Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 2

Ella’s kitchen lanserar nu nya maträtter för bebisar från 7 månader i klämmis-förpackning.

Det är:

  • Beef Stew
  • Mexican Chicken
  • Veggie Risotto
  • Veggie lasagne

Ella's kitchen maträtter i klämmis-förpackning

Det som jag gillar med dessa är att de är ekologiska och utan tillsatser (varken tillsatt salt, socker eller e-nummer). Såväl grönsaker som kött är ekologiskt.

Förpackningen är klämmisar, alltså samma sorts förpackning som smoothies, alltså mycket smidiga att ha med sig när man t.ex. är ute på promenad eller andra utflykter.

Det enda problemet med klämmisar är kanske att barnet förväntar sig att det ska vara en söt smoothie och inte mat som kommer ut.

Sophia kommer få äta dessa när hon blir 7 månader, alla utom en sort - lasagne eftersom den innehåller gluten i form av durumvete, nu är det bara 5% av innehållet som innehåller pasta men jag vill ändå vara försiktig med gluten för att motverka risken för glutenintolerans åtminstone tills hon är 1,5 år. (Ja det är tvärtemot livsmedelsverkets råd och det är bedrövligt att de ger spekulativa råd.)

Philip har smakat och tyckte om dem, han tycker iofs om nästan all mat. 😊

Så prova gärna!
/Susanne

Funderar på växthus

Publicerad 2017-04-09 18:36 i Odling 

Efter förra årets odlingssäsong som var min första fick jag mersmak för odling men känner att jag vill ha en bättre plats för mina odlingar än balkongen som blev överfull och så behöver jag ha automatisk bevattning.

Så därför börjar vi nu planera för växthus. Eftersom växthus dessutom är fina och trevliga om man köper ett tillräckligt stort så att man kan sitta i det också så får det ju dubbla funktioner.

Nu har vi inte den största tomten men hoppas kunna klämma in ett växthus på ca 12-15 kvadratmeter. Då kan man både odla och sitta i det.

Familjen på utflykt
Jag och barnen utanför Willab Garden.

Vi gjorde en utflykt till Willab Garden i Bromma och tittade på deras utställning. Butiken och utställningen ligger i ett tråkigt industriområde (Ulvsunda, nära Bromma flygplats) men när vi väl kom in så var det en väldigt fin miljö inomhus.

Willab Garden Bromma
Willab Garden i Bromma.

Vi passade på att prata med ett par säljare och bombarderade dem med frågor och fick många bra svar! Det finns ju ett enormt utbud minst sagt och många val man måste göra.

Växthus Green house på Willab Garden
Växthuset Green house på Willab Garden.

De har verkligen en fin och inspirerande utställning med mycket fin inredning i växthusen. Man får verkligen säga att de är duktiga på att marknadsföra sina produkter. Även deras kataloger och på hemsidan har de ju mycket fina och inspirerande bilder.

Inredning i växthus
Mycket fin inredning i växthusen på utställningen på Willab Garden.

Vi kommer dock inte att hinna få upp växthuset inför årets odlingssäsong men vi hoppas att det kanske går att få upp till hösten. Då har vi sommaren på oss att göra grunden som tyvärr inte är helt okomplicerad med en del berg i vägen som måste spräckas bort.

Men det betyder också att jag även har sommaren på mig att fundera över hur växthuset ska inredas med hyllor och odlingslådor. Finns mycket att fundera på! Det blir till att kolla mycket på hur andra har gjort. Alla tips tas tacksamt emot!

I växthuset har jag tänkt att odla sådant man äter som tomater, gurka, paprika, chili m.m. I år blir det bara en mindre odling på balkongen. Mer om detta senare!

Uppdaterat recept: Guacamole

Publicerad 2017-03-31 13:59 i Nyheter 

Nu har jag uppdaterat receptet på guacamole med nya bilder!

Guacamole är en len grön röra med lite sting. Huvudingrediensen är avokado som är både gott och nyttigt.

Guacamole är mycket gott som tillbehör till kött, fisk och fågel.

Guacamole går snabbt att göra i en mixer, klart på 10 minuter!

Guacamole

Start av årets grillsäsong

Publicerad 2017-03-27 12:49 i Tips  Säsong 

Nu äntligen var det dags för mig att dra igång årets grillsäsong! Det blev favoriten - grillade karrékotletter (fyndade för 40 kr/kg på ICA, naturligtvis svenskt kött).

Självklart kan man grilla året runt och ibland grillar jag även på vintern men det är lite kallt att stå ute så det brukar inte bli så ofta.

Checklista inför grillsäsongen för gasolgrill

  1. Gör en rejäl rengöring av grillen om du inte redan gjort det.

    Plocka ur gallret. Skrapa med en liten kniv och skrapa bort alla gamla rester av fett m.m. Om du har en högtryckstvätt kan du använda den för att spola (nästan) rent. Spola även rent gallret med högtryckstvätt (använd annars diskmedel och diskborste).

  2. Kontrollera att det inte är sprickor i gasolslangen. Om det finns sprickor - köp en ny innan du börjar grilla! Nya slangar brukar finnas att köpa på byggvaruhus, annars kan man beställa på nätet (kostar några hundra kronor).

    Torr och sprucken gasolslang
    Närbild sprickor gasolslang
    Så här såg min slang ut nu efter vintern, torr med sprickor - dags att byta!

    Så jag bytte till en ny gasolslang:

    Gasolgrill med ny gasolslang
    Grillen har nu fått en gasolslang!

  3. Ta såpvatten och stryk på skarvar och gängor på alla anslutningar mellan grill och gasolslang. Om det bubblar så läcker det gasol, vilket det inte får göra. Om det inte bubblar så är grillen klar att börja grilla med!

Årets första grillning

Efter rengöringen och gasolslangbytet så kunde jag äntligen börja grilla mina karrékotletter. Jag grillade även 2 st zucchini i skivor (samma tid som karrékotletterna d.v.s. ca 3-4 minuter per sida).

Grillar karrékotletter och zucchini
Grillning av karrékotletter och skivor av zucchini.

Grillade karrékotletter serverade med klyftpotatis
Grillade karrékotletter.

Här är resultatet av min första grillning: Grillade karrékotletter med klyftpotatis, grillade skivor av zucchini och chilisås. Superenkelt och supergott!