Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nu finns äntligen bilder på alla recepten här på recepten.se. De senaste 5 åren har alla nya recept som lagts till haft bild men tiden innan det, då jag saknade digitalkamera så blev det inte heller några bilder. Men nu har även alla dessa recept bilder!

Jag har också höjt ambitionen med bilderna genom att lägga till steg-för-steg-bilder på nästan alla nya recept. Jag försöker också skriva detaljerade beskrivningar.

Det är inte helt lätt att ta bra bilder på mat och det krävs mycket tålamod och viss erfarenhet för att få till en bra bild. Jag har fått äta ljummen mat många gånger och mina gäster har även de ibland fått vänta när jag fotograferat.

Jag är ingen fotoexpert men kan ändå säga att jag lärt mig en hel del av mina misstag och fått tips från vänner och jag tycker att bilderna blivit betydligt bättre de senaste åren. Men jag har fortfarande mycket att lära och det finns fortfarande en hel del bilder som jag inte är särskilt stolt över och som jag kommer byta ut mot nya allt eftersom jag gör recepten igen.

Arbetet går nu vidare med att lägga till fler steg-för-steg-bilder på de recept där sådana saknas samt att generellt höja kvalitetsnivån på alla recept. Jag har en lång lista! :-)

Jag hoppas att ni liksom jag tycker att kvalitetsnivån på recepten är viktig att hålla hög!

Kommentera gärna detta inlägg med era synpunkter på bilder eller annat!

Chokladpraliner från chokladfabriken

Publicerad 2008-11-09 23:20

Jag skulle köpa en födelsedagspresent och funderade lite på någon god choklad och googlade lite och hittade chokladfabriken som dels har en webbutik men också fysiska butiker i Stockholm i city och på Söder. De tillverkar sina praliner själva och håller hög kvalitet på råvarorna och använder inte tillsatser.

Jag har provsmakat 4 st chokladpraliner som butiksbiträdet ville att jag skulle prova.

1. Passionstryffel 2. Lakrits kola 3. Karamelltryffel 4. Kardemummatryffel

  • Den hjärtformade passionstryffeln smakade inte helt oväntat lite passionsfrukt och den var god. Jag som gillar syrligt skulle nog kunna tänka mig att den kunde varit ännu godare om den var lite syrligare.
  • Lakritskolan var riktigt god den också trots att jag inte gillar lakrits. Lakritssmaken kommer från muscavodosockret.
  • Karamelltryffeln var också god. Den var inte så söt som jag förväntade mig av ordet karamell. Inuti kulan fanns en god krämig fyllning.
  • Kardemummatryffeln var riktigt god med sin kardemummasmak. Spännande och exotisk!

Sammantaget var det mycket goda praliner med spännande smaker. Kul och spännande med nya smakupplevelser! Aladdin-askar vet man ju vad de smakar liksom... :-)

Till födelsdagspresent köpte jag en kartong med 20-30 praliner.

Vit kartong med sidenband för 250 kr.

Jag köpte också en påse med praliner till farsdagspresent som jag fick förmånen att smaka av också. Favoriterna var Hasselnötsgijanduja, mörk tryffel och svartvinbär/mjölkchoklad.

En påse med praliner för 130 kr.

Man får också en papperslapp med alla praliner, vad de heter och vad de innehåller. Det är trevligt, dock kunde den gärna vara lite tydligare bilder för vissa är svårt att se tyckte jag.

Papper med beskrivning av alla praliner.

Jag kan bara rekommendera er att prova chokladfabrikens praliner. Perfekt som en fin present eller som lite lyx till sig själv. För er som inte bor i Stockholm kan man beställa på chokladfabrikens hemsida.

Uppdaterat recept: Kokostoscakaka

Publicerad 2008-10-31 16:26

Nu har jag uppdaterat receptet på kokostoscakaka med nya bilder och mer detaljerad beskrivning.

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.

Tid: 1 timme

Kokostoscakaka
Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.

Prova gärna!

Nytt recept: Wienerstänger

Publicerad 2008-10-28 21:14

Jag har gjort ett nytt recept på wienerstänger.

Wienerstänger är goda klassiska småkakor som du bakar enkelt och rationellt med det här receptet.

Tid: 1 timme och 15 min varav 30 min i kylen och 15 min i ugnen

wienerstänger
Enkelt recept på klassiska wienerstänger som är småkakor gjorda på mördeg med hallonsylt och glasyr.

Prova gärna!

Himmelskt god Knäckäppelpaj

Publicerad 2008-10-19 04:59

Nu har jag uppdaterat receptet på knäckäppelpaj med en mer detaljerad beskrivning och steg-för-steg bilder.

Det här är verkligen en himmelskt god och knäckig äppelpaj som ni bara måste prova!

Tiden den tar att göra är ungefär en timme.


Supersmaskig knäckäppelpaj serverad med vaniljglass.

Servera den himmelskt goda knäckäppelpajen med vispad grädde, vaniljsås, vaniljglass eller kanelglass.

Köp stora påsar med frysta hallon

Publicerad 2008-10-15 21:59

Här är ett tips till alla er som tycker om hallon och inte har egna hallonbuskar i trädgården:

Köp stora 2,5 kg påsar. Dels blir det mycket billigare kilopris och dels är hallonen mycket större och finare än de små 200g-förpackningarna.

2,5 kg hallon av märket Oerlemans

Den här påsen som jag sett både på City Gross och Willys innehåller 2,5 kg hallon och den kostade 103 kr förra veckan, alltså 41,20 kr/kg.

Jämför det med de små förpackningarna på 200 g som brukar kosta minst 12 kr vilket ger ett kilopris på 60 kr, alltså nästan 50% dyrare! Och dessutom sämre kvalitet!

Jag öppnade påsen och hällde upp hallon på en tallrik: Här ser ni att det är bara stora fina hallon och nästan inga småbitar.

Efter att jag tinat dem såg de ut så här:

Hallon är gott till de flesta efterrätter tycker jag. Hallon och vispad grädde är en av mina favoriter som dessutom har lågt GI. Hallon och choklad är också en mycket fin kombination...

Här hittar du alla recept med hallon.

Uppdaterat recept: Chokladtårta

Publicerad 2008-10-12 11:05

Receptet på chokladtårta har uppdaterats efter att jag gjorde tårtan förra helgen. Den blev riktigt god faktiskt och nu finns bilder på tårtan och även detaljerade steg-för-steg-bilder som jag hoppas kommer till användning.

God chokladtårta med banan och grädde som fyllning.

Receptet kan varieras mycket. Man kan göra receptet bara på chokladbottnarna om man vill och sedan göra valfri fyllning och garnering. Dock är glasyren mycket god så prova gärna den.

Chokladtårtan tar ca 1 timme att göra om man räknar effektiv arbetstid. Det rekommenderas annars att göra den i god tid innan gästerna kommer, gärna dagen innan.

Tårtan håller sig i kylskåp upp till en vecka.

Läs hela receptet på Chokladtårta

Nytt recept: Vinbärskaka

Publicerad 2008-09-21 13:18

Jag har gjort ett nytt recept på vinbärskaka.

Vinbärskakan är mycket enkel att göra. Vinbärskakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad. Servera gärna med glass eller vispad grädde.

Tid: 35 minuter varav 25 minuter i ugnen

Vinbärskaka
Mycket god vinbärskaka - de syrliga vinbären blir goda i en söt kaka. Servera gärna med vispad grädde.

Prova gärna!

Idag när jag kom hem väntade dessa lådor från Årstiderna utanför dörren.

Lådor från Årstiderna utanför dörren.

Det var två lådor med ekologiska grönsaker och frukt och ett ekologiskt rågbröd.

Årstiderna är ett företag som leverar ekologisk frukt, grönsaker, bröd, fisk och även en del andra produkter hem till dörren. Utkörning sker 1 gång per vecka eller mer sällan om man vill det. De har olika lådor att välja bland t.ex. lantlådan och mixlådan som innehåller olika sorters ekologiska frukt och grönsaker.

Första lådans innehåll:

Purjolök, röda vinbär, gröna bönor, mangold, endiver, färsk vitkål, zucchini, äpplen, tomater, rödbetor, bananer.

Andra lådans innehåll:

Slätbladig persilja, majskolvar, zucchni, gurka, purjolök, ekbladssallad, morötter, broccoli, tomater, rädisor, gröna bönor.

Brödet är ett ekologiskt danskt osötat rågbröd utan tillsatser. Det är inte så stort volymmässigt men det är tungt och innehåller massa goda frön. Det är viktigt att jämföra pris per kilo när man tittar på vad bröd kostar om det ska bli en rättvis bedömning.

Osötat ekologiskt rågbröd. Mycket gott tycker jag. Det är ett väldigt tungt bröd som räcker länge.

Jag är ganska kräsen när det gäller bröd och jag brukar oftast baka mitt eget bröd. Jag smakade en skiva med leverpastej och det var riktigt gott! Detta bröd har verkligen hög kvalitet och är också nyttigt!

Nyhetsbrevet med 22 recept.

Det var väldigt fina och fräscha grönsaker och om man inte vet vad man ska göra med alla grönsaker så följer ett nyhetsbrev med som innehåller inte mindre än 22 recept och om inte det räcker finns ju internet. ;)

Gyllene Uttern ligger vid Gränna, utmed E4:an och där stannade vi till för att äta lunch.

Gyllene uttern är en ganska speciell byggnad sett både utifrån och inifrån.

Gyllene Uttern utifrån.

Det fanns två olika luncher att välja på för 139 kr. Det ena var varmrökt lax med dillstuvad potatis och det andra var läggklubba. Till lunchen ingick också en fin salladsbuffé.

Varmrökt lax med dillstuvad potatis

I den här lokalen satt alla lunchgäster. Gamla tavlor på väggarna, takmålningar och kristallkronor. Mycket trevligt faktiskt.

Lunchlokalen

En trappa ned finns det här mysiga lilla kapellet som tydligen är ett populärt ställe att gifta sig på.

Gyllene uttern är också ett hotell med de flesta rum med utsikt över vättern. De serverar också förutom luncher också fina middagar på kvällstid.

Och så här ser utsikten ut. Trots att det var väldigt dåligt väder när jag var där så ser man Visingsö.

Har ni vägarna förbi rekommenderar jag ett besök !

Saltgurka

Publicerad 2008-08-17 15:33

Färsksaltad saltgurka är bland det godaste jag vet. Det är enkelt att göra själv under den säsong när man har tillgång till ingredienserna.

Men saltgurka finns även i de flesta affärer i lösvikt, men det är mycket bättre att köpa i en hink med 1 kg saltgurka i tycker jag. De håller sig mycket bättre i sitt saltvatten och hinkarna är mycket billigare per kg. 

Problemet är bara att dessa hinkar inte verkar finnas att köpa utanför Östergötland och jag är inte där jätteofta. I Östergötland däremot finns de i nästan alla större affärer. Är det bara östgötarna som förstått hur gott det är med saltgurka? :-)

hink med saltgurka
Saltgurka från Kinda Gurka, köpt på City Gross i Mantorp utanför Linköping.

Saltgurka finns både som vita små gurkor som på bilden och gröna små gurkor s.k. västeråsgurka. De smakar likadant, men jag gillar ändå de vita bäst. Jag tror de vita är vanligast i Östergötland.

Tänk på att inte förväxla saltgurka med vintersaltad gurka eller smörgåsgurka. De har en helt annan smak. Saltgurka smakar inte ättika, den smakar salt och dill!

Saltgurka är godast på en smörgås med ett tjockt lager leverpastej och massor av skivad saltgurka ovanpå! Mums!

Hembakat - en trevlig receptsamling

Publicerad 2008-08-02 03:48

När jag var i 11-årsåldern så fick jag hemskickat några receptkort från något som hette Hembakat. När en kompis sedan började att prenumerera på dem så ville jag självklart också det och min mamma gick med på det. De här recepten gillade jag eftersom det var mycket bilder och tydliga beskrivningar. Jag och mina kompisar bakade olika bakverk ibland tillsammans och ibland bakade jag själv och ibland fick man fråga mamma om hjälp. Nästan alltid när jag hade skollov så bakade jag något ur dem. Jag minns hur kul det var när man öppnade de nya receptförpackningarna när de kom med posten.

Det här var i början av 90-talet och någon gång i mitten eller slutet av 90-talet så försvann Hembakat. Det kom istället något som hette Stinas bästa bakrecept som jag också prenumererade på en kortare tid.

Nu i dagarna så fick jag en sprillans ny pärm från Hembakat och ett gäng nya recept hemskickat. Upplägget är detsamma som tidigare att man prenumererar och får 12 receptkort med jämna mellanrum och om man vill kan man välja att få 3x12 receptkort varje gång istället. Det är fortfarande mycket fina bilder och tydliga beskrivningar på recepten.

Pärm, register och recept från Hembakat.

Några av recepten är faktiskt exakt samma som från mina gamla Hembakat-pärmar och några känner jag också igen från Stinas bästa bakrecept. Men de flesta recepten har jag inte sett tidigare.

En annan skillnad från gamla Hembakat är att det nu är ett recept per receptkort med en bild på framsidan och beskrivningen på baksidan och där finns även en del beskrivande bilder.

De här recepten från Hembakat använder jag fortfarande. Jag har två fulla pärmar och eftersom jag hade 2 kompisar som också prenumererade så fick vi tillsammans alla kort så jag kopierade från dem de jag inte hade som jag ville ha.

Tre förpackningar med 12 recept i varje.

En nackdel är annars att man inte får korten i nummerordning och att det finns väldigt många kort och vill man ha alla blir det väldigt dyrt. Å andra sidan håller dessa receptkort väldigt hög kvalitet. De är inspirerande och de är lätta att ta med sig till köket och de går att torka av om man spiller på dem.

En skillnad mot förr är förstås också att nu finns internet med tillgång till oändligt många recept helt gratis, så varför betala för dem? Dock säljs det ju kokböcker som aldrig förr så jag tror att de flesta liksom jag tycker om recept med fina bilder, tydliga beskrivningar och gärna upptryckta på tjockt papper som tål att man spiller på dem och går att torka av.

När jag tänker efter så har jag nog inspirerats väldigt mycket av Hembakat. Dels så fick jag upp intresset för bakning i unga år och sedan när jag byggde recepten.se så är det just detta med bilder och tydliga beskrivningar som jag försökt åstadkomma. Dock är det förstås stor skillnad på mina receptbeskrivningar och bilder jämfört med Hembakats då de verkligen har jättefina bilder och fina receptkort av tjockt papper i en fin pärm.

Min nya Hembakat-pärm.

Jag gillar verkligen papperskorten trots allt även om jag är en riktig datanörd som i princip spenderar all vaken tid framför en dator.

Uppdatering: Denna produkt verkar inte längre säljas.

Blåbärssäsongen är här!

Publicerad 2008-08-02 02:12

Nu finns det blåbär att plocka i skogen och det finns blåbär att köpa hyfsat billigt på de flesta torg. Själv köpte jag en liter för 35 kr vilket jag tycker är bra pris.

blåbär i literförpackning

Blåbär är goda att äta som de är. Jag brukar äta dem på filen till frukost. Det är gott och lyxigt!

blåbär på filen

Blåbär innehåller en massa nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler så de kan ätas med gott samvete.

Blåbär är också gott i pajer, muffins eller istället för sylt till pannkakor och våfflor. Vispad grädde och blåbär till ostkaka är inte heller så dumt.

blåbärspaj

Ett av mina populäraste recept är blåbärspaj, prova gärna den!

Mjölk = härdat fett med sockerlösning

Publicerad 2008-07-22 22:40

Får det lov att vara lite härdat fett med sockerlösning i kaffet? Det är nämligen det som man får när man väljer mjölk i kaffeautomaterna som finns på de flesta arbetsplatser i Sverige kan man läsa i dagens DN.

Jag tycker detta är vidrigt. Jag är riktigt glad att jag inte dricker kaffe alls och har därför aldrig druckit den mjölken. Men det är verkligen obehagligt att veta att alla konstgjorda produkter finns så nära omkring oss utan att vi ens vet om det.

Nytt recept: Ostkaka med keso

Publicerad 2008-06-18 01:59

Ett nytt recept har lagts till:

Recept på falsk ostkaka som man gör med keso till skillnad från äkta ostkaka då man använder ostlöpe och mjölk för att själv tillverka sin ostmassa.

Denna ostkaka är väldigt enkel och arbetsinsatsen är liten men den tar drygt en timme i ugnen så lite måste man planera. Smaken är mycket god men inte riktigt lika god som äkta ostkaka.

Tid: 20 minuters jobb + 70 minuter i ugnen


Mycket god och framförallt enkel ostkaka som du gör själv med detta recept. Ostkakan blir extra god om du även använder bittermandel.

Här hittar du receptet på Ostkaka med keso.

En god smulpaj med rabarber och jordgubbar

Publicerad 2008-06-08 18:21

Idag gjorde jag rabarberpaj med jordgubbar. En vanlig enkel smulpaj med rabarber och jordgubbar.

Jag gjorde den som i receptet men jag tog även kokosflingor i smuldegen och så använde jag råsocker istället för vanligt socker. Sedan testade jag att strö över lite kanel på ena halvan av pajen och det var gott det med fast man kände inte smaken så jättemycket.

Till rabarberpajen serverade jag vispad grädde. Jag köpte en annan sort när jag handlade sist: Milko med lång hållbarhet. Den tog ett par minuter längre tid att vispa än vanlig vispgrädde med normal hållbarhet men den smakade mycket bra till skillnad från mycket annan grädde med lång hållbarhet.

Jag gillar varken Arla eller Skånemejeriers vispgrädde med 36% fett med lång hållbarhet som har någon konstig besk bismak. Jag har köpt den grädden flera gånger och den smakar alltid likadant så det var inte bara ett dåligt exemplar. Dock känner man inte bismaken om man blandar grädden med något annat som har smak.

Uppdatering 2012: Efter att länge ha funderat på varför Arlas och Skånemejeriers grädde med lång hållbarhet har en konstig bismak fick jag svaret från en representant från Arla. Det beror på att grädden med lång hållbarhet pastöriseras till en högre temperatur. Bismaken är en bismak av kokt grädde. Smaken beror alltså inte på tillsatsen karragenan som ofta finns i dessa produkter. Nuförtiden köper jag alltid grädde med kort hållbarhet (ca 1 vecka) och inte heller denna Milko-grädde som jag ju annars tyckte var god när jag skrev det här.

Rabarberglass

Publicerad 2008-05-25 22:36

Rabarberglass är ett nytt recept som jag lagt till!

Mycket gott och enkelt recept på rabarberglass som du enkelt gör genom att smälta rabarber och blanda med en glass-smet. Bäst resultat fås med glassmaskin.

Tid: 15 minuters jobb och ca 20 min med glassmaskin eller 4 timmar i frysen


Rabarberglass serverad med mandelflarn. Gott och enkelt recept på glass med sötsyrlig smak.

Här hittar du det goda receptet på rabarberglass.

Kladdkaka

Publicerad 2008-05-03 00:42

Receptet på kladdkaka har uppdaterats med nya bilder på kladdkakan och dessutom steg för steg bilder hur man gör kladdkaka.

Sockermängden har minskats ner från 3 dl till 2,5 dl eftersom många kommenterat om det och jag har även provat själv och det blev bra. Fortfarande är förstås kladdkaka knappast nyttig men det är ju inte därför man gör kladdkaka. :-)

Jag undrar om inte kladdkaka är Sveriges mest bakade kaka? Många börjar baka den själva redan i 11-årsåldern (så gjorde även jag) och många fastnar redan då för den goda och lättbakade kakan. Anledningen till att kladdkaka är så populärt tror jag är för att den är så enkel att baka, väldigt svår att misslyckas med, det går snabbt och den innehåller sådana ingredienser som man oftast har hemma och som är billiga. Sedan, det viktigaste är ju att kladdkaka faller de flesta i smaken. En seg kladdig chokladtårta är det få som kan motstå...

kladdkaka
Kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladtårta. Mycket gott och uppskattat recept på kladdkaka!

Läs hela receptet på kladdkaka

Sedan finns förstås många varianter på kladdkaka med nötter, med banan, med äkta mörk choklad, med after eight med mera, med mera.

Själv tycker jag det är gott att servera vispad grädde och kanske några färska hallon till kladdkakan.

Vad tycker du om kladdkaka?

Gillar du kladdkaka? Vad är det bästa med kladdkaka tycker du? Vilket är ditt favoritrecept? Har du någon särskild variant som du gillar? Vilka är dina favorittillbehör?

Aldrig mera Big Pack Vaniljglass

Publicerad 2008-04-25 13:27

Big pack vaniljglass från GB har säkert de flesta ätit. Det är en vanlig sorts glass i frysdisken till ett överkomligt pris.

Jag tänkte här visa hur min glass såg ut efter 5 månader i frysen där glassen hade bäst före datum över 1 år framåt (juli 2009). Jag vill påpeka att det inte är något fel på min frys.

Det man kan se att den torkat ihop och det är ca 1-2 cm mellanrum mellan plastburken och glassklumpen.

Jag gjorde det intressanta experimentet med att låta glassen stå framme i ett dygn i rumstemperatur. Resultatet? Ja Glassklumpen såg ungefär likadan ut, kanske hade sjunkit någon centimeter och nu flöt glassen i ca ½ dl ljusgrön vätska på botten av plastburken. Äckligt!

Efter detta har jag bestämt för att aldrig mer äta sådan glass som inte heter gräddglass för vad är det egentligen för ingredienser i vaniljglassen? Läser man på burken innehåller den varken mjölk eller grädde utan istället vassleprodukter och en massa E-nummer som står för en massa olika tillsatser.

Själv har jag en glassmaskin och den kommer jag använda flitigt i sommar kan jag säga. Så mycket godare och hälsosammare än köpt glass. Sedan är det inte nödvändigt att köpa glassmaskin för att göra egen glass, men det blir ännu godare då. Recept på glass finns här och här kommer inom kort massor av nya goda glass-recept så fort jag hinner lägga upp dem!