| Fisk och skaldjur | Lunch |

Rödspätta med citronsås

Rödspätta med citronsås

Rödspätta med citronsås serverad med kokt potatis och broccoli samt en citronklyfta.

Mycket gott och enkelt fisk-recept med rödspättafilé och citronsås. Serveras med kokt potatis och kokt broccoli.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt - Uteslut mjölet i citronsåsen.

Gör så här:

  1. Ta fram en tillräckligt stor gryta som potatisen och helst även broccolin får plats i (om du vill spara disk). Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skär under tiden broccolin i bitar.

    (När potatisen kokat ca 10 minuter kan det vara läge att börja steka fisken och förbereda och göra såsen så att allt blir klart samtidigt.)

    Låt broccolin koka ett par minuter på slutet tillsammans med potatisen när potatisen är mjuk och i princip klar så slipper du diska en gryta till.

  2. Hetta upp en stekpanna med ordentligt med smör. Sänk värmen till medeltemperatur.

    Stek rödspättafiléerna ett par minuter på ena sidan och någon minut på andra sidan så de blir genomstekta men utan att ramla sönder helt. Salta och peppra på båda sidor efter behag.

    Lägg över de färdigstekta rödspättafiléerna på ett fat.

    (Tänk på att använda rejält med smör så det inte fastnar. Stek på medeltemperatur. Vänta inte för länge med att vända för fisken går lätt sönder. Att fisken ramlar sönder betyder att den är färdigstekt och lite till. Fisken är förstås lika god även om den går sönder men finare att servera om filéerna håller ihop någorlunda.)

  3. Gör citronsåsen enligt receptet på citronsåsen.

    På fatet som du lagt rödspättafiléerna på kan det samlas vätska på botten. Blanda gärna ner den i citronsåsen. Likaså om det blev smör kvar i stekpannan kan du blanda ner det i såsen.

  4. Skär citronen i klyftor. Servera sedan den stekta rödspättan med citronsåsen, kokt potatis, kokt broccoli och citronklyftorna.

Beskrivande bilder

Rödspätta med citronsås steg 1.1
1.1. Koka potatisen.
Rödspätta med citronsås steg 1.2
1.2. Broccoli i bitar.
Rödspätta med citronsås steg 1.3
1.3. Färdigkokt.
Rödspätta med citronsås steg 2.1
2.1. Upphettat smör.
Rödspätta med citronsås steg 2.2
2.2. Stek ena sidan.
Rödspätta med citronsås steg 2.3
2.3. Stek andra sidan.
Rödspätta med citronsås steg 3.1
3.1. Citronsåsen.
Rödspätta med citronsås steg 3.2
3.2. Färdigsstekt rödspätta.
Rödspätta med citronsås steg 4
4. Citron i klyftor.

Vin som passar till Rödspätta med citronsås

Leth Duett Riesling Veltliner

Leth Duett Riesling Veltliner, Vitt vin

Smak:

Ett friskt vitt vin med lättsam smak passar till fisken!

Om vinet:

Frisk, fräsch och innovativ druvblend från Österrike.

Pris / Volym:

75 kr / 750 ml

Varunummer:

4587

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera med kokt potatis och kokt broccoli samt gärna en klyfta citron eller lime.

LCHF LCHF Tips:

Servera utan potatis och uteslut mjöl i såsen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentera receptet på Rödspätta med citronsås

Skriv och läs alla 4 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Yngve G  2007-03-09 11:24
Smaskens med Rödspätta till både vardags och fest. Panerad, stekt Rödspätta kryddad med salt och citronpeppar, gröna ärter och potatismos.
   kommentar  Skrivet av  knut  2006-03-12 14:08
Väldigt go´ mat alltså 10 poäng!!!
   kommentar  Skrivet av  Ellie  2005-03-25 19:12
Kul att se att en av mina favorit rätter är med bland recepten! Ibland är det skönt att hitta ett recept, eller ett middagstips, som INTE kräver bechamelsås etc.. Keep ut the good work!

Skriv och läs alla 4 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Rödspätta med citronsås är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne