Blåbärsmoussetårta

Baka den här goda blåbärsmoussetårtan som är riktig lyx. En fantastiskt god tårta med en krämig chokladbotten toppad med en ljuvlig sötsyrlig blåbärsmousse med vit choklad. Tårtan är glutenfri och innehåller inte heller gelatin. Lätt att lyckas med och succén är given.
blåbärsmoussetårta
En bit blåbärsmoussetårta.
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (151 g): 537 kalorier, 35 g kolhydrater, 41 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Chokladbotten:

Blåbärsmousse:

Garnering:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 19 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret. När drygt hälften smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om då och då tills allt smör smält.

    blåbärsmoussetårta steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant.

    blåbärsmoussetårta steg 2: form med fastspänt bakplåtspapper
    Form med fastspänt bakplåtspapper.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt, kakao och mandelmjöl till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet.

    blåbärsmoussetårta steg 3: ingredienser till chokladbotten
    Ingredienser till chokladbotten.
    blåbärsmoussetårta steg 3: smeten till botten klar
    Smeten till botten klar.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 19 minuter. Låt svalna i formen.

    blåbärsmoussetårta steg 4: smeten i formen
    Smeten i formen.
    blåbärsmoussetårta steg 4: färdiggräddad chokladbotten
    Färdiggräddad chokladbotten.
  5. Mixa blåbären med strösocker och limesaft.

    blåbärsmoussetårta steg 5: blåbär, strösocker, limesaft
    Blåbär, strösocker, limesaft.
    blåbärsmoussetårta steg 5: mixat blåbär, socker, lime
    Mixat blåbär, socker, lime.
  6. Smält den vita chokladen försiktigt på svag värme i en kastrull.

    blåbärsmoussetårta steg 6: vit choklad i kastrull
    Vit choklad i kastrull.
    blåbärsmoussetårta steg 6: smält vit choklad
    Smält vit choklad.
  7. Tillsätt blåbärsmixet till den smälta chokladen och rör om till en jämn smet. Värm på svag värme så att det går ihop till en jämn smet. Tag bort från värmen och låt svalna.

    blåbärsmoussetårta steg 7: tillsätt blåbärsmixet till vita chokladen
    Tillsätt blåbärsmixet till vita chokladen.
    blåbärsmoussetårta steg 7: blandat
    Blandat.
  8. Vispa grädden medelhårt. Tillsätt den när choklad- och blåbärskrämen är max 37°C (så att inte grädden smälter). Blanda. Nu är blåbärsmoussen klar.

    blåbärsmoussetårta steg 8: vispad grädde
    Vispad grädde.
    blåbärsmoussetårta steg 8: vispad grädde tillsatt
    Vispad grädde tillsatt.
    blåbärsmoussetårta steg 8: blåbärsmousse
    Blåbärsmousse.
  9. Bred ut blåbärsmoussen på chokladbotten som har svalnat och är rumstempererad. Ställ in i kylskåp minst en timme tills moussen stelnat.

    blåbärsmoussetårta steg 9: blåbärsmousse på chokladbotten
    Blåbärsmousse på chokladbotten.
  10. Tag bort kanten från formen. Lyft därefter över kakan till ett serveringsfat. Botten lossnar lätt från bakplåtspappret.

    (Om det behövs kan man skära först utmed kanten med t.ex. en tunn kniv eller plastredskap så lossnar moussen enkelt.)

    blåbärsmoussetårta steg 10: blåbärsmoussetårta utan garnering
    Blåbärsmoussetårta utan garnering.
  11. Garnera tårtan med blåbär och hyvlad vit choklad. Servera!

    blåbärsmoussetårta steg 11: garnerad blåbärsmoussetårta
    Garnerad blåbärsmoussetårta.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Recept och foto: Susanne Jarl

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Findud
Den här blev helt perfekt! Mycket bra recept!
✏️ Skrivet av Romana
Hej, jag gjorde som det stå, men blåbärsmoussen är för fuktig, så det rinner hela tiden fruktvatten ur botten. Jag kan ens lyfta över till en tårtfat.
✏️ Skrivet av Maritza
Blåbärsmoussetårta HUR STOR SKA FORMEN VARA?
✏️ Skrivet av Annika Åkerberg
Hej! Min blåbärsmousse blev jättelös, nästan som soppa trots att jag gjorde som det stod i receptet. Jag la i 4 blad gelatin och fick då ordning på den. Annars var bläbärsmoussetårtan väldigt god och lite lyxig.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest