Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 151

När jag var i 11-årsåldern så fick jag hemskickat några receptkort från något som hette Hembakat. När en kompis sedan började att prenumerera på dem så ville jag självklart också det och min mamma gick med på det. De här recepten gillade jag eftersom det var mycket bilder och tydliga beskrivningar. Jag och mina kompisar bakade olika bakverk ibland tillsammans och ibland bakade jag själv och ibland fick man fråga mamma om hjälp. Nästan alltid när jag hade skollov så bakade jag något ur dem. Jag minns hur kul det var när man öppnade de nya receptförpackningarna när de kom med posten.

Det här var i början av 90-talet och någon gång i mitten eller slutet av 90-talet så försvann Hembakat. Det kom istället något som hette Stinas bästa bakrecept som jag också prenumererade på en kortare tid.

Nu i dagarna så fick jag en sprillans ny pärm från Hembakat och ett gäng nya recept hemskickat. Upplägget är detsamma som tidigare att man prenumererar och får 12 receptkort med jämna mellanrum och om man vill kan man välja att få 3x12 receptkort varje gång istället. Det är fortfarande mycket fina bilder och tydliga beskrivningar på recepten.

Pärm, register och recept från Hembakat.

Några av recepten är faktiskt exakt samma som från mina gamla Hembakat-pärmar och några känner jag också igen från Stinas bästa bakrecept. Men de flesta recepten har jag inte sett tidigare.

En annan skillnad från gamla Hembakat är att det nu är ett recept per receptkort med en bild på framsidan och beskrivningen på baksidan och där finns även en del beskrivande bilder.

De här recepten från Hembakat använder jag fortfarande. Jag har två fulla pärmar och eftersom jag hade 2 kompisar som också prenumererade så fick vi tillsammans alla kort så jag kopierade från dem de jag inte hade som jag ville ha.

Tre förpackningar med 12 recept i varje.

En nackdel är annars att man inte får korten i nummerordning och att det finns väldigt många kort och vill man ha alla blir det väldigt dyrt. Å andra sidan håller dessa receptkort väldigt hög kvalitet. De är inspirerande och de är lätta att ta med sig till köket och de går att torka av om man spiller på dem.

En skillnad mot förr är förstås också att nu finns internet med tillgång till oändligt många recept helt gratis, så varför betala för dem? Dock säljs det ju kokböcker som aldrig förr så jag tror att de flesta liksom jag tycker om recept med fina bilder, tydliga beskrivningar och gärna upptryckta på tjockt papper som tål att man spiller på dem och går att torka av.

När jag tänker efter så har jag nog inspirerats väldigt mycket av Hembakat. Dels så fick jag upp intresset för bakning i unga år och sedan när jag byggde recepten.se så är det just detta med bilder och tydliga beskrivningar som jag försökt åstadkomma. Dock är det förstås stor skillnad på mina receptbeskrivningar och bilder jämfört med Hembakats då de verkligen har jättefina bilder och fina receptkort av tjockt papper i en fin pärm.

Min nya Hembakat-pärm.

Jag gillar verkligen papperskorten trots allt även om jag är en riktig datanörd som i princip spenderar all vaken tid framför en dator.

Uppdatering: Denna produkt verkar inte längre säljas.

Blåbärssäsongen är här!

Publicerad 2008-08-02 02:12 i Säsong 

Nu finns det blåbär att plocka i skogen och det finns blåbär att köpa hyfsat billigt på de flesta torg. Själv köpte jag en liter för 35 kr vilket jag tycker är bra pris.

Blåbär är goda att äta som de är. Jag brukar äta dem på filen till frukost. Det är gott och lyxigt!

Blåbär innehåller en massa nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler så de kan ätas med gott samvete.

Blåbär är också gott i pajer, muffins eller istället för sylt till pannkakor och våfflor. Vispad grädde och blåbär till ostkaka är inte heller så dumt.

Ett av mina populäraste recept är blåbärspaj, prova gärna den!

Mer information och recept på blåbär

Mjölk = härdat fett med sockerlösning

Publicerad 2008-07-22 22:40 i Tips 

Får det lov att vara lite härdat fett med sockerlösning i kaffet? Det är nämligen det som man får när man väljer mjölk i kaffeautomaterna som finns på de flesta arbetsplatser i Sverige kan man läsa i dagens DN.

Jag tycker detta är vidrigt. Jag är riktigt glad att jag inte dricker kaffe alls och har därför aldrig druckit den mjölken. Men det är verkligen obehagligt att veta att alla konstgjorda produkter finns så nära omkring oss utan att vi ens vet om det.

Nytt recept: Ostkaka med keso

Publicerad 2008-06-18 01:59 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

Recept på falsk ostkaka som man gör med keso till skillnad från äkta ostkaka då man använder ostlöpe och mjölk för att själv tillverka sin ostmassa.

Denna ostkaka är väldigt enkel och arbetsinsatsen är liten men den tar drygt en timme i ugnen så lite måste man planera. Smaken är mycket god men inte riktigt lika god som äkta ostkaka.

Tid: 20 minuters jobb + 70 minuter i ugnen


Mycket god och framförallt enkel ostkaka som du gör själv med detta recept. Ostkakan blir extra god om du även använder bittermandel.

Här hittar du receptet på Ostkaka med keso.