med gott resultat.

Äppelpaj GI

En Äppelpaj men fullkornsvetemjöl, havregryn, smör och mindre socker.

GI-tips för matpajer

 • Använd dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Man kan också ta fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl och byt gärna ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

Lycka till!

Nyheter på Recepten.se

Publicerad 2007-07-24 03:29

Hej alla besökare på recepten.se!

Det här är det första inlägget i den här nya bloggen som jag kommer att använda för att förmedla recepttips, matnyheter, nya produkter, tips och tricks i köket m.m.

Jag tänkte passa på och berätta om lite nyheter här på recepten.se som precis blivit publicerade.

 • söksidan kan man nu se vad andra har sökt på, de populäraste sökningarna och slumpade förslag.
 • Menyn har ändrats för att i sin helhet finnas upptill under loggan recepten.se. Kategorierna finns nu under Recept längst till vänster.
 • En ny sida om hur man omvandlar mått. Visste du t.ex. att det går tre teskedar på en matsked?
 • En sida som förklarar olika matlagningstermer. Vet du t.ex. vad reda, reducera och blanchera innebär?
 • En del utseendemässiga förändringar, för att webbsajten ska bli mer lättöverskådlig, t.ex. visas nu tiderna för recept på efterrätter.
 • Recepten.se har fått webbfeeds (RSS). Det finns just nu ett flöde för nya recept, nya artiklar och blogginlägg och ett annat flöde för nya kommentarer. Kom gärna med synpunkter på dessa flöden.
 • Förhandsgranskning av ingredienser som ingår i ett recept.

Ni får jättegärna skriva en kommentar nedan om vad ni tycker om bloggen och vad ni vill läsa om här!

Mvh

/Susanne