| Fläskkött | Lunch |

Fläskpannkaka

fläskpannkaka recept

Gott recept som du gör enkelt till fläskpannkaka.

Klassiskt recept på fläskpannkaka. Svensk husmanskost som är enkel att göra.
Timglas Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Smörj en långpanna, 30x40 cm. Strö ut fläsket och ställ in långpannan i ugnen samtidigt som du sätter på ugnen på 225°C.

(Om man använder kassler som ju är färdiglagat kött så kan man istället smörja långpannan med smör och strö ut kasslerbitarna utan att ställa in den i ugnen förrän pannkakssmeten är påhälld.)

Gör pannkakssmeten: Häll mjöl och salt i en skål med höga kanter. Häll på en tredjedel av mjölken och vispa till en jämn smet, häll sedan på resten av mjölken, lite i taget, under vispning och vispa till en jämn smet. Om man vill kan man använda elvisp.

Knäck i äggen och vispa tills det blivit blandat.

Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare.

Fördela fläsket och fettet som sipprat ut från fläsket över hela plåten, använd gärna en stekspade och dra ut fettet med, för att inte pannkakan ska fastna så den blir svår att få loss vid servering.

Vispa lite (så att inte mjölet sjunkit till botten) och häll därefter pannkakssmeten över fläsket. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min tills den stelnat och fått gyllengul färg. OBS! Om din långpanna har mindre yta än 30x40 cm så tar det längre tid att grädda din fläskpannkaka, kanske ca 25 minuter. Tänk på att inte ta ut den innan den stelnat och fått gyllengul färg (se bilderna) för då är risken att den smakar deg.

Skär fläskpannkakan i bitar och servera.

Fläskpannkaka steg 1-3

1. Lägg fläsket utspritt på en plåt och ställ in i ugnen samtidigt som du sätter på den. 2. Häll mjöl i en bunke. På bilden är det 1 dl fullkornsdinkel (som är ungefär samma som grahamsmjöl) och 2 dl vetemjöl. 3. Vispa ut mjölet med 1 dl av mjölken.

Fläskpannkaka steg 4-6

4. Späd med resten av mjölken, lite i taget och vispa till en jämn smet. 5. Tillsätt äggen. 6. Vispa till en jämn smet.

Fläskpannkaka steg 7-9

7. Ta ut baconet när det blivit stekt vilket brukar vara när ugnen blivit varm och nått 225°C. Se till att baconet och fettet från baconet blir jämnt fördelat över plåten för att inte fläskpannkakan ska fastna. 8. Häll på pannkakssmeten. 9. Grädda mitt i ugnen.

färdig fläskpannkaka

Den färdiga fläskpannkakan.

servera Serveringstips:

Servera med lingonsylt och rårivna morötter eller en sallad.

glödlampa Tips:

Om man steker bacon eller fläsk i stekpannan först så minskar risken att det bränner fast i långpannan eftersom när man steker så rinner en del salt ur och det är saltet som gör att det lätt fastnar i långpannan.

GI GI Tips:

Tag siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl. Vill man göra nyttigare tar man 1 dl fullkornsdinkel och 2 dl siktat dinkelmjöl.

byt ut Variationstips:

Tag kassler eller rökt kalkonkött istället för fläsk. Kassler och rökt kalkonkött är rökt och behöver ej tillagas. Då får man smörja plåten med smör för att inte pannkakan ska fastna. Följ instruktionerna för kassler i receptet.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dagar i kylen. Går att frysa.

Kommentera receptet på Fläskpannkaka

Skriv och läs alla 97 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Ida    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-02-26 23:35
Tack snälla du, vad roligt att höra! <3
 svar  Svar till  My    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-02-26 23:30
Ugnstemperaturerna i alla recept är för över- och undervärme om jag inte skrivit något annat. Tänk på att varmluft bara är en funktion på ugnen som du inte måste använda bara för att du har den. Du kan alltså ställa in över- och undervärme på din ugn. Jag brukar oftast använda över- och undervärme så det är vad jag rekommenderar (i de fall jag rekommenderar varmluft har jag skrivit det i de recepten).
   kommentar  Skrivet av  Ida  2015-02-26 14:23
Susanne jag vet inte vad jag skulle göra utan denna sida. Nästan allt jag har gjort är genom denna recept sida allt är lätt och pedagogiskt att man kan få se hur allt görs genom bilderna! Tack att du skapade denna sida. Har hjälpt mig en hel del under mitt år som Au-pair och jag som knappt kan laga mat eller baka. Du är bäst!

Skriv och läs alla 97 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Fläskpannkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne