Bloggens startsida

Susannes matblogg

Recept: Potatismos

Publicerad 2018-11-27 12:37

Det var länge sedan jag gjorde potatismos faktiskt, så länge sedan att jag glömt bort hur gott det faktiskt är. Men nu så vet jag och jag har också uppdaterat receptet på potatismos med nya bilder och tydligare beskrivning.

Så nu kan du också tillaga potatismos på det gamla hederliga sättet. Gör ditt eget hemlagade mos så vill du aldrig mera ha pulvermos eftersom det hemgjorda moset är mycket godare!

Det passar till det mesta som t.ex. fiskgratäng eller köttbullar.

Tidsåtgång: 25 min

potatismos
Hemlagat potatismos är mycket godare än pulvermos.

Prova gärna mitt recept på potatismos.

Nytt recept: Fiskgratäng

Publicerad 2018-11-26 14:46

Hej på er! Hoppas helgen varit bra! Själv har jag varit iväg på en liten resa med familjen, vi var på ett fantastiskt trevligt kalas! Nu är det snart första advent och den här veckan ska jag baka en massa har jag tänkt och de recepten, om de blir bra, kommer jag publicera framåt helgen och nästa vecka.

Nu i början av veckan blir det lite maträtter som jag gjort nyligen. Det har blivit rätt mycket bakverk ett tag så det är väl hög tid för lite nya recept på maträtter!

Förra veckan gjorde jag ett nytt recept på fiskgratäng med dill och räkor.

Ljuvligt god klassisk fiskgratäng med torsk, räkor och dill som är oerhört enkel att göra med detta recept. Servera gärna med potatismos.

Tidsåtgång: ca 30 minuter

fiskgratäng
Fiskgratäng med dill och räkor.

Prova gärna mitt recept på Fiskgratäng.

Ha en fin vecka!
/Susanne

Uppdaterat recept: Knäck

Publicerad 2018-11-24 10:01

Nu har jag uppdaterat receptet på knäck.

Knäck är kanske vårt mest klassiska julgodis. Att koka knäck är för många en tradition att göra till första eller andra advent.

Tidsåtgång: 1 ½ timme

knäck
Mycket god knäck.

Prova gärna mitt recept på Knäck.

Nytt recept: Amerikanska pannkakor

Publicerad 2018-11-18 11:34

Jag har gjort ett nytt recept på amerikanska pannkakor. Skillnaden mellan dessa och vanliga svenska klassiska pannkakor är ganska stor, både pannkakssmeten och stekningen skiljer sig åt. De amerikanska är mindre och högre med en stekt yta men fluffiga inuti och smaksatta med vanilj och lite socker.

Man kan steka amerikanska pannkakor antingen i en vanlig stekpanna eller i en plättlagg.

Jättegoda att servera till en lyxig frukost, mellanmål eller dessert.

Tidsåtgång: 45 minuter

amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor serverade med blåbär och hallon.

Har du inte provat dessa än så gör det! Det är kul att prova olika varianter och se vilken skillnad det blir trots att mycket är likt vanliga pannkakor.

/Susanne

Recept: Lussekatter

Publicerad 2018-11-17 07:10

Nu är det snart jul igen och jag har uppdaterat receptet på goda, luftiga, mjuka och saftiga lussekatter.

Passa på att baka redan nu och frys in dem så har du lussekatter som kan tas fram när det passar.

Tidsåtgång: 2 timmar

lussekatter
Mycket goda och saftiga lussekatter.

Prova gärna mitt recept på Lussekatter.

Nytt recept: Pannkaksmuffins

Publicerad 2018-11-15 14:42

Jag har gjort ett nytt recept på pannkaksmuffins.

De blev oväntat goda faktiskt och hela familjen tyckte om dem. Barnen tyckte de var jättegoda!

Det är nästan samma smet som pannkakor men istället häller man smeten i en muffinsplåt och får goda och saftiga, fina och fluffiga muffins.

Faktiskt blir det mindre jobb än vanliga pannkakor eftersom man bara häller upp smeten och sedan in i ugnen, så man slipper hela stekprocessen. Supersmidigt! Men så klart är detta något annat än vanliga pannkakor, men de här pannkaksmuffinsarna blir också väldigt goda! Bra att variera sig med!

Perfekt att servera till mellanmål eller som dessert eller enklare lunch. Glöm förstås inte att servera med goda tillbehör som kan varieras i det oändliga och göra detta bakverk mer eller mindre matigt och nyttigt.

Tidsåtgång: ca 30 minuter varav 15 minuter i ugnen

pannkaksmuffins
Servera gärna pannkaksmuffins med blåbär, hallon och vispad grädde.

Prova gärna mitt recept på Pannkaksmuffins.

Bananpannkakor

Publicerad 2018-11-13 18:24

Sugen på ett gott, nyttigt och mättande mellanmål?

Då kan dessa goda bananpannkakor vara något att prova!

Tidsåtgång: 20 min

bananpannkakor
Bananpannkaka serverad med hallon.

Ha en fin dag!

Nytt recept: Majsbröd

Publicerad 2018-11-12 06:30

Hej i novembervädret! Hur trist kan det bli? Som tur är kan man vara inne och baka istället och det har jag gjort! 😊

Det blev ett nytt recept på majsbröd.

Gott, mjukt och saftigt majsbröd som bakas snabbt och enkelt med bakpulver. Jättegott att servera till en varm soppa t.ex. hedvigsoppan eller broccolisoppa.

Tidsåtgång: 30 minuter

majsbröd
Gott, mjukt och saftigt majsbröd.

Majsbrödet är jättegott att servera till mat, men gott att äta för sig själv också, gärna med smör och ost!

Hoppas helgen varit bra med fars dag! Nu är det ny vecka igen med nya tag!

/Susanne

Nytt recept: Hedvigsoppa

Publicerad 2018-11-08 16:53

Hej i höstrusket! November är verkligen inte min favoritmånad, men snart är det ju jul och det ser jag fram emot! I väntan på adventstiden så har jag gjort ett nytt recept på hedvigsoppa. som passar perfekt att värma sig efter att man varit ute, eller kanske bara när man tittar ut och går och småfryser inomhus.

Det är en mycket god soppa med billiga råvaror: köttfärs, vitkål och morötter. Grönsakerna kan om man vill varieras efter vad man har hemma.

Tidsåtgång: 30 minuter

hedvigsoppa
Värmande Hedvigsoppa, perfekt att servera kalla dagar.

Just nu är det mycket sjuka barn som är hemma från förskolan men snart så kommer det fler nya recept! Snacka om sega förkylningar som håller i sig uppemot 2 veckor. Hoppas att ni håller er friska!

Prova gärna mitt recept på Hedvigsoppa när du har tid. De flesta ingredienser har man oftast hemma.

/Susanne

Nytt recept: Kaffekladdkaka

Publicerad 2018-10-19 18:10

Jag har gjort ett nytt recept på kaffekladdkaka.

Baka den här goda kaffekladdkakan till efterrätt eller fikat. Mycket enkelt recept! Choklad och kaffe passar perfekt ihop smakmässigt och kakan brukar uppskattas även av de som inte gillar kaffe.

Tidsåtgång: 25 min varav 15 min i ugnen

kaffekladdkaka
En bit kaffekladdkaka serverad med vispad grädde.

Prova gärna mitt recept på Kaffekladdkaka.

Uppdaterat recept: Finska pinnar

Publicerad 2018-10-09 10:30

Mitt skrivbord börjar bli ett enda stort kaos. Dags att rensa upp. Men jag gör lite jobb framför datorn först.

Nu har jag uppdaterat receptet på finska pinnar.

Klassiska goda småkakor med mandel. Det här är ett enkelt recept på Finska pinnar, en ljuvligt god mördegskaka med mandel och pärlsocker på! Kakorna blir spröda och goda, passar perfekt till fikat!

Tid: 2 timmar varav 1 timme i kylskåp

finska pinnar
Goda finska pinnar.

Så nu är det bara att börja baka kakor!

Ha en fin dag!
/Susanne

Då var det fredag igen och äntligen helg och dessutom lite varmare väder. Härligt!

Jag har gjort ett nytt recept på browniecheesecake med chokladganache, perfekt till helgen!

Baka den här magiskt goda kakan och du kommer inte ångra dig! Så underbart god och enkel att göra!

Browniesmet i två lager med cheesecake-kräm mellan, toppad med en underbar chokladkräm, en fin ganache.

En riktigt lyxig tårta som är enkel att baka!

Tidsåtgång: ca 20 minuters jobb + 25 min i ugn + 2,5 timmar att svalna och stelna

browniecheesecake
En bit browniecheesecake toppad med chokladganache.

En klar favorit som ni helt enkelt måste prova! Recept: browniecheesecake med chokladganache.

Ha nu en trevlig helg!
/Susanne

Kanelbullens dag

Publicerad 2018-10-04 12:11

Kanelbullens dag infaller alltid den 4:e oktober.

De godaste kanelbullarna bakar du så klart själv 😊med mitt recept på kanelbullar som är väl beprövat. Klassiska goda, mjuka och saftiga kanelbullar.😋

Gräddade kanelbullar
En klassisk kanelbulle.

Har man inte tid eller ork att baka kanelbullar så vill jag rekommendera den här goda kanelbullekladdkakan som både går snabbt och enkelt att baka. Väldigt gott också!

kanelbullekladdkaka
En bit kanelbullekladdkaka serverad med vispad grädde.

Men annars är så klart den klassiska kanelbullen oslagbar!

ogräddade kanelbullar
Kanelbullar som är redo att gräddas i ugnen.

Tips för att lyckas

Några tips att tänka på för att lyckas få kanelbullarna att bli riktigt saftiga och goda:

  • Ta inte för mycket mjöl. Mät upp i litermått eller använd våg. Här kan du måttomvandla.
  • Använd äkta smör och inte margarin. Det blir mycket godare med smör och margarin är inte nyttigt.
  • Ta hellre för kall degvätska än för varm. Tar du för kall tar jäsningen längre tid men tar du för varm så dör jästen och det blir platta bullar.

Alla dessa tips finns även "inbakade" i receptet på kanelbullar.

Ha en trevlig "Kanelbullens dag"!
/Susanne

Fantastiskt goda Kokosdrömmar

Publicerad 2018-10-01 18:24

Jag bakade dessa goda kokosdrömmar när en bekant sade upp sig för att följa sin dröm.

Kokosdrömmar är en variant av klassiska drömmar, kaksmeten skiljer sig en del åt förutom kokosflingorna så är det även smör i kokosdrömmarna.

Båda varianterna är ju goda så klart och har sin charm men när vi hade provsmakning så var det många som tyckte kokosdrömmarna var lite godare om de var tvungna att välja. Jag håller med och det beror nog på att det är smör i kokosdrömmarna, kakor blir godast med smör.

Nu har jag uppdaterat receptet på kokosdrömmarna med nya bilder steg för steg! Prova dem gärna!

kokosdrömmar serverade
Kokosdrömmar är goda spröda småkakor som smälter i munnen.

3 st kokosdrömmar
Goda kakor.

Det är svårt att bara ta en!

/Susanne

Nytt recept: Nöttårta med vaniljkräm

Publicerad 2018-09-28 12:25

Idag är det fredag och jag har en bra känsla i kroppen! Jag har haft en bra jobbvecka och det har varit en positiv utveckling på många fronter!

Jag har gjort ett nytt recept på nöttårta med vaniljkräm.

Det blev en jättegod och saftig nöttårta med vaniljkräm som smälter i munnen.

Nötbotten gör man enkelt med äggvitor, malda hasselnötter och socker. Sedan gör man en underbar vaniljkräm av äggulorna som man breder över nötbotten och därefter toppar man med vispad grädde och flagad mandel.

Äggen går jämnt upp - inga överblivna äggvitor eller äggulor!

En både vacker och god tårta som dessutom är glutenfri.

Tid: ca 2 timmar

nöttårta med vaniljkräm
Nöttårta med vaniljkräm, vispad grädde och rostade mandelflarn.

Prova gärna mitt recept på Nöttårta med vaniljkräm.

Jag önskar dig en Trevlig Helg!
/Susanne

Uppdaterat recept: Kokoskakor

Publicerad 2018-09-26 18:51

Hej i regnet och blåsten!

Idag vill man ju knappt vara ute. Jag har suttit inne hela dagen klistrad framför datorn helt inne i en programmeringsgrej för att förbättra kommentarsfunktionen.

Jag har även uppdaterat receptet på kokoskakor.

Dessa klassiska och goda kokoskakor som även kallas kokostoppar gör du snabbt och lätt som en plätt!

Tid: 30 minuter, varav 12 minuter i ugnen

Kokoskakor
Goda kokoskakor som är enkla och går snabbt att göra.

Prova gärna receptet på Kokoskakor.

Nu är det ju snart fredag och då kommer jag att tipsa om ett gott recept till helgen!

/Susanne

Jag har beställt en ny smakbox och den här var riktigt bra faktiskt! Numera finns ju smakboxen i två varianter, den ”vanliga” och ”balans”. Smakbox balans innehåller mindre sötsaker och därför beställde jag den och jag tycker den är mycket bättre än den vanliga för det blev lite för mycket godis för mitt eget bästa, hehe.

smakbox balans
Smakbox balans, september 2018.

Så nu får jag se fram emot att göra falafel, äta riskakor, choklad. Santa Maria hade någon kryddblandning och sås med också. Det är kul att testa.

Hela Sverige bakar har säsongspremiär

Hela Sverige Bakar 2018
Experterna och programledarna i Hela Sverige Bakar 2018.

Missa inte heller säsongspremiären av Hela Sverige Bakar ikväll! En av de få TV-program jag brukar se faktiskt. Tycker det är mysigt och kul att se de duktiga deltagarna och experterna kommer alltid med tips så att man lär sig något.

Det enda jag tycker är lite tråkigt och tjatigt är ju tidspressen särskilt i de fall när de har bröd som ska jäsas och de är utomhus och det är kallt. Det är ju faktiskt inte så kul och gör dem inte till sämre bagare när brödet inte hinner jäsa färdigt. Ibland tycker jag de får löjligt lite tid på sig. Men jag förstår att poängen är att det ska bli bra tv, deltagarna ska bli stressade och pressade för att det ska bli spännande och även framkalla känslor. Ibland tycker jag de går lite för långt och det blir det lite väl cyniskt men oftast håller de sig på rätt sida gränsen.

Så i det stora hela tycker jag som sagt att det är väldigt trevligt att se på och dessutom har ju några trevliga bakprofiler faktiskt kommit fram genom programmet vilket är kul!

Så det ska bli kul att se en ny säsong nu även med två nya programledare istället för Tilde! Hoppas det fortfarande kommer hålla en hög nivå precis som tidigare med proffstips från Johan och Birgitta och så klart även duktiga hemmabagare!

Någon mer som gillar programmet?

Ha en fin kväll!

/Susanne

Hösten är här

Publicerad 2018-09-24 15:57

Idag blev det höst. Bara 4°C på morgonen, som att gå ut i ett kylskåp. Brrrr. Jag brukar ha kjol varje dag på sommarhalvåret men nu fick jag ta på mig byxor för första gången sedan i maj. Min gräns går vid 12°C (under förutsättning att jag håller mig i rörelse). Så det var ingen tvekan om att jag helt enkelt fick ge mig vika för hösten idag. 😉

höstlöv
Vackra höstlöv.

Mitt växthus

Men en liten tröst är ändå att solen lyser och att jag numera har ett växthus och där kom faktiskt temperaturen upp i över 25°C idag tack vare solen så jag klagar inte. Inte tomaterna, gurkorna eller paprikorna heller. De verkar trivas alldeles utmärkt.

Jag har inte hunnit berätta om det för er än. Men numera har jag faktiskt ett växthus! Det är så roligt!! Jag kommer snart att berätta allt för er i en serie blogginlägg. Det ska bli väldigt roligt att skriva om eftersom så många efterfrågat det.

Mera odling

Sedan kommer jag även skriva mer om odling, mitt nya stora intresse som jag hållit på med några år nu i liten skala men som jag nu kan ta till nya höjder tack vare växthus och fler odlingsbäddar i pallkragar som jag också ska skriva mer om.

Mera jobb

Min föräldraledighet är nu slut. Sophia har också börjat på förskolan och både hon och Philip trivs jättebra vilket är kul! Därför kan jag nu äntligen få ihop en hyfsat normal arbetstid så jag hinner något och det behövs kan jag säga! Det känns väldigt roligt att börja jobba igen!

Höstgryta

Ett litet höst-recepttips är den här goda höstgrytan med vitkål och äpple! Prova den!

höstgryta

Vi hörs snart igen!

/Susanne

Uppdaterat recept: Marängkrisptårta

Publicerad 2018-09-22 14:42

Hur är det i blåsten? Hoppas ni mår bra och att ni slipper få grenar i huvudet och även att inget blåser sönder!

Jag passar på att hålla mig inomhus och nu har jag uppdaterat receptet på marängkrisptårta.

Det blir en supergod marängtårta med citronkräm. Söta krispiga marängbottnar med en len och underbar citronsmörkräm mellan. Tårtan toppas sedan med vispad grädde och choklad. En klar favorit som går hem i alla åldrar!

Tidsåtgång: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.

Marängkrisptårta
En riktigt supergod marängtårta med en krämig fyllning med svag citronsmak. Ovanpå är det vispad grädde och choklad.

Prova gärna mitt recept på Marängkrisptårta.