Bloggens startsida

Färdig mix för lussekatter

Publicerad 17 december 2011 16:28 i Tips 

Då har det dykt upp ännu en totalt onödig mix i affären, precis som våffelmix är denna mix för lussekatter både dyr och onödig.

Lussekatter mix

Till att börja med innehåller mixen endast 0,25 g saffran vilket är hälften så mycket saffran som ingår i ett standardrecept på Lussekatter.

Dessutom ingår inte ägg, smör eller kvarg.

Istället för vanlig jäst ingår torrjäst och det kan man förstås spara lite tid på men det kan man ju även använda när man bakar själv utan mix.

Jag kan hålla med om att man kanske sparar max 10 minuter på denna mix då men då ska man komma ihåg att lussekatter ändå är ett bakverk som tar minst 2 timmar att göra varav effektiv arbetstid ändå är en timme. Så 10 minuter på en timme är inte mycket tidsbesparing. Dessutom när lussekatterna inte blir lika goda p.g.a. sämre råvaror och framförallt mindre saffran så känns inte denna tidsbesparing särskilt viktig.

Sedan kommer vi till priset på denna mix som är 30 kr i min ICA-affär. Den enda dyra ingrediensen är saffran men eftersom det ingår så lite och de garanterat inte valt den dyraste sortens saffran så kostar saffranet mindre än 7 kr. Resten är mycket billiga råvaror så uppskattningsvis är paketets innehåll inte värt mer än 10 kr.

Varför finns då denna mix i affären om vi inte behöver den? Ja svaret är förstås att detta är ett mycket enkelt sätt för Kungsörnen/Lantmännen att tjäna rejält med pengar. Råvarorna i paketet kostar endast ca 10 kr för oss att köpa i affären men paketet säljs för 30 kr. Min slutsats är att behovet av denna mix är påhittat av Lantmännen för att de ska tjäna mera pengar.

Så klart är det väldigt tacksamt för Lantmännen att göra mixer för bakverk som i de allra flesta fall fortfarande får en god smak trots sämre råvaror.

Det är ju tyvärr ingen stor utmaning att tillverka något som blir gott när det innehåller mycket socker och fett. Så jag tvivlar inte på att lussekatter bakade med denna mix blir goda MEN hembakade lussekatter med bättre råvaror (mer saffran, ägg, kvarg) blir ännu godare och saftigare till ett billigare pris!

Annars har Lantmännen många bra produkter i sitt sortiment men just dessa färdiga mixer som i de flesta fall är totalt onödiga vill jag verkligen varna för!

Så min rekommendation: Köp INTE!!

Publicerad  17 december 2011 16:28 i Tips 

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Fluff penna Skrivet av Susanne 2016-11-29 21:48
Anledningen till att dina egna lussekatter inte blir godare är sannolikt att du då tar för mycket mjöl. Om du gör egna, häll upp mjölet i litermått eller väg det, eftersträva så lite mjöl som möjligt utan att degen blir allt för kladdig. Ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare lussebullar. (Det vanligaste felet är att gräva med decilitermått i mjölpåsen, då packas mjölet och det blir alldeles för mycket. Detta gäller ALLA recept inte bara lussekatter.) Sedan så klart så är det viktigt att man gör rätt med jästen - framförallt att inte värma på degvätskan för mycket och att röra ordentligt i botten så att det inte är för varmt där. Hellre för kallt än för varmt och sedan låta lussebullarna jäsa ordentligt. Allt detta står i mitt recept på lussekatter. Är helt säker på att dina egna skulle bli godare om du bara följer dessa tips! ;)
penna Skrivet av Fluff 2016-11-29 14:15
De är RIKTIGT goda! :D Man köper bara ett paket saffran extra så blir de finfina, jag lyckas då aldrig göra så goda själv, haha. Underbart saftiga och fina :D
penna Skrivet av AC 2016-01-10 21:10
10kr på rea, är inte värt det heller, torra och ingen smak av saffran.

Läs alla 11 kommentarer

Läs gärna även: