Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nytt recept: Gaffelkakor

Publicerad 2010-04-28 14:21

Jag har gjort ett nytt recept på gaffelkakor.

Gott och enkelt recept på gaffelkakor, som är bland de enklaste kakorna du kan göra. Variera med havregryn eller kokosflingor.

Tid: 25 minuter, varav 10 min i ugnen

gaffelkakor
Gaffelkakor, goda och enkla småkakor.

Prova gärna!

Nytt recept: Havrekakor

Publicerad 2010-04-26 17:46

Jag har gjort ett nytt recept på havrekakor.

Goda, klassiska havrekakor som är superenkla att göra. Kakorna blir frasiga och knapriga tack vare havregrynen och även hjorthornssaltet bidrar till kakornas sprödhet. Kakorna blir trots sin enkelhet godare än man kan tro!

Tid: 35 minuter

havrekakor
Goda och frasiga, knapriga havrekakor.

Prova gärna!

Nytt recept: Fransk chokladtårta

Publicerad 2010-04-23 23:02

Jag har gjort ett nytt recept på fransk chokladtårta.

Mycket god och fin lyxig chokladtårta som smälter i munnen. Lika enkel att göra som en kladdkaka men godare och lyxigare med mycket choklad.

Tid: 40 min, varav 25 min i ugnen

Fransk chokladtårta
Fransk chokladtårta serverad med vispad grädde och hallon. Mums!

Prova gärna!

Gräddsås

Publicerad 2010-04-18 19:23

Receptet på gräddsås har uppdaterats med tydligare beskrivning.

Jag har även ändrat till 2 dl grädde och 2 dl mjölk som utgångspunkt. Men man kan ta vilka proportioner man vill.

Min rekommendation är att använda äkta vispgrädde. Tyvärr innehåller matlagningsgrädde en massa otrevliga tillsatser (läs på förpackningen) så jag har slutat köpa det och har tänkt att successivt ta bort den ingrediensen från alla recept.

Dessutom smakar vispgrädde bättre. Men tycker man att vispgrädde blir för fett kan man alltid ersätta en del av den mot mjölk eller vatten.

Tid: 10 min


Gräddsås

Testa gärna!

Uppdaterat recept: Sambal-kotletter

Publicerad 2010-04-07 12:59

Nu har jag uppdaterat receptet på sambal-kotletter.

Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!

Tid: 1 h och 45 min

Sambal-kotletter
Benfri karrékotlett serveras med kokt ris och gröna ärtor.

Prova gärna!

En ny assistent i köket

Publicerad 2010-03-19 16:22

Jag har fått en ny assistent i mitt kök!

...och inte vilken som helst!

En rosa assistent! :-)

assistent

Det här är en rosa assistent som heter just Assistent. Det är den gamla klassikern som Electrolux tidigare sålde i modern tappning.

Bunken rymmer 7 liter och motorn är väldigt stark. Gillar man att baka bröd är detta definitivt den bästa köksmaskinen på marknaden!

Men assistenten kan göra mer än att baka bröd. Det finns en massa tillbehör till den. Det som följde med min var en plastskål med dubbelvisp som kan användas till att göra t.ex. sockerkakssmet och vispa grädde.

assistent med dubbelvisp

Om man har gamla tillbehör till Electrolux-maskinen så fungerar de fortfarande. Jag testade några jag fått låna som är från 70-talet och det fungerade bra!

Maskinen kommer nu användas en hel del framöver och har nu fått en permanent plats i hörnet i mitt kök och kommer alltid stå framme och förgylla min tillvaro med den fina rosa färgen! ;)

Var kan man köpa assistenten?

Just nu säljs den rosa (och även ljusblå och ljusgrön) endast hos bagaren och kocken. Vit och svart finns att köpa även på andra ställen.

Mer information om assistenten och filmer finns på http://www.assistent.nu.

Våfflor

Publicerad 2010-03-18 13:00

Receptet på våfflor har uppdaterats med tydligare beskrivning och nya bilder steg för steg.

Ingredienslistan har uppdaterats med att man kan välja mellan antingen att ta 100 g smör eller 50 g smör och 0,5 dl vispgrädde. Dessutom har jag lagt till 0,25 tsk salt.

Frasvåfflor

Ett recept på frasiga och goda klassiska våfflor, frasvåfflor som är enkla att göra. Frasvåfflor innehåller inte ägg.

Tid: 30 minuter

frasvåfflor
Våfflor, klassiska frasvåfflor serverade med blåbär, hallon och grädde.

Här är mitt recept på våfflor.

Nytt recept: Minisemlor

Publicerad 2010-03-16 13:36

Jag har gjort ett nytt recept på minisemlor.

Mycket goda minisemlor! Perfekt för dig som tycker en vanlig semla är för stor eller vill äta mindre onyttigt. En minisemla är något mindre än hälften av en vanlig semla och innehåller därmed mindre än hälften av kalorier jämfört med en vanlig semla - men minst lika god!

Tid: 2,5 timmar

minisemlor
Mycket goda små söta minisemlor.

Prova gärna!

Nytt recept: Champinjonsoppa

Publicerad 2010-03-13 12:30

Jag har gjort ett nytt recept på champinjonsoppa.

En äkta champinjonsoppa utan tillsatt buljong som får sin goda champinjonsmak av den stora mängden champinjoner. God och matig soppa!

Tid: 15 minuter

champinjonsoppa
Mycket god och äkta champinjonsoppa med mycket champinjoner!

Prova gärna!

Tacopaj

Publicerad 2010-03-03 16:45

Receptet på tacopaj har uppdaterats med nya bilder och beskrivning.

Receptet innehåller flera olika varianter på pajdeg, för den hälsomedvetne med mera fullkorn och lägre GI, samt vanlig pajdeg med vanligt vetemjöl.

Nu kan man även använda färdigköpt tacokrydda eller också blandar man ihop kryddorna själv enligt receptet.

Vill man undvika tillsatser och socker så bör man blanda sina kryddor själv.

Den här tacopajen är riktigt god och har fått mycket beröm av mina gäster!

Tid: 1 timme

tacopaj
Tacopaj.

Följ bara receptet och titta på de förklarande bilderna för ett lyckat resultat.

Philips Robust Challenge - Heja Sverige!

Publicerad 2010-02-18 16:25

Philips anordnade en tävling med 4 kockar från Sverige, Danmark, Finland och Norge. Tävlingen gick ut på att på endast 20 minuter utan att veta råvarorna innan tillaga en varmrätt, en dessert och en juice. Kockarna hade tillgång till Philips nya maskiner ur Robust-serien; elvisp, stavmixer, juicemaskin, mixer och matberedare. Därutöver hade de en grill från Philips.

philips robust kollektion

Philips Robust köksmaskiner. Från vänster: Matberedare, elvisp, mixer, stavmixer och juicemaskin.

Varje kock fick även ha med sig en nationell ingrediens. Sverige hade löjrom, Danmark hade kål, Finland hade pärlhöns och Norge hade lax.

Melker Andersson

Melker Andersson, Sverige

Sverige representerades av Melker Andersson som äger och driver 7 restauranger i Stockholm och Åre. Han har även vunnit ett antal kocktävlingar och medverkat i TV och gett ut kokböcker. Danmark representerades av Carsten Olsen som driver restaurangen Den skallige kocken på Tivoli i Köpenhamn och även han har gjort matlagningsprogram i TV liksom den finske kocken Henri Alén. Den norske kocken var en ersättare som hade fått hoppa in med kort varsel och vi fick tyvärr ingen information om honom.

Carsten Olsen

Den danske kocken Carsten Olsen.

Kockarna arbetade på under sina 20 minuter men var ändå hyfsat avslappnade och kunde svara på frågor under tiden, särskilt den finska kocken som även hann med att skämta lite om Sverige och Finland.

Henri Alen

Henri Alén från Finland

Efter 20 minuter hade gått så var alla inte riktigt klara. Sverige var snabbast, därefter Finland, Danmark och helt klart sist låg Norge som inte alls hunnit med desserten som blev klar först ca 10 minuter senare.

Finsk och norsk mat

Den finska och norska varmrätten. Den finska pärlhönsen var mycket goda liksom den norska laxen!

Sedan var det dags för provsmakning och allting var väldigt gott måste jag säga, men allra godast var Sveriges! Dock fick vi deltagare från Sverige inte rösta på Sverige utan vi fick endast betygsätta grannländernas verk i tre kategorier; utseende, smak och nationell touch. Dock kan jag tycka att de kockar som inte blev klara i tid borde fått minuspoäng eller bli diskade eftersom trots allt den korta tiden på 20 minuter var en stor del av tävlingen. Att då bli klar 10 min senare, då har man misslyckats med uppgiften. Även om resultatet blev väldigt bra så är det orättvist mot de andra kockarna.

Sveriges mat

Melkers och Sveriges varmrätt och dessert. Marulk och desserten var kryddad med kanel. Mycket gott!

Efter att resultatet summerats så segrade den svenske kocken Melker Andersson! Stort Grattis och välförtjänt seger! Eftersom rätt kock och land vann så gjorde det ju inte heller så mycket att den norske kocken drog över tiden! ;)

Vinnaren

Den värdiga vinnaren Melker Andersson, Sverige.

Philips Robust

Philips Robust är en ny serie med köksredskap från Philips som är rejäla och hållbara - inget slit och släng. Philips ger upp till 15 års garanti på motorerna och 3-5 års garanti på produkterna. De är designade i svart-grå metall och plast. De är rejäla, t.ex. så är elvispens motor på 360W och klarar upp till 1,3 kilo deg.

elvisp

Philips elvisp som jag hoppas kunna byta ut min gamla trotjänare mot. Den utlovades vara riktigt snabb.

Produkterna börjar säljas i mars.

Nytt recept: Chokladpannacotta

Publicerad 2010-02-14 15:22

Jag har gjort ett nytt recept på chokladpannacotta.

Pannacotta är en av de enklaste desserterna men ändå väldigt god och läcker! Det här receptet på chokladpannacotta görs enkelt med kakao.

Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen

chokladpannacotta
Chokladpannacotta garnerad med färska hallon. Mycket gott!

Prova gärna!

Thailändsk matlagning hos Santa Maria

Publicerad 2010-02-05 01:47

Jag blev inbjuden genom tastecasting till en thailändsk matlagningskväll hos Santa Maria.

Det var en mycket trevlig kväll som började med en god fördrink med mango och ingefära.

Sedan fick vi under tiden vi smakade på olika saker en mycket intressant presentation av det thailändska köket bland annat från produktchefen för det thailändska köket på Santa Maria.

thai matlagning presentation

Till vänster ses en del av presentationen och till höger den trevliga kocken.

Därefter fick vi närmare studera tillagning av wok med de färdiga kryddblandningarna som förstås är mycket enkelt. Jag har ju provat dessa hemma själv tidigare, så att det är enkelt kom inte som någon överraskning och inte heller att det smakade bra! ;)

thai matlagning friterade nudlar och wok

Till vänster ses en wokrätt och till höger friterade glasnudlar.

Vi fick även se hur fritering av nudlar gick till och hur det smakade! Man stoppar ner glasnudlar i en fritös i ca 5 sekunder och sen tar man upp det. Det blir som änglahår och smakar krispigt och flottigt. Inte så nyttigt kanske men lite kul.

Det som jag gillar med Santa Maria är att de har ett brett sortiment med produkter både för den som själv vill laborera i köket och för den som bara snabbt vill slänga ihop sin mat.Några av mina favoritingredienser är röd curry och chipotle paste.

För den som vill äta enligt GI eller vill äta mat utan tillsatser så rekommenderas att läsa innehållsförteckningen. Santa Maria har produkter både med och utan socker, fullkornsalternativ och produkter med och utan tillsatser. Oystersåsen innehåller en mängd olika tillsatser medan några av de flytande kryddblandningarna för wok endast innehåller en tillsats. I kategorin tillsatsfritt vill jag särskilt rekommendera extra creamy coconut cream som är både tillsatsfri, innehåller äkta kokosnöt (och inte extrakt) och dessutom mycket godare än vanlig kokosmjölk. Den må vara något fetare för den som tänker på det men blanda den bara med vatten i så fall. Även röd currypasta är helt tillsatsfri liksom många andra kryddblandningar.

thai dessert

Thailändsk efterrätt: Mango Sticky Rice

Kvällen avslutades med en efterrätt med sticky rice blandat med socker och salt, mango och kokosmjölk blandat med kokosmjölk.

Om du vill ha recept på thailändsk mat går det att hitta hos Santa Maria annars finns en receptfolder i de affärer med Santa Marias thailändska sortiment med alla enkla recept vi fick smaka!

thai sortiment

En del av Santa Marias sortiment.

Tack till Santa Maria och Tasecasting samt alla andra trevliga deltagare för en trevlig kväll!

Nytt recept: Nötchokladrutor

Publicerad 2010-02-03 12:45

Jag har gjort ett nytt recept på nötchokladrutor.

Mycket goda mjuksega chokladkakor med goda knapriga nötter som är enkla att göra med detta recept. Nötchokladrutorna går snabbt att göra och de brukar ha strykande åtgång!

Tid: ca 40 minuter

nötchokladrutor
Mycket goda och enkla nötchokladrutor som går snabbt att göra.

Prova gärna!

Nytt recept: Varm choklad

Publicerad 2010-01-31 14:40

Jag har gjort ett nytt recept på varm choklad.

Att göra egen varm choklad är superenkelt och mycket godare än att använda oboy. Dessutom smakar den egna mycket mer choklad och mindre sött och man slipper alla tillsatser som finns i oboy.

Tid: 5 minuter

varm choklad
Mycket god varm choklad, här serverad med vispad grädde och siktad kakao.

Prova gärna!

Nytt recept: Chokladgodis

Publicerad 2010-01-30 14:13

Jag har gjort ett nytt recept på chokladgodis.

Mycket gott och enkelt recept på chokladgodis med strykande åtgång!

Tid: 30 minuter och 2-4 timmar för att stelna

chokladgodis
Mycket gott och enkelt chokladgodis som smakar söt len choklad. Variera med nötter eller mandel.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Havreflarn

Publicerad 2010-01-22 20:09

Nu har jag uppdaterat receptet på havreflarn med nya bilder steg för steg!

Tunna knäckiga havreflarn. Ett mycket enkelt recept som går snabbt att göra!

Tid: 20 minuter

havreflarn
Goda spröda havreflarn. Doppa i choklad eller servera naturell.

Prova gärna!

Pasta med skinksås

Publicerad 2010-01-21 16:42

Receptet på pasta med skinksås har uppdaterats med nya bilder och tydligare beskrivning.

Pasta med skinksås är ett snabbt och enkelt recept. Skinksåsen gör du under tiden pastan kokar.

Tid: 15 min

pasta med skinksås
Pasta med skinksås - enkelt och gott!

Fläskpannkaka

Publicerad 2010-01-20 10:39

Receptet på fläskpannkaka har uppdaterats med förenklad receptbeskrivning och steg-för-steg-bilder.

Fläskpannkaka är ett klassiskt recept på svensk husmanskost.

Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen

fläskpannkaka