Ankbröst

Ankbröst
Ankbröst, till vänster med skinnsidan upp och till höger med skinnsidan ner. Köttet är mörkrött.

Ankbröst är mört och fint rött kött. På ena sidan är det skinn.

Innan man börjar steka är det lämpligt att snitta skinnet med en vass kniv och det kan man göra i ett fint rutigt mönster. Börja att steka med skinnsidan ner. Ös gärna fettet över under stekningen så blir ankan saftigare.

Man kan också grilla ankbröst. Skinnet behöver inte snittas men man kan göra det. Marinera gärna och grilla först med skinnsidan ner och vänd och grilla på andra sidan.

Köttet är saftigt och gott när det har en rosa kärna. Grilla eller stek alltså inte för länge.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för ankbröst:

  • Blodig: 56°C
  • Medium: 62°C
  • Genomstekt: 68°C

Tillagningstips

Skär ett rutmönster i skinnsidan, det ska vara tunna snitt. Salta och peppra.

Stek ca 4 minuter med skinnsidan ner i en torr upphettad stekpanna, inget fett behövs, det kommer smälta ut fett från skinnet. Skinnet ska få fin färg. Vänd och stek 2 minuter på andra sidan.

Tillaga ankbröst med skinnsidan upp i mitten av ugnen i ca 125°C till vald innertemperatur.

Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila 15-20 minuter.

Skär upp i sneda skivor.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ankbröst.

Energi: 119 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 19.9 g
Fett: 4.3 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

duck

Hitta Finns i affären:

I frysdisken i välsorterade affärer.

Tummen upp GI tips:

Ankbröst är kött och kött innehåller nästan inga kolhydrater så man kan säga att det har väldigt lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 6 månader i frysen.

Sedlar Pris:

Ganska dyrt. Ca 150-200 kr/kg.

Byt ut Ersätt med:

Oxfilé.

Liknande ingredienser

| Fågel - kyckling, kalkon, anka |


Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer