Bloggens startsida

Färdig mix för lussekatter

Publicerad 17 december 2011 16:28 i Tips 

Då har det dykt upp ännu en totalt onödig mix i affären, precis som våffelmix är denna mix för lussekatter både dyr och onödig.

Lussekatter mix

Till att börja med innehåller mixen endast 0,25 g saffran vilket är hälften så mycket saffran som ingår i ett standardrecept på Lussekatter.

Dessutom ingår inte ägg, smör eller kvarg.

Istället för vanlig jäst ingår torrjäst och det kan man förstås spara lite tid på men det kan man ju även använda när man bakar själv utan mix.

Jag kan hålla med om att man kanske sparar max 10 minuter på denna mix då men då ska man komma ihåg att lussekatter ändå är ett bakverk som tar minst 2 timmar att göra varav effektiv arbetstid ändå är en timme. Så 10 minuter på en timme är inte mycket tidsbesparing. Dessutom när lussekatterna inte blir lika goda p.g.a. sämre råvaror och framförallt mindre saffran så känns inte denna tidsbesparing särskilt viktig.

Sedan kommer vi till priset på denna mix som är 30 kr i min ICA-affär. Den enda dyra ingrediensen är saffran men eftersom det ingår så lite och de garanterat inte valt den dyraste sortens saffran så kostar saffranet mindre än 7 kr. Resten är mycket billiga råvaror så uppskattningsvis är paketets innehåll inte värt mer än 10 kr.

Varför finns då denna mix i affären om vi inte behöver den? Ja svaret är förstås att detta är ett mycket enkelt sätt för Kungsörnen/Lantmännen att tjäna rejält med pengar. Råvarorna i paketet kostar endast ca 10 kr för oss att köpa i affären men paketet säljs för 30 kr. Min slutsats är att behovet av denna mix är påhittat av Lantmännen för att de ska tjäna mera pengar.

Så klart är det väldigt tacksamt för Lantmännen att göra mixer för bakverk som i de allra flesta fall fortfarande får en god smak trots sämre råvaror.

Det är ju tyvärr ingen stor utmaning att tillverka något som blir gott när det innehåller mycket socker och fett. Så jag tvivlar inte på att lussekatter bakade med denna mix blir goda MEN hembakade lussekatter med bättre råvaror (mer saffran, ägg, kvarg) blir ännu godare och saftigare till ett billigare pris!

Annars har Lantmännen många bra produkter i sitt sortiment men just dessa färdiga mixer som i de flesta fall är totalt onödiga vill jag verkligen varna för!

Så min rekommendation: Köp INTE!!

Publicerad  17 december 2011 16:28 i Tips 

Kommentarer

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Fluff penna Skrivet av Susanne
Anledningen till att dina egna lussekatter inte blir godare är sannolikt att du då tar för mycket mjöl. Om du gör egna, häll upp mjölet i litermått eller väg det, eftersträva så lite mjöl som möjligt utan att degen blir allt för kladdig. Ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare lussebullar. (Det vanligaste felet är att gräva med decilitermått i mjölpåsen, då packas mjölet och det blir alldeles för mycket. Detta gäller ALLA recept inte bara lussekatter.) Sedan så klart så är det viktigt att man gör rätt med jästen - framförallt att inte värma på degvätskan för mycket och att röra ordentligt i botten så att det inte är för varmt där. Hellre för kallt än för varmt och sedan låta lussebullarna jäsa ordentligt. Allt detta står i mitt recept på lussekatter. Är helt säker på att dina egna skulle bli godare om du bara följer dessa tips! ;)
penna Skrivet av Fluff
De är RIKTIGT goda! :D Man köper bara ett paket saffran extra så blir de finfina, jag lyckas då aldrig göra så goda själv, haha. Underbart saftiga och fina :D
penna Skrivet av AC
10kr på rea, är inte värt det heller, torra och ingen smak av saffran.
besökare Svar till anna penna Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Visst finns det mixer som kan spara tid och förenkla men det här är inte en av dem enligt min åsikt. Förutom att använda mixer för att förenkla så kan man ju även börja med recept som är enkla att göra och svåra att misslyckas med som t.ex. kladdkaka eller chokladbollar. Ett tips bara! :)  Men tack som sagt för dina synpunkter, alltid intressant att höra andra perspektiv på saker och ting!
penna Skrivet av anna
Tack för att du recenserat denna produkt!
Jag övervägde att köpa den för att baka tillsammans med min brukare och tänkte faktiskt inte så mycket mer på det. Men nu när jag läst detta så inser jag att det viktigaste med att baka är att faktiskt att göra alla moment och låta det ta tid. Vi har för mycket stress i samhället redan.
Hade jag velat ha något snabbt och lätt utan att behöva lägga ner någon tid på så hade jag köpt färdiga lussekatter men inte någon färdig mix. För jag bakar för att jag tycker att det är roligt, så varför fuska och förstöra det roliga?!

Jag vill ändå tillägga att dessa mixer är jättebra för personer som har svårt att läsa/följa recept men som vill kunna bjuda på något hembakat.
Det kan vara ett sätt att börja intressera sig för bakning och matlagning när personen inser att den faktiskt kan göra det själv!
besökare Svar till Maja penna Skrivet av Susanne
Ditt inlägg är borttaget p.g.a. otrevlig ton. 
besökare Svar till maja penna Skrivet av Susanne

Jag skriver om detta för jag vill gärna dela med mig av min analys och åsikt. Jag skriver om det som engagerar mig och detta berör mig eftersom jag anser att ett stort företag lurar oss små konsumeter.

Det blir ju billigare att köpa mixen för att det är lite eller sämre/biligare råvaror i mixen. Men om du räknar in det så blir det inte billigare utan dyrare.

Jag förstår inte hur du kan tycka att man sparar disk på att t.ex. köpa våffelmix. Det enda du behöver diska mera utan mixen är ett decilitermått och en tesked och hur många sekunder tar det?

Jag har aldrig nervärderat de personer som köper mixer. Det är verkligen tråkigt att höra att du på något sätt fått den uppfattningen. Däremot tycker jag det är ett fult knep från livsmedelsproducenter som jag tycker lurar oss att tro att en mix skulle vara bättre och hjälpa oss vilket jag anser att den inte gör - åtminstone inte i någon större utsträckning.

Det sista du skriver om att producenter framförallt skulle vara ute efter att vilja bistå mänskligheten med livsnödvändiga varor och tjänster håller jag tyvärr inte alls med om. Jag önskar verkligen att det var så men tyvärr är min bild av verkligheten en annan. Tyvärr består livsmedelsbranschen av några få stora företag vars största fokus är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Läs gärna "Den hemlige kocken", där får man en liten inblick i spelet bakom kulisserna.

besökare Svar till susnet penna Skrivet av maja
Men vänta lite här nu.

Du vill inte bidra till försäljningen, säger du. Jag gissar att kungsörnen aldrig har bett dig skriva om produkten, varför att helt låta bli att göra så vore en rimlig lösning.

However, nu har du trots allt valt att nedvärdera inte bara produkten i sig, utan också de personer som använder sig av olika kakmixer.

Tidsåtgången blir faktiskt betydligt mindre med en mix, eftersom man slipper mäta upp och förbereda, men framförallt sparar man disk.

Dessutom, för personer som inte bakar särskilt ofta, blir det billigare att köpa en mix jämfört med att köpa alla råvaror som skulle behövas annars.

Jag gillar att du har genomskådat att man enbart är ute efter att tjäna pengar. Det är ju annars välkänt att producenter och återförsäljare framför allt är ute efter att bistå mänskligheten med livsnödvändiga varor och tjänster, eller?
Mvh
besökare Svar till Mike penna Skrivet av Susanne
Alla har rätt till sin åsikt. Jag tycker det räcker att läsa på förpackningen och analysera detta för att dra mina slutsatser. Jag vill inte bidra till försäljningen av denna produkt och jag vill inte slösa min tid på att baka lussekatter med så lite saffran och utan smör eller ägg.
penna Skrivet av Mike
Mycket irriterande att du uttalar dig utan att ens ha provat receptet!

Läs alla 11 kommentarer

Läs gärna även: