| Tillbehör |

Äppelmos

äppelmos

Äppelmos är gott och enkelt att göra!

Gör ditt eget äppelmos och ta valfri mängd socker.
Timglas Tid: ca 1 h
Portioner 1 liter äppelmos

Ingredienser:

Att lägga äppelbitarna i:

Äppelmos:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Ta fram äpplen (valfri mängd, gör gärna dubbel, tredubbel eller kanske ännu större sats på en gång!).
  2. Ta fram en stor kastrull och häll i vatten och askorbinsyra (ca 1 krm per liter vatten).
  3. Skala äpplena.
  4. Skär bort fula delar. Skär i bitar och kasta bort kärnhusen.
  5. Lägg äppelbitarna i kastrullen med vatten.
  6. Häll av vattnet och häll på nytt vatten. Det ska vara 1 dl vatten per kilo äpplen. Låt koka upp.
  7. Koka tills det blivit mosigt. Det brukar ta ca 10-20 min beroende på äppelsort.
  8. Mät upp lite socker och 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos.
  9. Blanda socker och askorbinsyra.
  10. Rör ner socker och askorbinsyra i äppelmoset. Rör ev. ner mer socker.
    Mängden socker kan man ta vilken man vill upp till 6 dl (500 g) per liter äppelmos. Börja med att ta lite grann och sedan kan du röra ner mer efter smak. OBS: Se hållbarhetstips nedan.
  11. Låt svalna.
  12. Häll äppelmoset i glasburkar eller i plastpåsar och frys in det du inte ska äta den närmaste tiden.
äppelmos steg 1-3

1. Äpplen. 2. Häll upp vatten. 3. Skala äpplen.

äppelmos steg 4-6

4. Skär bort fula bitar och kärnhusen. 5. Lägg i vatten. 6. Häll bort vattnet och häll på nytt, 1 dl per kg äpplen.

äppelmos steg 7-9

7. Koka tills det blir äppelmos. 8. Mät upp askorbinsyra och socker, 1 krm per liter äppelmos. 9. Blanda askorbinsyra och socker.

äppelmos steg 10-12

10. Blanda i äppelmoset. Blanda ner mer socker efter smak. 11. Låt svalna. 12. Frys in det äppelmos som inte går åt på en vecka.

servera Serveringstips:

Äppelmos är gott istället för sylt till pannkakor, gröt m.m, som tillbehör till mat och som fyllning till tårtor, bullar och andra bakverk.

GI GI Tips:

Ta väldigt lite socker. Om äpplena är söta räcker det med så lite som en matsked att blanda med askorbinsyran.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Tyvärr behövs lite konserveringsmedel i äppelmos. Askorbinsyra = E300. Det är en C-vitamin som används för att konservera äppelmoset. Utan askorbinsyran blir färgen på äppelmoset brunt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tar man väldigt lite socker håller sig äppelmoset bara ca 1 vecka i kylskåp. Då är tipset att frysa in i plastpåsar och bara ta upp så mycket att det går åt på en vecka. Med mera socker håller sig äppelmoset betydligt längre.

Kommentera receptet på Äppelmos

Skriv och läs alla 6 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Darren  2013-09-25 21:53
hej

ett litet tips är att inte koka för länge som jag gjorde, då blir det bara en "soppa"/ "rinnig kräm"
 svar  Svar till  Mikaela Grut    kommentar  Skrivet av  Johan  2013-08-31 13:12
Givetvis har du helt rätt...men kanske ändå inte.
Trots att framställda och naturliga vitminer och andra näringsämnen kemiskt är identiska så är det svårt att hitta entydiga bevis för att vitamin-tillskott tillför några hälsofördelar, medan det är klarlagt att vitaminer och antioxidanter från frukt och grönt definitivt är bra för oss. Om det beror på att näringsämnena i t ex en frukt blir mer potenta i sällskap med fruktens andra näringsämnen, eller om man helt enkelt blir lyckligare av att skala och äta en doftande apelsin i stället för en brustablett vet jag inte. Vill du äta c-vitamin för att äta c-vitamin - ta en brustablett, vill du äta c-vitamin för att må bra - ät en frukt.
 svar  Svar till  MH    kommentar  Skrivet av  Mikaela Grut  2013-08-30 13:33
c-vitamin är lika med askorbinsyra enligt definition, oavsett om det är framställt eller naturligt förekommande. Det finns inget "onaturligt" c-vitamin.Hälsar leg .läk Mikaela Grut

Skriv och läs alla 6 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Äppelmos är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne