Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nytt recept: Saltgurka - färsksaltad

Publicerad 2010-08-24 17:09

Jag har gjort ett nytt recept på saltgurka - färsksaltad.

Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!

Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp

saltgurka
Färsksaltad gurka, den godaste av alla gurkor!

Prova gärna!

Nytt recept: Plommonsmulpaj

Publicerad 2010-08-22 20:26

Jag har gjort ett nytt recept på plommonsmulpaj.

Smulpaj med plommon. Mycket enkelt och gott recept, smakar lite åt rabarberpajhållet!

Tid: 40 minuter varav 20 minuter i ugnen

plommonsmulpaj
En mycket god och enkel smulpaj med plommon.

Prova gärna!

Nytt recept: Färskpotatisgratäng

Publicerad 2010-08-21 18:00

Jag har gjort ett nytt recept på färskpotatisgratäng.

Mycket god färskpotatisgratäng som är mycket enkel att göra med detta recept! Potatisen blir riktigt god och verkligen smälter i munnen!

Tid: 75 min varav 45 min i ugnen

färskpotatisgratäng
Mycket god färskpotatisgratäng som smälter i munnen! Enkelt recept.

Stort Tack till Birgitta Kontiola i Vaggeryd för receptet och alla dina tips!

Prova gärna!

Mor Olssons Gurka

Publicerad 2010-08-20 13:10

Det här receptet på inlagd gurka fanns tidigare på Winborgs ättiksspritflaskor.

Eftersom det inte längre finns där och jag fått frågan om receptet från personer som saknar det så lägger jag upp receptet här.

Anledningen till att jag inte lägger upp det som ett vanligt recept är att jag inte provat det här receptet själv och jag har därför heller inga bilder på receptet. Jag kan således inte heller svara på några frågor om receptet. Men här är i alla fall receptet till alla er som saknar det!

Mor Olssons Gurka - Recept

Det här behöver du:

  • 2 kg gurka
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 1 kg socker
  • ca 10 dillkronor
  • 2,5 dl Winborgs Ättiksprit

Gör så här:

1. Tvätta och borsta gurkorna, lägg dem i saltlag (1,5 dl salt till det vatten som täcker gurkorna) i ett dygn.

2. Låt gurkorna rinna av och skär dem sedan i skivor.

3. Varva gurkorna i burkar med dillkronor, gula och bruna senapskorn samt socker.

4. Fördela 2,5 dl ättiksprit mellan burkarna. Låt stå i ca två dygn, då har gurkorna vattnat av sig så att en lag bildats.

Tips: Man kan lägga i några bitar pepparrot också som ger lite extra krydda!

Nytt recept: Kokosrutor

Publicerad 2010-08-17 16:45

Jag har gjort ett nytt recept på kokosrutor.

Underbart goda och enkla mjuka kokoskakor med lite segt och frasigt marängtäcke som går snabbt att baka! Kokosrutorna kan serveras som de är till fikat eller med vispad grädde som en efterrätt eller lyxig fika. Går bra att frysa, perfekt att ha och plocka fram när man får gäster!

Tid: ca 50 minuter varav 20 min i ugnen

kokosrutor
Goda kokosrutor. En mjuk sockerkaksbotten med kokostopping.

Prova gärna!

Nytt recept: Vaniljsås

Publicerad 2010-08-13 17:45

Jag har gjort ett nytt recept på vaniljsås.

När du ätit denna äkta vaniljsås vill du aldrig mera ha marsansås eller andra färdigköpta varianter. En otroligt god vaniljsås med smak från äkta vanilj som är mycket enkel att göra utan att det blir några äggvitor över.

Tid: 1 timme

vaniljsås
Äkta vaniljsås är så mycket godare.

Prova gärna!

Nytt recept: Klassisk cheesecake

Publicerad 2010-08-08 14:02

Jag har gjort ett nytt recept på klassisk cheesecake.

En mycket god klassisk cheesecake. Kakan blir mäktig och räcker till många. Passar bra till dessert och blir väldigt god med lagom len och syrlig smak när man tillsätter lime enligt receptet.

Tid: 100 min varav 60 min i ugnen

klassisk cheesecake
Klassisk cheesecake serverad med hallon.

Prova gärna!

Nytt recept: Leverpastej

Publicerad 2010-08-06 13:58

Jag har gjort ett nytt recept på leverpastej.

Gör din egen leverpastej, bredbar med äkta råvaror. Mycket gott och lyxigt med hemmagjord leverpastej! Gör gärna dubbel sats och frys in!

Tid: 2 timmar varav en timme i ugnen

leverpastej
En bit leverpastej. Leverpastejen är bredbar.

Prova gärna!

Nytt recept: Gubbröra

Publicerad 2010-07-26 13:44

Jag har gjort ett nytt recept på gubbröra.

Recept på klassisk gubbröra med gul lök, gräslök, potatis, ägg och ansjovis. Passar som smårätt på buffé, julbord eller påskbord. Gott att servera till knäckebröd eller mjukt grovt bröd som en lättare lunch, förrätt eller kvällsmat.

Tid: 1 timme varav 25 minuters jobb

gubbröra
Gubbröra serverad på en skiva rågbröd.

Prova gärna!

Nytt recept: Rabarbermuffins

Publicerad 2010-07-25 14:16

Jag har gjort ett nytt recept på rabarbermuffins.

Mycket saftiga och goda rabarbermuffins med vanilj och kardemumma som går snabbt och enkelt att göra med detta recept.

Tid: 35 minuter varav 15 minuter i ugnen

rabarbermuffins
Mycket goda saftiga rabarbermuffins som går snabbt och enkelt att göra.

Prova gärna!

Lätta Mazariner

Publicerad 2010-06-28 16:58

Receptet på lätta mazariner har uppdaterats med tydligare beskrivning, nya bilder samt bilder steg för steg!

Lätta mazariner är lika goda som vanliga mazariner men betydligt mindre jobb. Det här receptet har jag gett många jag känner och de tycker att det är kanon!

Tid: ca 45 min, varav 15 min i ugnen

Mycket enkelt recept på mazariner! Jättegoda och väldigt lite jobb.

Ett nytt matspel

Publicerad 2010-06-15 13:34

Det har kommit ett nytt matspel för oss matintresserade!

Det är ett frågesportsspel med frågor relaterade till mat.

matspel

Spelet är litet och behändigt (bild till höger) och består av 350 frågor.

Jag tyckte frågorna var ganska svåra. Jag kunde svaret på knappt en tredjedel när vi spelade.

matspel kort och regler

Varje frågekort innehåller 6 frågor i 6 olika ämnen (bild till vänster) och på baksidan står svaren (bilden i mitten). Reglerna är enkla (bild till höger) men lämnar stort utrymme för att hitta på egna regler.

Spelet är väldigt enkelt - det innehåller bara frågor och svar - så det blir mycket vad man gör det till själv!

Nytt recept: Korintkakor

Publicerad 2010-05-28 20:59

Jag har gjort ett nytt recept på korintkakor.

Korinter smakar och ser ut ungefär som russin fast lite mindre i storleken. Mycket goda kakor som är superenkla att göra om du har en elvisp.

Tid: 35 minuter varav 2x10 minuter i ugnen

korintkakor
Mycket goda korintkakor som är superenkla att göra om du har en elvisp.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Solrosfrallor

Publicerad 2010-05-10 02:17

Nu har jag uppdaterat receptet på solrosfrallor.

Mycket goda solrosfrallor som är små bröd med solrosfrön som har fått högsta betyg av mina middagsgäster! Passar bra som frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa.

Tid: ca 2 timmar

Solrosfrallor
Solrosfrallor - goda bröd med solrosfrön.

Prova gärna!

Cake of Sweden Finalprovning

Publicerad 2010-05-07 11:20

Igår var jag på provsmakning och röstning på de två bakverken som gått till final i Cake of Sweden med Spot and tell.

bakverken
Längst bak i bilden är svensk cheesecake med saffran och blåbär och framför ses Oooey Gooey brownies med marshmallows, kola och chokladtryffel.

Båda bakverken smakade mycket bra! Men min klara favorit var ändå cheesecaken, så min röst föll på den!

Anledningen till mitt val är att cheesecaken ser finare ut och mycket mera svensk både färgmässigt och ingrediensmässigt. Brownies med marshmallows känns typiskt amerikanskt och dessutom innehåller marshmallows en massa skräpingredienser (tillsatser m.m.) som jag helst undviker. Jag gillar bakverk som endast innehåller äkta råvaror. Dessutom berättade hon som bakat att det tog ca 3 timmar att baka dem. Men browniesen var absolut jättegod så om ni har några timmar över och vill ha något gott och sött med choklad så prova gärna!

Cheesecaken har en saffransbotten, en klassisk vit fyllning med kesella och citronsmak och ett blåbärslager överst. Det är en spännande smakkombo som var riktigt god! Den här cheesecaken är inte heller så sliskigt söt utan den är lagom söt, för att uttrycka mig svenskt! ;)

Classic Tea Room
Classic Tea Room på Rörstrandsgatan 25, väl värt ett besök!

Finalprovningen hölls i Classic Tea Room som är en riktigt mysig och trevlig tesalong på Rörstrandsgatan i Stockholm. De berättade att de bakar alla sina bakverk som de säljer i caféet själva och de använder alltid smör! Det imponerar förstås på mig som försöker undvika härdat fett, tillsatser och annat skräp i möjligaste mån. Tyvärr så köper de flesta caféer in färdigt bake-off, Delicato eller dylikt och dessa är fulla med härdat fett, tillsatser och andra billiga skräpingredienser som jag inte vill ha! Så jag kommer säkert att besöka Classic Tea Room igen!

Det vinnande bakverket kommer representera Sverige på världsutställningen Expo 2010 i Shanghai och bakverkets upphovsmakare kommer bli bjuden på en resa dit! Vem som än vinner önskar jag en trevlig resa!

Vinprovning av sortimentet på handlavin.se

Publicerad 2010-05-06 16:52

Jag har varit på en specialvinprovning av sortimentet på handlavin.se. Det var en massa olika viner i olika prisklasser som provades.

vinprovning

Det var många olika sorter att prova.

handlavin.se importerar viner från Österrike från mindre vinodlare som inte finns på Systembolaget. För den som är ute efter billiga viner säljs faktiskt 3 liters bag-in-box för 139 kr som smakar minst lika bra som de som kostar 180 kr på Systembolaget. Särskilt det vita gillade jag med smak lite åt päronhållet.

delikatesser

Till vänster: Mina vinglas. Till höger: Österrikiska delikatesser.

Till vinet serverades österrikiska delikatesser. Det är väldigt intressant att prova viner tycker jag som inte är någon vinexpert. Man märker en enorm skillnad på när man smakar olika viner ihop med olika sorts mat. Vissa kombinationer smakar inte alls bra medan vissa andra blir hur gott som helst. Det kan vara viktigt att tänka på när man komponerar en middag.

Det var en trevlig tillställning med många goda viner till bra priser som man tyvärr missar om man enbart handlar på Systembolaget. Värt att poängtera är att det är helt lagligt att handla på handlavin.se. De importerar och i priset ingår svensk alkoholskatt precis som på Systembolaget.

Nytt recept: Marängkrisptårta

Publicerad 2010-05-01 14:03

Jag har gjort ett nytt recept på marängkrisptårta.

Supergod marängtårta med citronkräm. Söta krispiga marängbottnar med en len och underbar citronsmörkräm mellan. Tårtan toppas sedan med vispad grädde och choklad. En klar favorit som går hem i alla åldrar!

Tid: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.

Marängkrisptårta
En riktigt supergod marängtårta med en krämig fyllning med svag citronsmak. Ovanpå är det vispad grädde och choklad.

Prova gärna!