| Efterrätter | Glutenfritt | Julmat och bakverk till jul |

Ris à la Malta

ris à la malta

Ris à la Malta är en efterrätt till jul. Den går även att göra med hallon.

Ris à la Malta är en klassisk efterrätt till jul som är mycket enkel att göra. Godast blir den med hemgjord risgrynsgröt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 15 min
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Blanda risgrynsgröt, florsocker, vaniljsocker.

  2. Vispa grädden och rör ner den till en jämn smet. Smaka gärna av och ta mer socker om du vill ha det.

  3. Skala och skär apelsin i mindre bitar och rör ner dem. Spara gärna några fina bitar att garnera med.

    (Vill man göra detta riktigt snyggt och lyxigt så filéar man apelsinen så man får bort allt det vita, jag har inte gjort det.)

  4. Servera! Garnera med några fina apelsinbitar.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 ris à la malta
1.1. Risgrynsgröt, florsocker och vaniljsocker.
instruktion steg 1.2 ris à la malta
1.2. Blanda.
instruktion steg 2.1 ris à la malta
2.1. Vispa grädden.
instruktion steg 2.2 ris à la malta
2.2. Blanda i grädden.
instruktion steg 2.3 ris à la malta
2.3. Rör till en jämn smet.
instruktion steg 3.1 ris à la malta
3.1. Skär apelsin i bitar.
instruktion steg 3.2 ris à la malta
3.2. Rör ner apelsinbitarna.
instruktion steg 3.3 ris à la malta
3.3. Färdigblandat.
instruktion steg 4 ris à la malta
4. Servera.

glödlampa Tips:

Om man använder köpt risgrynsgröt så brukar den vara ganska söt och då behöver man egentligen inte tillsätta mer socker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Receptet är fritt från tillsatser om du gör din egen risgrynsgröt och använder äkta vispgrädde.

byt ut Variationstips:

Istället för apelsin är det gott med hallon.

Kommentera receptet på Ris à la Malta

Skriv och läs alla 9 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Trebarnsmamman Jessica  
Lagade ett jättelass av det här idag då vi hade julavslutning på öppna förskolan. Det blev minst sagt uppskattat av så väl barn som vuxna. :-) Hade färdiglagad risgrynsgröt så skippade florsockret. Blev alldeles lagom sött.
   kommentar  Skrivet av  Annika  
"Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Namnet torde vara en förvanskning av danskans Risalamande, vilken i sin tur kan härledas till franskans Riz à l'amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med Malta att göra."

Taget fran wikipedia :)
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Svar till Julian Mompalao de Piro: Ingen aning. Kanske någon annan vet?

Skriv och läs alla 9 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Ris à la Malta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus