Bloggens startsida

Susannes matblogg

Sushi Kokbok

Publicerad 2011-12-22 16:03

Det har kommit en ny kokbok med recept på sushi och andra japanska specialitéer.

Boken heter "Sushi och andra japanska läckerheter" och författaren är Robert Melin som länge jobbat med japansk mat.

sushi kokbok

Förutom recept och beskrivande bilder på olika moment som t.ex. hur man gör sushirullar, finns även information om vilka redskap man behöver, ingredienser och sake.

Nytt recept: Pepparkakssnittar

Publicerad 2011-12-21 17:21

Jag har gjort ett nytt recept på pepparkakssnittar.

Goda kakor med pepparkakssmak som är superenkla att göra och går fort. Precis som kolakakor fast med pepparkakssmak.

Tid: ca 45 min varav 17 min i ugnen

pepparkakssnittar
Pepparkakssnittar - goda kakor med pepparkakssmak. Snabbt och enkelt recept.

Prova gärna!

Ny kokbok för Lergrytor - Stekar & Långkok

Publicerad 2011-12-20 12:40

Nu finns en ny kokbok med recept på stekar och långkok för dig som har en lergryta! Författaren är Frederik Zäll.

Massor av goda recept och fina bilder:

kokbok uppslag

Varje uppslag innehåller receptet på vänster sida och bild på höger sida.

Kokboken är inbunden och har ett band som man kan använda som bokmärke.

Bra presenttips till den som har en lergryta!

Lussekattsmix

Publicerad 2011-12-17 16:28

Då har det dykt upp ännu en totalt onödig mix i affären, precis som våffelmix är denna lussekattsmix dyr och onödig.

Lussekatter mix

Till att börja med innehåller mixen endast 0,25 g saffran vilket är hälften så mycket saffran som ingår i ett standardrecept på Lussekatter.

Dessutom ingår inte ägg, smör eller kvarg.

Istället för vanlig jäst ingår torrjäst och det kan man förstås spara lite tid på men det kan man ju även använda när man bakar själv utan mix.

Jag kan hålla med om att man kanske sparar max 10 minuter på denna mix men då ska man komma ihåg att lussekatter ändå är ett bakverk som tar minst 2 timmar att göra varav effektiv arbetstid ändå är en timme. Så 10 minuter på en timme är inte mycket tidsbesparing. Dessutom när lussekatterna inte blir lika goda p.g.a. sämre råvaror och framförallt mindre saffran så känns inte denna tidsbesparing särskilt viktig.

Sedan kommer vi till priset på denna mix som är 30 kr i min ICA-affär. Den enda dyra ingrediensen är saffran men eftersom det ingår så lite och de garanterat inte valt den dyraste sortens saffran så kostar saffranet mindre än 7 kr. Resten är mycket billiga råvaror så uppskattningsvis är paketets innehåll inte värt mer än 10 kr.

Varför finns då denna mix i affären om vi inte behöver den? Ja svaret är förstås att detta är ett mycket enkelt sätt för Kungsörnen/Lantmännen att tjäna rejält med pengar. Råvarorna i paketet kostar endast ca 10 kr för oss att köpa i affären men paketet säljs för 30 kr. Min slutsats är att behovet av denna mix är påhittat av Lantmännen för att de ska tjäna mera pengar.

Så klart är det väldigt tacksamt för Lantmännen att göra mixer för bakverk som i de allra flesta fall fortfarande får en god smak trots sämre råvaror.

Det är ju tyvärr ingen stor utmaning att tillverka något som blir gott när det innehåller mycket socker och fett. Så jag tvivlar inte på att lussekatter bakade med denna mix blir goda MEN hembakade lussekatter med bättre råvaror (mer saffran, ägg, kvarg) blir ännu godare och saftigare till ett billigare pris!

Annars har Lantmännen många bra produkter i sitt sortiment, jag gillar Lantmännen, men just dessa färdiga mixer som i de flesta fall är totalt onödiga vill jag verkligen varna för!

Så min rekommendation: Köp INTE!!

Appnyheter Poworkout

Publicerad 2011-12-05 13:05

Som ni kanske redan vet så utvecklar jag även Poworkout - träningsappar för iPhone/iPad och Android tillsammans med Caroline Nilsson.

Snart kommer den tredje appen: Poworkout Stretch till iPhone/iPad och snart släpps nu finns även Poworkout Trim & Tone för Android.

Poworkout Stretch innehåller 60 färdiga stretchprogram bl.a. kontorsstretch, stretch efter träningspass som t.ex. löpning, golf, dans etc.

Nu förra helgen så var Poworkout Trim & Tone med i en bilaga till Göteborgsposten!

GP Bilaga framsidan
GP appar lista
GP Poworkout

Mycket trevligt! :)

Läs gärna mer om mina träningsappar.

/Susanne

Recept steg för steg lanseras

Publicerad 2011-12-04 15:11

Tappar du ibland bort var du var någonstans i receptbeskrivningen? Undrar du hur maten eller bakverket ska se ut längs vägen?

En ny vy: Recept-steg-för-steg

Idag har en ny vy för "recept steg-för-steg" lanserats på recepten.se. Steg for steg

Recept steg-för-steg

knappen

Klicka på knappen för att öppna steg-för-steg-vyn.

Mobilt format

Denna vy finns även i mobilt format.

Mobilt

Börjar med några recept

Observera att denna knapp/länk inte finns på alla recept ännu utan jag tänkte prova några stycken recept först och se vad ni tycker. Alla de nyaste recepten på första sidan har denna funktion, t.ex. Saffranspannacotta.

Om ni gillar detta så kommer även övriga recept få den nya steg-för-steg-vyn!

Synpunkter

Så nu vill jag gärna höra vad ni tycker! Bra? Meningslöst? Förbättringsförslag?

Alla synpunkter tas tacksamt emot. Skriv en kommentar här nedan eller kontakta mig,

/Susanne

Har köpt glass alltid varit mjuk?

På 80-talet när jag var liten så var den köpta glassen mycket hårdare än idag. Minns hur man böjde sönder skedar när man skulle gräva i glasspaketen och man fick skrapa kanterna för att få loss "smulor" av glassen.

Jag minns också att ett 2-literspaket verkligen var massor av glass som räckte i flera veckor.

Men nuförtiden är det inte så. Glassen man köper är mjuk och den tar slut fort!

Vad innehåller köpt glass egentligen?

Så vad är då skillnaden? Jo idag innehåller köpt glass inte så mycket äkta råvaror, den innehåller också mycket mera luft och ofta en del kemikalier som "mjukgörande medel" och diverse andra e-nummer. En del billiga glassorter innehåller varken grädde eller ägg.

Så 2 liter glass i affären idag kanske väger uppskattningsvis ungefär lika mycket glass som 1 liter väger om man gör själv eller den man köpte på 80-talet. Det är bara att jämföra vikten på glasspaketen. Stor skillnad.

Jackpot för glassleverantörerna

Detta är förstås en stor vinst för glassleverantörerna som kan sälja mindre vikt råvaror av sämre kvalitet till samma eller högre pris och folk blir glada för de får mjuk glass som är lätt att ta.

Hemmagjord, fryst glass är hårdare men också godare

MEN, glädjande nog, alla som jag bjuder på hemgjord glass brukar säga att det är den godaste glass de ätit! Då brukar jag svara; ja det är det här som är glass. Äkta glass smakar så! :)

Så när du gör egen hemmagjord glass och fryser in den så blir den hård. Det är inget fel. Det är den köpta mjuka glassen som är konstig! Glöm inte det! :)

Dock så är nygjord glass i glassmaskin väldigt mjuk och god och det brukar ytterst sällan bli någon glass över som jag kan frysa in. ;)

Hemmagjord glass

Tips för att få fryst hemmagjord glass mjuk

Låt den hemmagjorda glassen stå framme en stund, kanske 1-2 timmar i kylen eller en halvtimme i rumstemperatur. Då blir den mjuk och fantastiskt god!

Lycka till med glasstillverkningen!
/Susanne

Nytt recept: Saffranspannacotta

Publicerad 2011-11-28 14:46

Jag har gjort ett nytt recept på saffranspannacotta.

Ljuvligt god och krämig pannacotta smaksatt med saffran. Servera saffranspannacotta till dessert till advent, lucia, jul eller nyår.

Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen

saffranspannacotta
Saffranspannacotta, garnerad med lingon.

Prova gärna!

Nytt recept: Ugnsstekt kalkonfilé

Publicerad 2011-11-22 15:24

Jag har gjort ett nytt recept på ugnsstekt kalkonfilé.

Ugnsstekt kalkonfilé är superenkelt att göra och köttet blir saftigt och gott och passar till det mesta. Servera med grönsaker, en god sås och t.ex. kokt ris.

Tid: 60-90 minuter varav 5 minuters jobb

ugnsstekt kalkonfilé
Ugnsstekt kalkonfilé.

Prova gärna!

Nytt recept: Auberginegratäng

Publicerad 2011-11-16 17:52

Jag har gjort ett nytt recept på auberginegratäng.

En mycket god och enkel vegetarisk gratäng från det franska köket. Servera den gärna till kött eller fågel eller på buffébordet. Gratängen är även utmärkt för den som följer dieter som GI och LCHF. Gör gärna dubbel sats!

Tid: 40 min varav 15 min i ugnen

auberginegratäng
Auberginegratäng, en god vegetarisk gratäng.

Prova gärna!

Nytt recept: Jordgubbskaka

Publicerad 2011-09-12 17:12

Jag har gjort ett nytt recept på jordgubbskaka.

Mycket god mjuk och saftig kaka med jordgubbar. Smaken av citron tillsammans med jordgubbarna blir riktigt gott i denna goda jordgubbskaka.

Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen

jordgubbskaka
Mjuk och saftig jordgubbskaka serverad.

Prova gärna!

Nytt recept: Rågsurdegsbröd

Publicerad 2011-09-09 13:51

Baka med surdeg. Här är ett superenkelt recept på rågsurdegsbröd.

Jättegott och jätteenkelt surdegsbröd av råg som inte behöver knådas. Perfekt om man är nybörjare på surdeg! Det här brödet är verkligen enkelt att lyckas med!

Tid: 12-14 timmar varav 20 minuters jobb

rågsurdegsbröd
Rågsurdegsbröd, ett väldigt gott surdegsbröd.

Prova gärna!

Nytt recept: Rågsurdeg

Publicerad 2011-09-08 16:36

Börja baka med surdeg! Efter att ha misslyckats ett par gånger själv så har jag nu skrivit ett recept som bör vara nästan omöjligt att misslyckas med!

För att kunna baka med surdeg så behöver du starta en surdeg. Denna surdegsstart behöver du bara göra en gång om du sedan tar hand om din surdeg. Den här receptet på surdegsgrund av råg är enkelt och kräver inte mycket jobb.

Tid: 1,5 dygn, varav 20 minuters jobb

rågsurdeg
Rågsurdeg.

Här är receptet på rågsurdeg.

Nytt recept: Citronmarängpaj

Publicerad 2011-09-07 14:49

Jag har gjort ett nytt recept på citronmarängpaj.

Mycket god citronmarängpaj med syrlig citronkräm och sött marängtäcke - en fin smakkombination. Enkelt och bra recept där det inte blir några äggulor eller äggvitor över.

Tid: 1 timme och 45 min varav 1 timme i ugnen

citronmarängpaj
Citronmarängpaj är en sötsyrlig paj med citronkräm och marängtäcke.

Prova gärna!

Bestulen på bilder och recept

Publicerad 2011-08-25 01:10

När jag av en slump laddade ner en app vid namn Svenska köket gjorde jag den chockartade upptäckten att alla receptbilder i den är mina!

Inte nog med det. De säljer alla mina recept med mina bilder i mina kategorier för 7 kr per kategori! De har även bemödat sig med att ta bort copyrightsymbolen på mina bilder.

Så efter att värsta chocken lagt sig så har jag kollat upp det hela och det verkar vara ett Vietnamesiskt företag som ligger bakom appen och de verkar ha satt detta i system för det finns liknande appar för andra länder. Säkert är allt material stulet där också.

Så jag har kontaktat Apple angående detta och hoppas nu att de agerar så fort som möjligt!

Tills dess, vad ni än gör - köp inga recept i appen Svenska Köket. Alla recepten finns ju dessutom gratis här på recepten.se eller i mina receptappar.

Uppdatering 2011-09-01

Jag har fått svar från Apple. Jag har fått ett ärendenummer och de har kontaktat utvecklaren:

  • Developer: vPoint
  • Provider: Viet Point Technology Joint Stock Company
  • App Title: Svenska Köket
  • Apple ID: 438669751

Uppdatering 2011-09-05

Efter att ha mejlat fram och tillbaka med representanten för det Vietnamesiska företag som säljer appen Svenska Köket som stulit mina recept och bilder, så har nu appen tagits bort av det Vietnamesiska företaget.

Representanten för det Vietnamesiska företaget skyllde på sin Content Provider men tog efter några mejl fram och tillbaka bort appen. Därefter såg jag att de även lagt till stulna bilder och recept från en annan svensk receptsajt. Fortfarande kunde även de som redan laddat ner appen köpa mina recept då de låg kvar på deras server och kunde köpas med In App Purchase. Efter ytterligare några mejl fram och tillbaka där jag bland annat förklarade Copyrightlagarna som gäller så togs även mina recept bort därifrån och även de andra recepten från den andra svenska receptsajten.

Nu återstår att se om Apple också svarar och om jag får någon ekonomisk ersättning eller inte. Apple har fått en kopia av alla mejl som gått mellan mig och det vietnamesiska företaget så de ser alltså allt som vi skrivit.

Suck vad man blir trött på sånt här som tar massa tid och suger energi. Nu har jag massor att jobba ikapp! :/

/Susanne