Bloggens startsida

Fettisdagen / Semmeldagen

Publicerad 21 februari 2012 00:44

På fettisdagen eller semledagen måste man så klart äta semlor! Själv föredrar jag kanske inte helt otippat hembakta semlor. Det finns en del bagerier/butiker som gör goda semlor men tyvärr finns det desto fler butiker som säljer semlor som varken smakar bra eller innehåller bra råvaror. Det bästa med att göra själv tycker jag är att man vet vilka råvaror man har i, men slipper alla konstiga tillsatser och man får en helt färsk semla som smakar riktigt gott!

Något som har diskuterats ganska mycket i kommentarerna på receptet på semlor är fyllningen - mandelmassan.

Fyllningen - Mandelmassa

Ett tips är att tillsätta kardemumma i mandelmassan!

Om man inte tål eller gillar mandelmassa finns det andra fyllningar man kan ta istället:

  • kokosmassa
  • vaniljkräm
  • vispad grädde med hallon eller blåbär
  • vispad grädde med äpplemos
  • Ett tips från Ulrica: Gör egen mandelmassa fri från mandel: Mosa 1 liten kall kokt potatis med 3 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och ett par droppar (efter egen smak) bittermandelessens innehåller bara smakämnen, ingen mandel). Massan blir ganska lös, låt den gärna stå i kyl minst ett par timmar. Fyll semlan som vanligt, jag lovar att ingen märker skillnaden varken i smak, konsistens eller utseende. Massan står sig i alla fall en vecka i kyl. Lycka till!

Förutom tipset från Ulrica finns massa andra bra tips från alla besökare som kommenterat receptet på semlor. Tack för alla bra tips!

Recept på semlor

Det finns flera olika varianter på semlor. Tänk på att det är samma deg till alla så man kan om man vill t.ex. ta halva degen och göra minisemlor av och andra halvan att göra en semletårta av.

semla

Goda hembakta semlor.

Det är enkelt att baka sina egna semlor som man antingen kan fylla med klassisk mandelmassa (som man antingen kan göra själv eller köpa). Recept på mandelmassa finns i receptet. Det finns också tydliga steg-för-steg-bilder hur man gör semlor så förhoppningsvis är det enkelt att följa.

Recept på Minisemlor

Om man tycker vanliga semlor är för stora så är dessa minisemlor perfekta. De är något mindre än hälften så stora som vanliga semlor.

minisemlor
Mycket goda minisemlor, recept med bilder steg för steg.

Recept på semletårta

Semmeltårta

Semletårta
Om ni är många som är sugna på semlor kan det vara en idé att baka en semletårta istället för vanliga semlor. En semletårta är som en jättestor semla. Fördelarna med semletårta är att den går fortare att baka och fylla och många tycker smaken blir godare eftersom fyllningen blir jämnare fördelad. Så testa gärna!

Recept på semlelängd

semlelängd

Semlelängd
Ytterligare en variant är att göra en semlelängd. Den blir som en avlång semla som man sedan skär på längden.

Kan man göra nyttiga semlor?

Nja, man kan byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl men det är inte så jättestor skillnad. Min åsikt är att det är bättre att äta en eller några få riktiga semlor om året och njuta av den än att försöka göra smal-varianter som inte smakar som förväntat och som ändå bara är marginellt nyttigare.

Ett tips är att göra minisemlor, eftersom de är mindre så äter du automatiskt mindre än hälften så många kalorier men de är lika goda. Ät långsamt och njut!

Hur äter du din semla?

Själv brukar jag äta semlor med en liten tesked. Det tar lång tid och man blir inte kladdig om fingrarna. Till semlan brukar jag dricka mjölk.

Annars är ju en klassiker att äta semlan i varm mjölk, så kallad hetvägg.

Fira fettisdagen / semledagen

Jag önskar er alla en riktig trevlig fettisdag / semledag!

Publicerad  21 februari 2012 00:44

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till ruki ✏️ Skrivet av Susanne
Jag med! Särskilt de hembakade! :)
✏️ Skrivet av ruki
älskar verkligen semlor!

Läs gärna även: