| Fågel | Huvudrätter | Nyårsrecept |

Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås

Ankbröst med sötpotatispuré

Ankbröst serverat med sötpotatispuré, sallad och den syrliga såsen.

Gott och lyxigt recept på ankbröst med en söt potatispuré och en syrlig vinsås. Det söta och syrliga blir riktigt gott ihop med det möra fina köttet som man får salta lite.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Sötpotatispuré:

Syrlig vinsås:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Vintips:

Château de Saint Cosme (nr 74503)

Gör så här:

  1. Den här receptbeskrivningen är upplagd så att man ska kunna följa den för att få ankbröstet, potatispurén och såsen att bli klara samtidigt.

    Sätt på ugnen på 200°C. Se till att ankbrösten är helt tinade om frysta används.

    Förbered potatisen: Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och salt. (Låt stå så länge.)

  2. Förbered såsen:

    Hacka schalottenlöken fint.

    Hetta upp oljan i en såskastrull, sänk värmen och stek löken några minuter tills den blivit blank och fin.

    Ta därefter av kastrullen från plattan och häll på rödvin, balsamvinäger, fond, vatten, salt och peppar och smaka av. Det ska smaka syrligt. Man kan om man vill späda med vatten om man vill ha en mildare smak. (Låt detta stå tills vidare.)

  3. Skär ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten med en vass kniv.

    Hetta upp oljan i en stekpanna samtidigt som du låter potatisarna koka upp. Låt potatisarna koka ca 15 minuter samtidigt som du tillagar ankbrösten i kommande steg.

  4. Stek ankbrösten först med skinnsidan ner ca 7 minuter på hög värme. Salta och peppra. Eftersom detta brukar skvätta ganska mycket så är ett tips att använda ett stekpannestänkskydd.

    Vänd på ankbröstet och stek lite kortare tid på andra sidan ca 4 minuter.

    Lägg därefter över ankbrösten i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen i 200°C i 6-8 minuter.

  5. Sätt på såskastrullen på medelvarm värme och låt koka upp och sänk sedan värmen.

    Låt koka på svag värme ca 5 minuter, du kan röra lite då och då så det går bra att ta hand om potatisarna under tiden: Nu eller under tiden ankbrösten är i ugnen så bör potatisarna blivit klara.

    Häll av vattnet från potatisarna. Häll på grädden och mixa till en slät puré med mixerstav (eller mixa i en matberedare).

  6. När ankbrösten är klara, låt dem vila några minuter. Skär sedan upp dem i sneda skivor.

    Servera några skivor per portion, en klick potatispuré och den syrliga rödvinssåsen och njut.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
1.1. Skalad potatis och sötpotatis.
instruktion steg 1.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
1.2. Potatis och sötpotatis i bitar.
instruktion steg 1.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
1.3. Med vatten och salt.
instruktion steg 2.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
2.1. Hackad schalottenlök.
instruktion steg 2.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
2.2. Olja i en såskastrull.
instruktion steg 2.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
2.3. Löken är blank och fin.
instruktion steg 2.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
2.4. Häll på resten av ingredienserna till såsen.
instruktion steg 3.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
3.1. Skär rutmönster.
instruktion steg 3.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
3.2. Dags att börja steka.
instruktion steg 3.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
3.3. Koka potatisen.
instruktion steg 4.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
4.1. Stek på ena sidan.
instruktion steg 4.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
4.2. Använd gärna stänkskydd.
instruktion steg 4.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
4.3. Stek på andra sidan.
instruktion steg 4.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
4.4. Ankbrösten i ugnsform.
instruktion steg 4.5 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
4.5. I ugnen.
instruktion steg 5.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
5.1. Låt såsen koka upp.
instruktion steg 5.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
5.2. Såsen är klar.
instruktion steg 5.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
5.3. Häll av vattnet.
instruktion steg 5.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
5.4. Häll på grädde.
instruktion steg 5.5 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
5.5. Mixa.
instruktion steg 5.6 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
5.6. Sötpotatispuré.
instruktion steg 6.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
6.1. Ankbrösten får vila.
instruktion steg 6.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
6.2. Ankbröst i skivor.
instruktion steg 6.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
6.3. Servera.

Kommentera receptet på Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås

Skriv och läs alla 7 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Monkan    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack detsamma! Trevligt att det blev bra! :)
   kommentar  Skrivet av  Monkan  
Hej och gott nytt år!
Lagade ankbröst från din sida till nyårsafton. Väldigt gott! Tack för tips och inspiration./Monkan
 svar  Svar till  susnet    kommentar  Skrivet av  TONY  
BRA SKALL TÄNKA PÅ DET NEXT TIME HÄLSN. TONY

Skriv och läs alla 7 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås är skrivet och fotat av Susanne Jarl.